Este linişte în Dumbrăvita ?!

 Articol scris de Ovidiu Sturz on 13 ianuarie 2012
Ian 132012
 

foto1 Este linişte în Dumbrăvita ?!       In  perioada Sarbatorilor de iarna au avut loc in Dumbravita peste 20 de spargeri si furturi din locuinte.

   Sunt ingrijorat deoarece m-am mutat intr-o zona rezidentiala tocmai unde doream sa gasesc liniste si siguranta. In cursul anului trecut au mai fost spargeri (inclusiv pe strada unde locuiesc) dar am crezut ca sunt vizate doar anumite case (cele care nu sunt locuite). Amploarea fenomenului infractional imi creste mult stresul cu atat mai mult cu cat realizez ca si locuinta mea poate fi calcata oricand de hoti.      

     Nu imi doresc acest lucru deoarece tin cel mai mult la linistea mea si a familiei mele. Cunosc cazuri de oameni care au fost jefuiti noaptea atunci cand erau proprietarii in casa si asta nu ma face sa ma simt confortabil. Cu totii avem instalate sisteme de alarma, dar stim ca ele nu constituie un obstacol real pentru un hot cu experienta. Majoritatea sistemelor sunt cu avertizare sonora si am observat pasivitatea oamenilor atunci cand suna o alarma.

    Intrebarea este cine ne apara atunci cand este cazul? Din cate am inteles eu efectivul serviciului politiei locale (care este finantat din taxele platite de noi) este format din 5 oameni (nu stiu cati sunt activi). Asta la o populatie de peste 7500 locuitori cat are acum Dumbravita, dupa ultimul recensamant. Ma intreb daca acestia fac fata fenomenului infractional in crestere si ce putem noi face?    Imi aduc aminte de perioada in care bunicul pe vremea comunistilor facea (voluntar) de paza in sat, umbland in patrula cu un alt tavaras-cu batele la ei

  Sper ca d-nul primar sa nu aiba o politica in care cetatenii sa-si poarte singuri de grija deoarece nu suntem in Vestul salbatic. Ma astept ca autoritatile locale sa gaseasca o solutie pentru siguranta publica. Cu atat mai mult cu cat am platit pentru ea!

   PS. Imi propun si sa vad organigrama Primariei noastre deoarece mi se pare ca unele compartimente sunt disproportionate fata de necesarul serviciilor prestate pentru sau in interesul cetatenilor.

 

   Ovidiu Sturz

No related posts.

  3 Responses to “Este linişte în Dumbrăvita ?!”

  1. Iulian Toma

     
    Ceea ce s-a intamplat in perioada sarbatorilor in localitatea noastra  este o consecinta fireasca a modului in care este organizata si  functioneaza Politia  Locala din Dumbravita.
                In calitate de presedinte al Comisiei nr. 2  a Consiliului Local, comisie care are in atributii  si ordinea si linistea publica, ma simt obligat sa clarific cateva probleme existente la nivelul administratiei locale.
                In 2008 cand mi-am inceput mandatul de consilier local , serviciul de  paza si ordine  publica era asigurat de   Politia  comunitara, un serviciu in subordinea primarului, cu 33 de salariati, din care , o parte  se ocupau direct de paza si ordinea  in localitate iar o alta parte executau servicii de paza  contra cost pentru societati comerciale de pe raza localitatii ( Dunca, etc ).
                In primavara anului 2010, urmare aplicarii Ordonantei nr. 63 prin care se  stabilea  numarul angajatilor administratiilor locale in functie de numarul de locuitori, la Dumbravita s-a trecut de la un numar de 175 angajati ( 110 muncitori, 33 politisti comunitari, 32  salariati in aparatul primarului – de 3 ori cat avea orasul Lugoj ) la un numar de 38 de angajati din care  4 politisti comunitari.
     In acel moment subsemnatul a solicitat in cadrul  Consiliului local  o redistribuire a salariatilor  prin reducerea posturilor  la serviciul  financiar , impozite si taxe de la 14 la 10 si  utilizarea celor 4 posturi la Politia comunitara  pentru ca serviciul sa fie functional.  Propunerea nu a fost aprobata de Consiliu si a ramas astfel  un compartiment de Politie comunitara doar de forma.
                In iulie 2010 a aparut Legea 155 prin care se infiinteaza la nivelul localitatilor Politia Locala sub forma de servicii sau compartimente in subordinea primarului  sau societati private  autorizate de MAI. Prin aceasta lege ,politia comunitara s-a desfiintat iar noua structura de Politie locala a dobandit foarte multe competente si atributii la nivelul localitatii : paza si ordinea publica, circulatia rutiera, inspectia in constructii, controlul de mediu, controlul agentilor economici, evidenta populatiei. Pentru a putea acoperi toate aceste domenii, Comisia  nr. 2  a propus  o structura a politiei locale sub forma unui serviciu cu 10  salariati. La recomandarea  primarului, Consiliul local a aprobat o structura de compartiment cu 6  posturi, structura care nu poate sa acopere nici 30% din  atributiile stabilite de legea 155/2010. Aceasta forma de organizare  care a fost aplicata de la 01.01.2024 s-a constituit din cei 4  politisti comunitari si  doi salariati din aparatul primarului. Pentru a-si putea indeplini noile atributii, fiecare persoana din noua structura a trebuit sa urmeze un curs de specializare de 3 luni  la Lugoj; perioada in care  localitatea a fost lipsita de serviciile  respective.
    Tinand cont ca din luna martie 2024 un politist local si-a dat demisia, in prezent  structura Politiei locale   Dumbravita este din 5 persoane.
                Inca din luna ianuarie 2024, la solicitarea insistenta a Directoarei de la gradinita, subsemnatul a facut toate demersurile necesare catre Institutia Prefectului Timis si Agentia Nationala a Functionarilor Publici  Bucuresti pentru suplimentarea acestei structuri cu inca un post  in vederea asigurarii pazei  copiilor  in timpul programului la gradinita.  Desi am obtinut toate aprobarile necesare , primarul nu a dat curs acestora, deci ,in prezent exista in structura Politiei locale  doua posturi  libere, care nu sint ocupate  pentru ca domnul primar  nu considera ca e necesar. Exista deasemenea in localitate persoane calificate pentru aceste posturi ( care au lucrat in cadrul politiei comunitare )  dar care nu sant agreate de domnul primar.
                Poate ve-ti spune ca  motivul este  acela de a economisi  banii bugetului local ( banii platiti de noi pentru liniste si siguranta ), dar va spun in cunostinta de cauza  ca  nu acesta este motivul  pentru ca, intre timp, au fost angajate in cadrul  primariei 5 persoane pentru Postul local de televiziune, posturi care sant platite dublu  fata de  posturile de politist local.
                Daca  adaugam faptul ca Politia locala nu are nici-un mijloc de transport functional, salariatii circuland  fie cu autoturismele personale  fie cu un autoturism Legantza alb donat de o persoana fizica  , autoturism care nu are  nici verificarea tehnica, nici asigurare RCA, se pune intrebarea : cum poate  un politist care coboara dintr-un  astfel de autoturism sa dea amenda unui cetatean pentru  nereguli similare ?
                Din consultarile pe care le-am avut  cu politistii locali am constatat  ca  acestia sant foarte nemultumiti  de faptul ca nu le sant  acordate drepturile legale privind  tinuta de lucru   si echipamentul de lucru. In aceste conditii,  unde este motivarea pentru un serviciu de calitate ?
                Mai precizez cateva lucruri :
    In localitate mai functioneaza un  centru de monitorizare video a unor institutii din jurul primariei ( pe o raza de aproximativ  150 m ) centru in care s-a investit aproape un million de lei si care este deservit de 3 angajati ai Asociatiei Dumbravita, societate nonprofit   al carei presedinte este domnul primar.
    Deasemenea tot in cadrul Asociatiei  Dumbravita  mai sant angajati 2 paznici pentru scoala din localitate. Toate aceste servicii sant platite din bugetul local catre Asociatia Dumbravita dupa cum hotaraste domnul primar sa-si mute  banii dintr-un buzunar in celalalt.
                Santem la inceput de an, moment in care se dezbate si aproba in Consiliul local noua organigrama a primariei  si bugetul pe anul 2012. In acest sens, am solicitat compartimentului de Politie locala un raport pe anul 2024  si propuneri pentru anul in curs, propuneri ce vor fi dezbatute in sedinta  CL  din luna ianuarie.
                Toti cei care sant  nemultumiti de  aceste servicii si care doresc schimbarea situatiei pot participa la aceasta sedinta si pot contribui  cu propuneri pentru a se aproba si finanta ( din banii  nostri )  o structura  functionala  a Politiei Locale  Dumbravita.
     
                                                                                                                           Consilier IULIAN TOMA

  2. Ovidiu Sturz

    La solicitare administratiei Politia Timis a intensificat in aceasta perioada actiunile de prevenire si depistare a infractiunilor semnalate de cetateni in Dumbravita. Oamenii care observa persoane suspecte pe strada sunt rugati sa apeleze 112. Evident ca solutia pe termen lung este de a mari (in limita bugetului) efectivul de politisti locali care ne asigura siguranta in localitate. Multumesc tuturor celor care s-au implicat in solutionare acestei probleme.  Ma simt nu atat mai in siguranta cat mai degraba respectat deoarece s-a tinut cont de doleantele noastre exprimate pe acest for.

  3. In ultima luna s-au dat 3 spargeri pe strada unde locuiesc. Impresia mea este ca infractionalitatea este in crestere in comuna noastra. Este adevarat? Avem ceva statistici? Avem cumva de a face cu grupuri de crima organizata? Cati infractori au fost identificati si prinsi in ultimul an? Sa fie o problema legata de numarul mic al organelor abilitate (politie comunitara) sau una de profesionalism (metode rudimentare, lipsa unei strategii, delasare, etc.)?

 Lasă un mesaj

Intreaga responsabilitate pentru continutul comentariilor postate pe site-ul DUNOS revine autorilor acestora. DUNOS recomanda tuturor celor care doresc sa posteze comentarii pe acest site sa isi exercite dreptul la libera exprimare cu buna credinta. Siteul stocheaza in mod automat adresa IP

 
Toate drepturile rezervate DUNOS © 2024