Cainii de pe strada mea au intrat in legalitate

 Articol scris de DUNOS on 14 octombrie 2012
Oct 142012
 

ginger 300x225 Cainii de pe strada mea au intrat in legalitate    rock 300x225 Cainii de pe strada mea au intrat in legalitate

 

 

 

 

 

 

willy 1 300x225 Cainii de pe strada mea au intrat in legalitate

 

     Acei caini care au avut nesansa de a se naste si trai pe strazi, sunt protejati de lege, ca toti ceilalti caini. Mai mult, exista o reglementare in vigoare care le acorda anumite drepturi.

   Sunt voci care sustin – daca ii iubiti, luati-i in curti. Prietenii nostri Ginger, Rock si Willy stau pe strazi nu din indiferenta nostra, ci pentru ca, traind atata vreme in libertate totala, cand am incercat sa ii tinem la noi, nu au dorit( sar gardul si nu s-au putut adapta la viata in curte) .

    Avem grija de ei, ii hranim, ii ingrijim cand au probleme de sanatate, ii adapostim la noi pe vreme rea dar instinctul lor le cere sa plece din nou.

    Conform HG 955/2004 art. 17(3) cainii comunitari au dreptul sa traiasca pe domeniul public la cererea colectivitatii/ grupuri daca cineva se angajeaza sa aiba grija de ei.

    Citez din HG 955/2004 ce reglementeaza serviciul de ecarisaj:

(a)    Strangerea cainilor fara stapan, pe baza reclamatiilor scrise a persoanelor fizice sau juridice.

(c)  Ingrijirea cainilor, deparazitarea , vaccinare, sterilizare si inregistrarea lor intr-o evident unica.

(d) Reintoarcerea cainilor in zona de unde au fost prinsi, la cererea colectivitatii / grupului local, care isi asuma in scris raspunderea pentru ocrotirea cainilor tratati.

 Nu am asteptat interventia serviciului de ecarisaj, din banii nostri am deparazitat intern-extern , cipat, vaccinat, inclusiv antirabic si sterilizat acei caini , ei au carnete de sanatate la zi. Am inaintat o declarative catre Primaria Dumbravita cuprinzand cele de mai sus, specificand in baza carei legi se face declaratia, arealul (strazile) unde stau si unde sunt tolerate si ingrijiti de catre locuitori, am adunat semnaturi de la vecini, am atasat copii de pe carnetele de sanatate , am cerut sa fie inscrisi in Registrul Special de evidenta a cainilor Dumbravita.

Astfel, Ginger, Rock si Willy se afla in legalitate.

 Cu bine, Diana Goldis

No related posts.

  27 Responses to “Cainii de pe strada mea au intrat in legalitate”

 1.  
  Stimata domna,
  In mesajul postat faceti referire la un aspect  si anume " Reintoarcerea cainilor in zona de unde au fost prinsi, la cererea colectivitatii / grupului local, care isi asuma in scris raspunderea pentru ocrotirea cainilor tratati"
  Intrebarea mea este ce se intimpla cu cainii daca persoanele care semnaleaza prezenta cainilor nu doresc sa isi asume raspunderea pentru ocrotirea lor  pt ca presupun ca acesta raspunde implica si o raspundere asupra comportamentului lor.
  2.  Cainii vaccinati, sterilizati si deparazitati  poarta elemente distincte astfel incit cetatenii sa ii poata distinge de ceilalti . 
  Va multumesc

  •      Stimate domn,
     HG 955/2004 ofera o varianta,dar nu exclude alte posibilitati.
   Legile tarii noastre sunt incomplete si neunitare pe subiectul caini cu si fara detinator.Ele pot fi perfectate si cuprinse intr-un tot unitar de catre Primarie si Consiliul local ,respectand si adaptand legislatia in vigoare la nivel local(curand veti citi propunerea de HCL-hotararea Consiliului local -pt. Dumbravita)
   Prin HCL raspunderea,inclusiv asupra agresivitatii,o au cei ce vor semna un Contract-Primaria,Facultatea de Medecina Veterinara,ONG-uri de protectia animalelor.Se va face o triere pe criterii obiective si legale,cu colaborarea activa a cetatenilor din comuna.
   Propunerea de HCL cuprinde si programe de informare si educare a populatiei in relationarea cu cainii de pe strazi-atitudinea omului in fata cainelui determina reactia celui din urma.
   Despre insemnele vizibile purtate de caini am pomenit in articolul anterior-crotaliere=aplicare de crotalii=aplicare de insemne vizibile de plastic,ce au numere unice de inregistrare,pe urechea cainilor asupra carora s-a intervenit prin vaccinare sterilizare,etc.
           Va multumesc pentru interes,Diana Goldis.

 2. Bine bine , dar ce facem sa prevenim abandonul cainilor ?!
  In timp ce noi cautam solutii pentru cei existenti, numarul acestora creste si prin abandon.
  Nu se inmultesc numai pe strada, ci si in curti, dupa care sunt aruncati in strada.
  Nu imi aduc aminte sa fi auzit de vreun caz in care cineva a fost prins si pedepsit pentru o astfel de fapta.
  Iar parerea mea este ca de AICI ar trebui sa se plece!

  •       Stimate domn,    In articolul *Problema cainilor comunitari din  Dumbravita* am precizat *totodata vor fi sterilizati gratuit cainii cu stapan,cei fara valoare chinologica,se vor lua masuri educative si coercitive pt. descurajarea abandonului*.     Legea 9/2008 pt. modificarea si completarea L 205/2004 privind protectia animalalor prevede sanctiuni pt. abandon inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda penala de la 1000 lei la 10000 lei.    Discutiile cu autoritatile din Dumbraviti pe tema abandon,sterilizare caini cu stapan,au fost putin spus descurajatoare.Desi in propunerea de HCL am precizat surse de finantare bani de la bugetul local si din alte surse legal constituite (donatii, sponsorizari),inclusiv o taxa pt. cainii nesterilizati din curti, Primaria nu e dispusa sa cheltuiasca bani pt. impulsionarea prin gratuitate a sterilizarii cainilor cu stapan.    Pentru unii din Primaria Dumbravita a  anului 2012, toate acestea nu reprezinta o problema-puii nedoriti se ineaca,iar legea (in general) e plictisitoare.             Va multumesc,Diana Goldis.

   • Degeaba ai legi daca nu le aplica nimeni. Degeaba oferi facilitati daca nimeni nu intelege utilitatea lor.
    Tot vad lume care cauta solutii, face lobby, dar practic nu se prea intampla mare lucru decat la nivel declarativ.
    Imi cer scuze daca sunt prea pesimist cand e vorba de acest subiect, dar practic nu vad pe nimeni interesat cu adevarat sa iesim din situatia asta penibila in care sunt incurajat sa dau de mancare la caini ca sa ma imprietenesc cu ei si sa nu ma atace.
    E ca si cum as da bani unor infractori de cartier pentru protectie altfel ma baga in spital.
    Poate propuneti primariei un sistem de monitorizare video al locatiilor unde se abandoneaza cel mai frecvent caini/gunoaie. Ar fi mult mai eficient decat sa te rogi de stapani sa-si sterilizeze cainii.
     

   •          Stimate domn,
       Nu ne permitem sa fim pesimisti,trebuie sa actionam astfel incat autoritatile sa stie ca sunt reprezentantii sa nu stapanii nostri si sa iasa din indiferenta si lentoare.Daca ne consolam cu ideea ca orice intreprindem e inutil, vom trai in continuare in haosul existent.
        Taxa de protectie si raul social sunt inventate de oameni,sa ai toleranta si sa dai da mancare unui caine aflat la nevoie e un act de omenie (ce o fi si asta, am uitat oare ?).
         Cainii sunt abandonati peste tot,e imposibila monitorizarea video la Padurea Verde sau pe campuri.
    PS. Aveti rabdare,noi nu am abandonat *lupta*,exista si un *va urma*.
             Cu bine,Diana Goldis.

   • Diana, te admir din tot sufletul esti  un om cu suflet mare si un om corect, civilizat care respecta legea… atat cea morala cat si cea scrisa pe hartie dar din pacate INVIZIBIL ptr unii, te sustin in tot demersul tau iti voi fi mereu alaturi, stiu cat timp iti rapesti sa poti sa nu abandonezi aceasta lupta in care din pacate sant multi impotriva….nu este placut intradevar sa mergi pe strada mereu cu o tama ca poate aparea vreun ratacit de catel care te poate agresa… dar toata lumea trebuie sa inteleaga ca  nu vor ataca fara motiv, iar latratul este un semn de salut si raspunsul depinde de tine cum il dai si el il simte…  cainele este cel mai bun prieten al omului,trebuie sa invatam copii ca iubeasca aceste suflete sa nu le alunge cu pietre, educatia porneste de la noi in toate sensurile…te stimez si te apreciez ptr tot ce faci,trebuie sa sustinem toti campania de sterilizare microcipare etc…. sant intradevar pasi de facut… dar vor fi hotarati si in temeiul legii si in cativa ani vom  vedea ca inmultirea lor este diminuata cu mult.
    cu tot dragul Buzatu Doina

 3. Ca cetatean al acestei comune nu pot decat sa imi exprim regretul ca asemenea comentarii pot fi postate pe acest site. Eu mi-am facut datoria si am atras atentia asupra acestui aspect. Il rog pe domnul Toma sa ia masuri pentru ca nu acesta este spiritul Dumbravitei. Eu ii cer iertare doamnei Diana si o asigur ca demersul domniei sale este apreciat, mai ales ca este si foarte bine documentat. Aceasta problema foarte controversata necesita o rezolvare din partea autoritatilor si nu va fi usor pentru ca fiecare din partile implicate are argumente solide.

  • Si mie imi pare rau daca n-ati inteles conceptul de democratie si libera exprimare.

  •        Va multumesc ,domnule Uta pt. sustinere.E de inteles ca oamenii au asteptari , se exprima in acest sens si in final,impreuna cu autoritatile,trebuie sa se ajunga la un numitor comun.
           Cu stima,Diana Goldis.

 4. Buna ziua, si celor care ce iubesc si celor ce nu iubesc animalele, si este exact cuvantul pe care l-am pronuntat unui stimat domn, in aceasta dimineata mergand la lucru, in magazinul alimentar/bar/terasa din capatul Dumbravitei ( unde intoarece autobuzul pe partea dreapta, mergand spre Giarmata )..evident ca nu am avut un raspuns de buna ziua..dar mi-am vazut de treaba si am cerut 2 crenvusti, pe care vroiam sa ii dau celor 2 catelusi care ma conduc aproape in fiecare dimineata la lucru, la care distinsul domn, si probabil proprietarul probabil al magazinului, mi-a zis sa nu le dau in fata magazinului ( ceea ce nici nu faceam si nici nu am facut vreodata ) ….si mai mult decat atat mi-a zis ca el le-ar fi dat otrava ( sper sa nu o faca ) ..si ca din cauza cainilor nu ii mai vin cleinti la magazin  , continuiind sa imi spuna pe un ton agresiv  sa ii iau acasa, iar eu i-am raspuns ca am deja 2 de pe strada  ( stau in chirie ) , si ca ar fi frumos daca toate casele din Dumbravita ar putea adopta cate un caine de pe strada , probabil in felul acesta se poate rezolva si aceasta problema ( evident nu putem cere tuturor ) ..dar ar fi si un ajutor contra hotiilor care se vad tot mai frecvent in Dumbravita ( am fost patit ) , iar el evident a cintinuat prin a-si revarsa problemele personale pe mine si bietele animale.
  Stima celor care incearca sa ajute animalele si celor care incearca sa EDUCE OAMENII (avem mare nevoie de educatie )
  Alexandru

 5. Ce ne facem cu acei câini semi-vagabonzi, la prima vedere blânzi, dar care atacă bicicliștii de orice vârstă? Mă refer aici la copii! 

  •       Stimate domn,
   Ca sa nu ma repet,va rog cititi celelalte postari.Stiu ca subiectul e controversat,dar solutia propusa de noi e singura viabila,tinand cont de lege,morala,buget-e ce s-a aplicat in SUA,Europa occidentala si la noi in tara si a dovedit eficienta.Propunerea noastra deriva din directivele ONU si ale Parlamentului European adresate tarii noastre.
   Stiu ca toate acestea nu va consoleaza daca un caine va musca copilul.Dar cum spune romanul-*nu poti fi cu toate*.Copiii nostri pot da cu bicicleta intr-o groapa ,pot fi loviti de masina unui teribilist,pot contacta o boala jucandu-se in mizeria de pe strazi.Nu putem decat sa ii supraveghem,sa ii educam cum sa se poarte in diferite situatii posibil periculoase .Si sa depunem cu totii eforturi in mod civilizat sa intram in normalitate.
        Numai bine,Diana Goldis.
         

  •  

   Va este teama de caini dar ce sa mai spunm de soferii din Rmänia?Cate cazuri ati auzit ca biciclistii si-au pierdut viata din cauza cainilor?In schimb vedem la televizor si citim in presa din cauza multor oameni inconstienti se produc atatea omoruri,talharie si violuri.Noapte nu ies pe strada din cauza cainilor ci din cauza criminalilor in doua picioare.Legea in Romania o interpreteza toata lumea cum vrea nu scrie nicaieri ca avem dreptul sa maltratam cainii si nici sa-i UCIDEM.Cu stima si respect SARA

 6. pt alex chiar ca are nevoie de educatie cat timp nici nu stie sa scrie
   

  •       Stimate domn,
   Sa scriem si sa citim stim mai mult sau mai putin toti.Educatia ca om la care se refera dl. Alex e ceva special,dezvoltarea unei structuri mentale si comportamantale de calitate e greu de realizat pt. unii dintre noi.
   P.S. In mod oficial s-a renuntat la titulatura de *hingher*(provine din sasescul *hunger*=calau) si la *ecarisaj*(=adunarea cadavrelor).
   P.P.S. *Hinghereala* pe cont propriu e riscanta,poate duce conform L 9/2008 la amenzi penale de 1000-10000 lei sau inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
        Tinem aproape,Diana Goldis.

   • Stimata Doamna Goldis,
     
    cu tot respectul pentru angajamentul Dvs. in ceea ce priveste animalele trebuie sa va corectez germana:
    Calau in germana se numeste Henker iar Hunger este foame sau foamete!
    O zi buna la Ujszentes!

 7. Daca Romania ar adopta o lege ca cea din L.A.,acesti caini ar avea o casa..Solutia este sa se interzica monta animalelor de rasa,astfel promovand adoptia celor din adapost

 8. Imi cer scuze dar oamenii omenosi mai exista si in Dumbravita se vede dupa multele comentari este foarte frumos dar … Ma intreb ati scris din toti cei ce va semnati ca-ti ajutat un om al strazi ori un copil s au va-ti deplasat la famili nevoiase sa-i ajutati acuma ca-i ger [iarna] afara ,la oameni bolnavi,batrini singuri care nu se pot ajuta ,ce facem finta umana oare nu i mai presus  De ce sa alocam bani in criza in care este tara ptr ciini care au ajuns pe strazile tari iar de biti oameni necajiti si oropsiti sa nu ne pese,mai bine sar ridica mai multe asezaminte ptr oameni saRACI,BOLNAVI ORI BATRINI SI SINGURI O mina de oamwni nu pot decide in numele intregi dumbravitei faceti un recesamint sa vedeti parerea celor multi din Dumbravita care vor sa iese pe strazile comunei in diguranta fara frica ca vor fi muscati de ciini pe care atita de mult ii iubiti foarte frumos din partea vostra dara noi cei multi ori putini nu trebuie sa ne creati nici un fel se disconfort pe strazi cind vrem sa mergem sa nw plimbam ori la cumparaturi sau cu ori ce fel de treaba va multumesc ptr ca va ginditi la noi

 9. pentru dna Diana nu sunt hingher stati linistita 

 10. Doamna Diana! Ati observat cumva ca pe canalele de stiri din alte tari cand este vorba de Romania se vad cersetori, copiii strazilor( vagabonzi) si caini vagabonzi! Nu credeti cumva ca ar trebui sa irosim mai multa energie pentru a IUBI OAMENII si nu cainii intr-un asemenea hal incat sa nu mai vedem copiii vagabonzi care maine vor fi viitorii infractori, mult mai periculosi dacat cainii vagabinzi? , si in final suntem totusi oameni nu caini! De ce nu vreti sa lasati totusi firma Danyflor sa isi faca treaba, sa nu mai riscam sa fim muscati de cainii care in vagabondaj sunt totusi animale care de foame ataca in haita. Sunt convins ca daca ati fi fost muscata de vre-un caine Dvs sau un membru drag din familei ati gandi cu siguranta altfel, cand injectiile in burta sunt groaznice!,  si de ce?  pentru ca va place sa vedeti Dumbravita plina de caini precum in tarile Africane? Ati vazut vre-o data doamna postas cum unbla prin Dumbravita? Intrebati-o cum se simte!!!

  •   Stimate domn,
     Ati observat pe canalele TV din alte tari existenta unor asociatii puternice de protectia animalelor si colaborarea lor eficienta cu autoritatile locale si politia ?Cum arata acolo adaposturile de caini si ce pedepse-amenzi,chiar inchisoarea-se primesc pt. abandon si maltratarea animalelor ? In Romania exista legislatie similara care trebuie respectata.
     A milita pt. respectarea legii de protectie a animalelor nu inseamna a iubi animalele inaintea oamenilor,e absurd,cele doua nu se exclud ! Obiectul meu de activitate ca voluntar in protectia animalelor nu ma aduce in opozitie cu cei care activeaza in protectia copiilor batranilor,etc,dimpotriva.Sunt parte a unui intreg.
     Dv. cunoasteti *treaba* pe care o face Danyflorul ?Aveti cunostinta de reclamatiile din partea cetatenilor si a ONG-urilor de protectia animalelor in legatura cu activitatea de acolo ? Stiti ca acolo se incalca legea flagrant ? Stiti ce se spune despre Romania in tarile civilizate despre felul in care se gestioneaza problema cainilor strazii ? Cum sunt prezentate *adaposturile* gen Danyflor ca lagare de exterminare ? Asa doriti sa se procedeze ? Au fost ridicati de Danyflor caini cu stapan,iar acesti caini nu au fost gasiti la adapost .Ce s-a intamplat cu ei,cand legea obliga Danyflor sa tina cainii 7 zile pana la o eventuala adoptie,iar de eutanasiere nu putea fi vorba,deoarece cainii erau sanatosi ? Asta incurajati ?
     Ultimul lucru pe care il dorim e prezenta cainilor pe strazi,dar scopul nu scuza mijloacele.
     Cu rabdare si deschidere cititi tot ce am postat pe Dunos pe acest subiect,am fost explicita.
         Diana Goldis.
    
    

 11. Stimata doamna, acolo amenzile privesc pe cei ce au caini, ca numai ei ii pot abandona si nu ei care nu am caini. Nu credeti ca tocmai dumneavoastra sunteti de vina ca e plin de caini, si vreti in continuare sa fie asa ceva? Ce interese personale aveti sa fie mentinuti cainii pe strazi?Sint multi bani de furat si cu eutanasierea cainilor vagabonzi? Facetiva voi iubitorii de caini ordine in curtile voastre cu cainii si atunci nu vor mai fi nici pe strazi. Bravo domnule Pantazie ca ati deschis aceasta problema, ca putem sa spunem si noi cu curaj ca ei sint de vina pentru cainii vagabonzi nu noi care nu avem caini si nici nu vrem sa fim muscati de caini noi sau copii nostri.

 12. Deci nu numai noi avem o parere de rau cu intoarcerea ciinilor,de ce oare deranjam acest sait Dunos daca ne exprimam parerea si dezacordul cu intoarcerea acestori ciini NOI MAJORITATEA NU II MAI VREM INAPOI sa fie clar dar vad ca pentru asta trebuie probabil sa ne exprimam parerea in fata la primarie ca altfel interesul primeaza [ex goldis]
   

  •    In 14.03.2024 Consiliul Local Timisoara a votat in UNANIMITATE programul de sterilizare si returnare in teritoriu a cainilor fara stapan. Primaria Timisoara a transmis catre Consiliul Judetean propunerea de a se implementa acest program in tot judetul.
     In 12.03.2024 Senatul Romaniei  a votat in UNANIMITATE programul de sterilizare si returnare a cainilor fara stapan.

 13. Stimati " OCROTITORI" ai cainilor vagabonzi, ati auzit ca niste caini au sfisiat si mancat nu copil? Oare in fata acelei familii nenorocite pe viata ati mai avea obrazul sa spuneti ca cainii vagabinzi isi au locul pe strada liberi? , sidaca ati face-o oare nu ati fi voi niste vagabonzu mai mari decat acei caini? Asa au stat lucrurile si acum 50 sau 100 de ani?, sau au avut atunci aomenii mai multa minte sa aseze fiecare lucru la locul lui, la fel si cainii! Luati-i la voi acasa  iar daca nu vreti acest lucru , de ce ii vreti liberi pe strada?, sau poate ca ar fi bine sa va dea o lectie si familiilor voastre printr-o astfel de nenorocire si atunci cu siguranta nu veti mai opta pentru cainii vagabonzi.

 Lasă un mesaj

Intreaga responsabilitate pentru continutul comentariilor postate pe site-ul DUNOS revine autorilor acestora. DUNOS recomanda tuturor celor care doresc sa posteze comentarii pe acest site sa isi exercite dreptul la libera exprimare cu buna credinta. Siteul stocheaza in mod automat adresa IP

   
Toate drepturile rezervate DUNOS © 2024