Bălăriile din Dumbraviţa

 Articol scris de Dunos on 20 noiembrie 2024  Add comments
 

Descrierea problemei

Ce ne facem cu bălăriile din Dumbraviţa?

  Pentru multi dintre concetateni, Dumbravita este localitatea cu care ne mandrim.

  Desigur, privita din fereastra Primariei, asa este: avem un parc ingrijit, o scoala model, o gradinita, bisericile in centrul comunei, care par ca vorbesc chiar despre ecumenism, fratie si toleranta.

   Ma intreb insa ce trebuie sa mai intreprindem pentru a starpi  balariile din cartierele noi?

  Dincolo de aspectul total inestetic si inadecvat  al unei localitati cu pretentii, sa ne gândim si la aspectele legate de sanatate.  Balariile provoaca o serie de alergii, se inmultesc rapid, ne afecteaza si curtile si gazonul, semintele lor fiind purtate de vânt. Cum le combatem?

Foarte simplu: tratând efectul! Mergând la medic, inghitind pastile , siropuri etc. contra alergiilor, sau stranutând pâna la epuizare, nestiind de ce, sau scarpinând pielea pâna la sânge tot din cauze necunoscute…

Pentru curte, sunt remedii mai simple: ierbicidele. Chimia sa traiasca!

Deci, tratati efectele si asteptati-va sa reapara odata cu balariile.

Cum ar fi sa tratam cauza, domnilor? Sa aplicam HCL prin care fiecare proprietar de teren este obligat sa-si curete terenul, altfel poate fi "premiat"cu o amenda.

  Pe terenul din vecinatatea casei mele, este un dezastru: resturi textile dinainte de Revolutie, cu care se incalzeau CAP-istii prin arderea lor, a urmat un strat de resturi de piele, (Bontimes fiind in apropiere), apoi diverse resturi de constructii de la moloz pâna la fier-beton si stâlpi din beton. La asa "ecosistem", bineinteles ca si fauna si-a facut aparitia: soareci, sobolani, cârtite, serpi etc.

   Am tot vorbit la telefon cu proprietarii terenului ani de zile. Nici gând sa intreprinda ceva; ba nu au timp, ba n-au bani, ba au transcris terenul.

   In cele din urma, am depus o notificare in iunie 2009 la primarie. Dupa o serie de telefoane la primarie, aproape ca am gasit cuvintele potrivite "DSV, Garda de Mediu, DSP". Dupa aproape 2 ani s-a indurat viceprimarul de mine si de vecinii mei si a demarat cu utilajele primariei curatirea terenului in 2 etape: martie si iunie 2024.Când mai aveau cca 20% de lucrat, s-au oprit. De ce? Pentru ca a sunat asa-zisul proprietar, amenintând ca i s-a incalcat proprietatea, ca i se cara material de constructii pretios etc. Asta in loc de "multumesc frumos ca faceti treaba in locul meu si ca nu ma amendati".

  Poate ar fi bine sa ne amintim ca avem acel HCL, care ar trata cauzele multor necazuri.

Asta daca avem cu adevarat dorinta si putinta de a face acest lucru!

Soluţii propuse pentru rezolvarea problemei

1. Indepărtarea bălăriilor

taiereaburuienilor Bălăriile din Dumbraviţa

Demersuri iniţiate

   Sustinerea problemei in Consiliul Local Dumbravita din 20.10.2023 in urma caruia executivul comunei si-a luat angajamentul de a solutiona balariile din zona Cora pana la sfarsitul lunii.

Manager de caz     -       Monica Sere

Bălăriile din Dumbraviţa » Buruienile din Dumbravita
p1000230.jpg
p1000230.jpg
p1000226.jpg
p1000226.jpg
p1000225.jpg
p1000225.jpg
p1000216.jpg
p1000216.jpg
p1000210.jpg
p1000210.jpg

 

  5 Responses to “Bălăriile din Dumbraviţa”

 1. Buna ziua,
  Am si la acest punct o intrebare. Poate sa ne ajute cineva , sa ne faca legatura cu o persoana care ar putea sa curete, contra cost terenurile vecinilor nostrii ? Locuiesc la intrarea pe Londra si de trei ani eu si vecinii curatam trei terenuri ale unor proprietari pe care nu-i cunoastem. Plata bineinteles noi, cei care locuim acolo,asta pentru a nu ne manca orataniile, sa nu spun serpii care anul trecut ne-au invadat.
  Anul acesta pana acum nu am gasit pe nimeni sa ne ajute, daca aveti o solutie asteptam un mesaj pe email, sau poate ne cuprindeti si pe noi intru-un proram al Primariei, daca o exista!
   Multumim anticipat !

  • Cred ca ar trebui sa faceti o plangere scrisa la Primarie in care sa descrieti situatia si sa solicitati aplicare HCL prin care sunt sanctionati cei care nu-si intretin proprietea curata.
   Primaria poate curata zona, dar din cate am inteles doar la solicitarea proprietarilor respectivi.

   Ovidiu Sturz

 2. In Codul Administratiei Tale este stipulat si acest aspect, dar pentru o informare corecta asupra HCL-ului in vigoare ar fi util sa specificam si numarul hotararii. Spun acest lucru deoarece ar fi cazul sa ne impicam cu totii si sa facem plangere in acest sens. Din experienta mea cu cat mai multi cu atat mai bine. Daca este o actiune de masa si toate persoanele deranjate de acest fapt ar scrie catre conducerea primariei cred ca lucrurile ar demara.  

 3. Ovidiu Sturz

  HCL 14/28.01.2010. Informatia apare si in Monitorul de Dumbravita nr.38

 Lasă un mesaj

Toate drepturile rezervate DUNOS © 2024
UA-29110290-1