Calitatea şi presiunea apei în reteaua publică

 Articol scris de Dunos on 20 noiembrie 2024  Add comments
 

 Descrierea problemei

   Problema apei in Dumbravita a devenit mai stringenta ca de obicei vara.

  Sunt familii in localitatea noastra (pe care o dorim civilizata) care nu au in anumite perioade, apa nici macar sa se spele pe dinti!

   Deoarece reteaua este construita intr-un sistem ramificat (si nu tip inel circulant) nu exista presiune suficienta pentru a acoperi nevoile oamenilor din localitate.

   Avem in momentul de fata apa provenind din 5 puturi forate utilizabile. Mai sunt alte 3 forate dar inca ne date in folosinta (din motive inexplicabile) de catre Primarie.

   Apa noastra de la robinet pe langa faptul ca are o duritate mult peste medie nu are un sistem de dezinfectie cum prevede legislatia in vigoare si de aceea exista oricand posibilitatea imbolnavirilor datorate contaminarii apei cu flora microbiana (provenita in principal din reziduurile fecale).

    In zilelel caniculare consumul apei este dublu fata de zilele in care nu este seceta.

   Acest lucru demonstreaza ca problema apei de la reteaua publica se poate rezolva (pe moment) prin orientarea utilizarii acesteia doar pentru uzul casnic. Pentru cetatenii care doresc sa isi ude gradina sau sa isi alimenteze piscina o pot face intr-un interval nocturn si avand un tarif diferentiat (mai mare) pentru consumul in exces. Evident ca managementul apei presupune existenta contoarelor de apa in fiecare gospodarie, citirea regulata a acestora, reinoirea contractelor existente (cu clauze pentru tarif diferentiat in cazul depasirii consumului mediu pe locuitor) si evident vointa de a pune in practica cele de mai sus.

    Solutia propusa de d-nul primar de a distribui pompe pentru fiecare casa in vederea forarii puturilor proprii pentru a uda gradina/gazonul devine viabila daca un numar de mai multe sute de utilizatori apeleaza la acest sistem de exploatare a panzei freatice de suprafata.

    Realizarea unei statii de filtrare si dezinfectie a apei este de asemenea o necesitate pentru localitatea noastra care a depasit 5000 locuitori. Am fost uimit cand am aflat ca Dumbravita nu are si nici nu exista intentia din partea Asociatiei de apa-canal de a face asa ceva. Pentru mine este dovada neglijentei crase fata de santatea publica.

    Daca se doreste cu adevarat rezolvarea problemei apei potabile pe langa orientarea utilizarii  ei spre cosumul casnic, e necesara punerea in functiune a unui rezervor in care apa sa fie analizata, tratata la nevoie si apoi introdusa cu presiune in momentele de consum maxim. Astfel apa devine pentru toti nu un lux ci un element de minima civilizatie.

   Acest lucru nu se va rezolva de la sine ci doar cu o implicare mai mare a noastra, a tuturor celor interesati in solutionarea acestei probleme in localitatea noastra. Petitiile si chiar participarea cetatenilor la sedintele Consiliului local in vederea sensibilizarii forului de conducere ales sunt pasi pe care ii putem face cu totii in perioada urmatoare.

Soluţii propuse pentru rezolvarea problemei

1. Instalarea unei staţii de filtrare a apei furnizate in retea

 Calitatea şi presiunea apei în reteaua publică

2. Descurajarea folosirii apei din retea pentru udarea gradinilor prin instituirea unei suprataxe

 Calitatea şi presiunea apei în reteaua publică

3. Instituirea unui sistem de management al apelor eficient

 Calitatea şi presiunea apei în reteaua publică

 

Demersuri iniţiate

 

 

Manager de caz     -   Ovidiu Sturz

 

 

 Lasă un mesaj

Toate drepturile rezervate DUNOS © 2024
UA-29110290-1