Feb 272013
 
Stop comentarii

Stimați Dumbrăvițeni,

 

Considerăm că s-au spus deja foarte multe pe acest subiect si ca urmare nu mai dăm curs comentarilor.

Imi mențin punctul de vedere că era datoria administrației locale de a organiza o dezbatere publică pentru a alege o soluție inteligentă la o problemă reală a comunității.

In Ședința de Consiliu Local din data de 17.01.2024 s-a adoptat o hotărâre privind gestionarea câinilor comunitari care consider că răspunde parțial la acestă problemă.

Redau transcriptul stenogramei ședinței consiliului local:

"Se prezinta doua proiecte de hotarari :
    Un proiect propus de grupul consilierilor PSD care prevede doar sterilizarea cainilor  fara stapan , crotalierea acestora  si returnarea lor in teritoriu
    Un proiect propus de Comisia nr. 3 condusa de consiliera Denes Ildiko ,in care se prevede  recensamantul  tuturor cainilor din localitate ( cu si fara stapan ), sterilizarea celor  fara stapan si a celor care nu sant de rasa, ciparea sau crotalierea tuturor cainilor  .
    Consilierul Sperneac A. sustine primul proiect   pe considerentul ca este mai simplu de aplicat  si  nu va intampina rezistenta din partea populatiei.
    Consilierul Abalaru spune ca acest proiect nu aduce nimic nou fata de situatia actuala  si nu vede rostul aprobarii lui.
    Consilierul Toma  arata ca sursa  cainilor fara stapan este tocmai abandonul  cainilor din gospodariile  locuitorilor si in acest sens  sustine aplicarea proiectului al doilea prin care se aplica acelasi tratament la toti cainii din localitate pentru ca masura sa fie eficienta si pentru a se eradica o data pentru totdeauna aceasta problema  asa cum s-a intamplat in tarile civilizate din Europa unde functioneaza un proiect similar.
   Se supune  la vot   prima varianta si se voteaza cu  9 voturi pentru, 2 voturi impotriva si 3 abtineri. Se supune la vot varianta a doua si se voteaza cu  7 voturi pentru,2 voturi impotriva si 5 abtineri . Se aproba in final proiectul de hotarare in varianta unu."

Conform legii, este obligația primăriei să publice pe site hotărârile de consiliu local, conform principiului transparenței în administrația publică.

Cu stimă,
Octavian Oncioiu

Comenteaza din contul Facebook

  17 Responses to “Problema câinilor comunitari din Dumbrăvița”

 1. Sunt foarte multe persoane din Dumbravita care tin cainii pe strada, desi au curte!
  Daca ma musca un caine  cu stapan, dar care e lasat liber, ce se intampla?
  N-are rost sa vorbesc despre Politia Locala care e…de forma.
  Pe strada mea stiu doua cazuri, unul are 3 caini, altul vreo 6….
   

 2. Asa primar, asa localitate:plina de caini vagabonzi care pot nenoroci oricand un copil pe viata! …Pacat ca nu unul dea celor ce ii si ocrotesc.

 3. Vedeti domnilor protectori ai cainilor vagabonzi ce stire sumbra face inconjurul planetei: in Romania un copil de 4 ani a murit mincat de cainii maidanezi iar fratele lui este cu muscaturi multiple si abia a reusit sa scape cu viata. O familie nenorocita, un copil traumatizat pe viata si altul disparut dintre noi. Ce ziceti domnilor protectori de caini si criminali de oameni? Acum taceti ca cacatii de caini ce umplu trotuarele ca nu mai ai unde sa calci de cacatii de caini.Bravo voua, desfasurati o activitate de toata cinstea si lauda, si pentru asta ati merita s-o patiti voi si nu oamenii nevinovati.

 4. Daca un om ucide un alt om nu inseamna ca toti oamenii sunt criminali si trebuiesc eutanasiati. 
  Cred ca acest rationament este la mintea cocosului intr-o lume de oameni care se pot numi cetateni. Daca este greu sa intelegi acest lucru si iti vine sa pui mana pe mitraliera ca sa-i ucizi pe toti cei vinovati pentru neamplinirile tale atunci, fa-ti un pustiu de bine, dragul meu  Ionica, si,  nu mai citi sau viziona ceea ce nu poti intelege, sau mai rau, ceea ce te poate duce la turbare sociala. Daca turbezi si sari la gatul vreunui om nevinovat vei ajunge intr-un adapost psihiatric unde inainte de luare in evidenta iti va fi castrata constiinta ca sa nu te mai chinuie creierasul virusat.
  Inainte de culcare si imediat ce te trezesti baga in ceiut sau in tuiculita, poti si cu mititei daca vrei, 100 de grame de fenobarbital ca distonocalmul este pentru amatori nu pentru oameni atat de profund viscerli cum esti domnia ta.

 5. E vorba de un copil de 4 ani ucis de  caini ajuns pe strada datorita unor oameni "visceril cum esti domnia ta". 
  Citi caini valoreaza  viata unui copil de 4 ani ?
  Locul cainilor e in curtea oamenilor nu pe strada iar a umple satul sau orasul de castrati s-a dovedit ca nu e o solutie. 

 6. Cainii latra si caravana trece…………….pana cand cetatenii nu se vor implica in mod concret si organizat in rezolvarea problemelor administrative…………situatia va ramane aceasi si nu se va schimba nimic in bine.

 7. Domnul Ionica are perfecta dreptate. Nu este posibil ca in Romania copii sa fie mancati de caini si asa zisii protectori ai animalelor sa nu intre in pamant acum de rusine ca indraznesc sa mai ridice vocea. Le propun sa mearga la catafalcul copilului sfartecat de caini, si macar o clipa sa-si imagineze ca acolo ar putea fi copilul sau nepotul lor. E o mare rusine pentru voi ca mai indrazniti sa deschideti gura "protectorilor de caini", sau luati si voi sume importante de bani de pe urma cainilor vagabonzi?

 8. Cainii ar trebui castratzi si lasati unde sunt. Se cunoaste ca virgula cainii sunt teritoriali; ridicarea sau eutanasierea lor nu rezolva nimic. Alti caini vor veni in teritoriul eliberat, care se vor inmultii si chiar mai mult, vor fi mai periculosi. Existentii caini odata castrati vor asigura o reducere sau stagnare a cresterii numarului, si in plus sunt treptat imblanzitzi. Astra nu-s ideile mele, ci realitati aplicate in multe orase europene.  

 9. Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis miercuri 25.09.2023 ca legea privind cainii fara stapan este constitutionala.Potrivit legii privind cainii comunitari, animalele vor fi tinute in adaposturi timp de 14 zile lucratoare, perioada in care pot fi revendicati sau adoptati.
  Doresc sa stiu daca programul dumneavoastra privind prinderea cainilor,sterilizarea si eliberarea lor in teritoriu mai corespunde noii legislatii.
  Astept raspunsul dumneavoastra doamna Diana Goldis.

 10. Astept raspunsul dumneavoastra doamna Diana Goldis.

 11. Raspunsul e pe strada. Cred ca s-a triplat numarul cainilor fara stapan.

  • In ian.2013,a fost votat un HCL Dumbravita,privind sterilizarea in masa a cainilor fara stapan. Nici un caine ,de atunci,pana in prezent,nu a fost sterilizat.In timp ce Primaria Dumbravita a cheltuit 36.000 ron/an/60 de caini ridicati,in urma unui contract ILEGAL cu sc Danyflor srl. Adica suma aberanta de 600 (!!!) ron/caine ridicat.Cu 36.000 ron se sterilizau TOTI cainii de pe strazile comunei.Asa cum spuneti,rezultatul dezinteresului si lipsei de viziune a autoritatilor locale,se vede pe strazi.

 12. Pe strada Ferventia in zona intersectiei cu strada Quasar este de cateva luni o haita de caini, care ataca in special copiii si cei care vin pe bicicleta si vor sa ajunga in zona (Zenit, Uranus, …). Mai nou au si pui. S-a incercat gasirea unor stapani (https://www.facebook.com/oti.ach) dar se pare ca fara prea mare succes. Care este procedura de urmat pt. a evita producerea unor evenimente neplacute in contextul in care cainii devin tot mai agresivi ? Rog detalii concrete cu ce trebuie facut (apeluri telefonice (daca da atunci rog nr. de tel.), mail/scrisori la primaria Dumbravita sau ONG pt. protectia animalelor). Dealtfel multe zone din Dumbravita sunt pline cu astfel de animale fara stapan, care fac de multe ori f. dificila o plimbare cu bicicletele.
  Multumesc,
  M. Cosmin

  • Stimate domn,deoarece ONG-urile de Protectia animalelor care detin adaposturi de caini sunt sufocate de numarul mare de caini gazduiti (incercand din rasputeri sa suplineasca lipsa de interes si reactie a autoritatilor),din pacate nu va pot recomanda vreunul caruia sa va adresati.

     Va invit sa ne sustineti demersurile catre Primarie/Consiliul Local Dumbravita,in ideea de a se infiinta un adapost de caini.                                                                                                                                              

    

                                     CATRE PRIMARIA DUMBRAVITA

    

                                CATRE CONSILIUL LOCAL DUMBRAVITA

      

    

   Federatia pentru Protectia Animalelor si Mediului,prin reprezentantul sau in jud. Timis,. Diana Goldis,va informeaza

     1.Odata cu intrarea in vigoare a L 258/2013 de modificare si completare a OUG 155/2001,privind programul de gestionare a cainilor fara stapan,nu exista nici o posibilitate legala ca Primaria Dumbravita (Consiliul Local Dumbravita) sa concesioneze activitatile Serviciului de gestionare a cainilor fara stapan Dumbravita catre sc Danyflor srl.Conform art. 2 pct. (4) din L 258/2013,serviciile specializate de gestionare a cainilor fara stapan pot fi concesionate NUMAI  catre persoane juridice,asociatii sau fundatii care desfasoara activitati de protectia animalelor.

     Orice sume alocate acestuii SRL dupa intrarea in vigoare a L 258/2013 sunt ilegale,iar persoanele care au acceptat aceste plati comit un abuz in serviciu.

    

     2.Conform art. 2 pct. (1) a L 258/2013,Consiliile Locale au OBLIGATIA de a amenaja si suplimenta din FONDURI PROPRII,functie de necesitati,in conditiile prevazute la anexa 1,ADAPOSTURI PUBLICE pentru cainii fara stapan.

      Conform art. 14 pct (1) (c) ,nerespectarea dispozitiilor prevazute la art. 2 alin (1) e contraventie si se amendeaza cu 10.000 - 20.000 lei.

    

     Va multumesc. Pentru orice intrebari pe subiect,va stau la dispozitie.

 13.   Timp de 1 an (sept. 2012 - aug. 2013), Primaria Dumbravita a avut incheiat si derulat un Contract de prestari servicii cu firma sc Danyflor srl,valoarea contractului 36.000 ron. Acest Contract incalca 3 legi - OUG 34/2006 Achizitii publice,OUG 155/2001 de gestionare a cainilor fara stapan si L 205/2004,modificata si completata prin L 9/2008 Protectia animalelor.In perioada mentionata au fost ridicati de pe teritoriul Dumbravitei in jur de 60 de caini,de soarta carora nu se stie nimic,deoarece orice adrese am facut catre primarie,nu au primit raspuns. Mentionez ca in acea perioada era voie sa fie eutanasiati DOAR cainii bolnavi incurabil.

    Precizez ca gestionarea cainilor fara stapan NU se poate fi obiectul unor *prestari de servicii*,pt. ca exista legi speciale in acest sens.

    La un calcul simplu,prin acest contract ilegal,primaria Dumbravita a alocat 600 ron (!!!) pt. ridicarea unui caine  ! Numarul de 60 de caini e aproximativ, *smuls* cu greutate in urma a numeroase adrese. Deoarece NU a existat o evidenta clara (obligatorie),nici un Serviciu de gestionare a cainilor fara stapan infiintat in cadrul Primariei Dumbravita (obligatoriu prin lege).Acest Serviciu a fost infiintat in ian. 2013,in urma presiunilor sustinute pe care le-am facut.

    O risipa a banului public,o lipsa de interes si viziune de ansamblu a primarului si a majoritatii consilierilor locali.In nenumaratele audiente la primar,in care am incercat sa il conving de ilegalitatea si inutilitatea contractului respectiv si de faptul ca trebuie o alta abordare,legala si eficienta,raspunsul pe care l-am primit a fost simplist,citez,*am reclamatii,trebuie sa le rezolv*. Nu am putut depasi acest prag,desi am explicat pana la penibil ca inmultirea cainilor pe strazi continua,ca fara sterilizarea in masa a acestora,problema cainilor pe strazi va fi perpetua.Ca legea OBLIGA la infiintarea unui adapost public.

    In ian. 2013 Consiliul Local Dumbravita a votat HCL de sterilizare in masa a cainilor fara stapan. Nici un caine nu a fost sterilizat ca urmare a acestui HCL,rezultatul il vedem le strada.

    Continuam sa promovam sterilizarea cainilor cu/fara stapan (obligatorie prin L 258/2013),prevenirea si pedepsirae abandonului (L 9/2008).Infiintarea unui adapost public (obligatorie prin L 258/2013).

   

          Cu stima, Diana Goldis,membru Dunos,reprezentant in jud. Timis al FPAM (Federatia pentru Protectia Animalelor si mediului).

    

    

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>