Mar 212013
 

 

        

canalizare1 300x198 S a schimbat CONDUCEREA la Dumbravita dar …ILEGALITATILE CONTINUA

      In vara anului 2012, la Dumbravita, dupa 20 de ani , s-a schimbat conducerea primariei.

Am sperat cu totii, urmare promisiunilor noii conduceri, ca lucrurile se vor indrepta si  vor intra intr-un timp foarte scurt  pe un fagas normal.

Se pare ca vom ramane doar cu speranta  pentru ca in realitate lucrurile merg in acelasi sens (  bineinteles cel gresit ).

Ca sa fim mai la obiect va vom prezenta care este  in prezent  situatia  intr-un domeniu care ne afecteaza pe toti – serviciile publice de apa  si canalizare.

Dupa cum stim cu totii, in ultiimii ani acest serviciu a fost prestat de Asociatia Apa Canal Dumbravita condusa de fostul primar Szilagyi Geza ( aflat pe atunci intr-un major conflict de interese, motiv pentru care si-a pierdut ulterior si mandatul de consilier local ). Calitatea nesatisfacatoare a acestor servicii, lipsa licentei necesare efectuarii in conditii legale a unui serviciu public precum si starea de faliment in care se afla Asociatia  ( datorii de peste 4 milioane de lei catre stat si catre Primaria Timisoara )  au determinat  noua conducere a Primariei Dumbravita sa ia ceva masuri pentru  intrarea in legalitate  si cresterea calitatii serviciilor. Astfel ca urmare unei hotarari a CL din decembrie 2012, incepand cu 01.01.2013, aceste servicii au fost trecute in administrarea  CL Dumbravita printr-un  compartiment functional in subordinea primarului.

Initiativa laudabila daca aceasta schimbare s-ar fi facut  in urma unei analize profunde a situatiei propunand o organigrama functionala, un stat de functii realist ,avand  licenta  necesara pentru  prestarea in conditii legale  a serviciilor respective.

In realitate, hotararea consiliului local a fost de o superficialitate crasa in aceasta nefiind specificate niciuna din conditiile legale necesare prestarii acestor servicii.

Urmare acestei hotarari a fost anulat contractual cu Asociatia Apa  Canal Dumbravita dar in aparatul primariei nu a fost nominalizata nicio persoana care sa se ocupe de aceste sarvicii. Practic in aceasta perioada  serviciile de apa si canalizare in localitatea Dumbravita sant total nefunctionale  din urmatoarele considerente :

- Primaria nu are licenta sau autorizatie pentru prestarea acestor servicii

-   Intre Primarie si locuitori ( consumatori ) nu exista contracte pentru furnizarea acestor servicii.

-  In consiliul Local nu au fost aprobate tarifele pentru aceste servicii.

-  In organigrama primariei nu exista niciun  salariat care sa efectueze aceste servicii.

Constientizand ca lucrurile nu pot continua astfel,  conducerea primariei a propus infiintarea unui SRL avand ca actionar unic CL Dumbravita si ca obiect de activitate  serviciile publice comunitare de apa si canalizare.

Astfel , in februarie 2013, printr-o noua hotarare a CL  a fost infiintata SC Aqva Dumbravita SRL  societate care  urmeaza  sa presteze serviciile de apa  si canalizare in  localitate.

Continuand in aceeasi nota de superficialitate si lipsa de profesionalism, nici in aceasta hotarare nu sant clarificate  prea multe lucruri.

In mod normal  prin hotararea respective trebuiau stabilite  urmatoarele :

-          Capitalul social            OK

-         Obiectul de activitate        partial

-         Organigrama        ?

-         Statul de functii         ?

-         Termenul de obtinere a licentei      ?

-         Redeventa            ?

-         Tarifele  pentru servicii      ?

Deci in prezent putem spune ca acest serviciu este in continuare “ in aer “  ( ca sa nu spunem  “in apa “sau  “in canal” )si nu cunoastem un termen in care lucrurile vor intra in normalitate.

Cu toate acestea , Primaria  Dumbravita a distribuit in aceasta perioada in localitate  facturi proforma prin care urmareste incasarea de la populatie a acestor servicii pe lunile  ianuarie, februarie, martie .

Va atragem atentia ca aceste facturi sant nelegale din urmatoarele considerente :

-          Primaria nu are licenta pentru aceste servicii

-         Nu exista contracte intre primarie si dumneavoastra pentru furnizarea acestor servicii.

-         Tarifele utilizate nu au aprobarea Consiliului local.

-         Cantitatile specificate nu sant reale  ( nu au la baza citirile contoarelor )

-         Persoanele care au intocmit aceste facturi nu sant angajatii Primariei.

In consecinta,  recomandarea noastra este sa nu platiti aceste facturi deoarece  in acest mod veti incuraja  continuarea unor practice ilegale in administratia locala.

 

                                                                               DUNOS   

                                                         prin  Vicepresedinte  Octavian Oncioiu                                 

 

Comenteaza din contul Facebook

  42 Responses to “S-a schimbat CONDUCEREA la Dumbravita dar …ILEGALITATILE CONTINUA”

 1. Pun si eu 3 intrebari pt ca m-ar interesa opina Dunos
  1 .de ce nu e cedata infrastructutra catre aquatim ? sunt operator regional !!!!!
  2. exista vreo sansa ca prin reorganizarea teritrorizla sa se desfinteze comuna Dumbravita si sa fie inclusa in Timisoara
  3. In cazul nu ce sanse  desi economic nu exista justificare pt o primarie lipita de orasul Timisoara exista posibilitatea ca  cetatenii din vatra noua a satului sa fie arondati orasului Timisoara.?
  in locul unor taxe mici as prefera  sansele de a beneficia de   infrastructura decenta a unui oras 
   
   

 2. fereasca dumnezeu sa luati de Primaria Timisoara noi majoritatea am vrut sa traim aici la sat asa ca asa sa ramina cind ne am mutat aicea am stiut ca localitatea este Dumbravita si acuma uni ce vreti timisoara de ce na ti ramas acolo .Lasati Dumbravita si nu mai fortati cu timisoara .Iara in legatura cu Srl deabia sa infintat ce tot vreti ce nu comentati de canalizarile existente ,acuma nici astea nu vis buni cine este bun voi acest Dunos care cenzureaza si pe cine reprezentati ca nu se simte probabil pr voi insiva

 3. Auleu, Dorele, da cate clase ai terminat? Cu una mai mult decat are trenul?

  • Auleu ca auleu dar va intreb vreti sa trecem la Timisoara ,oare stiti cum este canalizarea in dumbravita.Stiti ca pe unele strazi sunt montate pompe care daca nu se curata canalele refuleaza cu scoala si fara scoala d-l janos ce ati facut ptr asta ,credeti ca vor tine cite 2 angajati saptaminal la aceste canale ptr a le curata[vezi str Neptun colt cu Fregventia] stiti ca pe venus a refulat anul trecut dejecti atit pe str cit si la un cetatean in casa,Timisoara ce va putea sa faca in aceste cazuri aaaaa va majora preturile la apa si canal care suntem toti ca la timisoara sunt multttt mai mari di atuncea scoala conteaza in buzunarele dumbravitenilor s au mai bine sa invatam a ne autogospodari noi comunitate dumbraviteana si a ne inpune in fata alesilor[sa le cerem doleantele si necazurile noastre] nu sa vrem sa trecem la Timisoara unde tote taxele si inpozitele sunt mult mai mari NU ASA CEVA NU VREM………
    

   • Canalizarea e o problema si pt ca s-a deschis subiectul ideal ar fi ca acesta canalizare din Dumbravita sa se ridice macar la nivelul Timisoarei. Nu se intimpla acest lucru si situatia e similare si pentru celalte servicii publice (iluminat, apa, asfalt, transport) . Nu stiu de unde teama aceasta de impozite mari. prefer impozite de oras cu conditii de oras decit impozite de nivel rural 
    Iar daca actuala primarie simte ca nu poate face nimic pentru zona noua cred ca cel mai corect ar fi sa o cedeze orasului ! La ora aceasta jumatate din Dumbravita e zona de pasunat pentru o turma de oi, fara iluminat stradal sau drumuri pietruite  cu canale nedecolmatate pline de apa iar administratia aloca bani pentru televiziuni , artificii si echipe anonime de fottbal
     
     

 4. Hai sa lasam interese personale marunte ale unor pozitii din primarie si sa privim realist inainte. Dezvoltarea satului nu se poate face decit in cadrul Timisoarei.
  Dau 2 exemple care in acest moment nu merg 
  1. Apa - in loc sa fie gestionata de o societate care atrage fonduri europene folosim fonduri locale pt a o sustine . In plus observ din discutiile purtate ca functionarea srl-ului e si la limita legalitati
  2. Scoala. Se adreseaza copiilor de pe satele si nu celor din Dumbravita. Avem autobuze care aduc copii din Murani, Pischia, Giarmata  etc dar nu le avem disponibile pt copii din Dumbravita Vest. Noua generatie care ridica Dumbravita si care in marea majoritate se gaseste in zona noua isi duce copii la scoliile din Timisoara desi ar fi toate premizele (dotare exista) ca acesta scoala sa li se adreseze lor si sa concureze cu cele din oras. 
   
   

 5. Consider ca trebuie să acordam incredere celor care ne reprezinta si ne conduc acum deorece trecănd serviciul de apa-canal in administrarea Consililui Local Dumbravita devine trasparent si poate fi verificat lunar,trimestrial sau cand doreste CL. si in mod sigur calitatea servicilui va fi tot mai bun si nu se mai poate spune ca este serviciu capusa cum se spunea de Asociatia apa -canal unde se stie foarte bine ca au datorii foarte mari care nu se mai pot recupera curand.Sa auzim de bine…………!!!

 6. Noi tot romani raminem ce tot ii dam cu zona noua si veche oare ptr zona noua nu sa facut nimica [str asfaltate ,trotuare etc]dar romanul pina nui fudul vrea sa fim cartier al Timisoarei ,oare toti din zona noua vor asta .Mentionez stau in zona noua si vin din Timisoaraunde am stat 53ani dar NU Vreau sa mai fiu locuitor al orasului deacea mam si mutat in Dumbravita si ca mine sunt multi care au venit din timisoara aicea ,noi stim cei aia sa stai in timisoara nu mai vrem.Dar daca ati venit din alte meleaguri este normal sa credeti ca daca vom fi cartier al timisoarei vor fi covridi pe garduri.Ex copilul meu sta in zona blascovici unde nu sa facut nimica strada prost iluminata ,trotuare ca dupa bombardament de ani de zile ,apa este din bege [mergeti la turbina de apa ude pragatesc apa populatiei asa zisa de baut plina cu clor si inpuritati uin aceasta zona mai acum doua saptamini la orele 23,3 plecind de la fiul meu era timp urit si o negura ca nu vedeai Sotia mea sa inpiedicat in sparturile trotuarului si a cazut aproape de o gura se canal unde este o groapa mare ,in acest eveniment sotia si-a rupt mina .Oare asta vrem si noi in dumbravita ptr ca timisoara nui in stare sa aiba grija si sa intretina cartierele vechi ale timisoarei ex vezi fabricul,iozefinul, fraisorful ,crisanul,plopi,mehala si ex ar putea continua ,ma lipsesc ptr asa ceva .Dute d-l Mionescu si vezi cum arata P-ta Traian,in fraidorf,ori kunt daca nu stiti unde sunt respectivele zone contactatima si va voi fi ghid ca sa nu mai militati prt Timisoara cind va-ti mutat in Dumbravita ati stiut ca este o comuna da si nu i oras si totusi ati optat ptr. asa ca lasti eu si multi alti vrem sa traim in COMUNA DUMBRAVITA si suntem multumiti de actualul Primar .Sper ca nu sunteti pus speceal ptr a induce o falsa dorinta a noastra a celor multi ca am dori lipirea de timisoara ,vedeti sa mai incercat  si marea parte a populatiei dumbravitei au refuzat 

 7. La sfarsitul saptamanii trecute mai precis vineri seara am constatat defectiune la pompa de apa (eu avand sistemul de canalizare cu pompa), Butoiul de colectare a apei murdare era plin ochi, nu mai puteam sa folosesc apa din casa pentru ca riscam sa-mi iasa prin sifonul de pardosea, In acel moment m-am intrebat eu ce fac in aceasta situatie. Am chemat un instalator sa-mi scoata pompa, pentru ca nu am avut un telefon de urgenta la Societatea Comunala de Canalizare, am constatat ca pompa este arsa. Am fugit repede la un magazin sa-mi cumpar o pompa noua, aici constat ca costul unei pompe este undeva la 800 - 1400 lei. Am renuntat momentan la achizitie deoarece am constatat ca sistemul de legatura la canalizatie nu se potriveste si ar insemna cheltuieli suplimentare la punerea in functiune. In consecinta acest sistem de canalizare genereaza in timp costuri suplimentare (de intretinere si funtionare) precum si discomfort la deranjamente generate in cazul lipsei energiei electrice sau la defectiunea pompei. Tinand cont ca in cazul canalizatiei gravitationale nu mai exista cheltuieli, doar de plata facturii de canalizatie, ar trebui sa se tina cont la criteriile de stabilire a tarifelor valori mai mici care sa acopere in timp achizitia de pompe noi.

  • Problema pe care o semnalati este una reala insa, pana la reglementarea situatiei in cadrul asociatiei de apa-canal nu cred ca se vor rezolva prea multe. Sunt destule nereguli care asteapta sa fie rezolvate. Spre exemplu cunosc un caz in care persoane care nu sunt bransate la reteaua de apa potabila din Dumbravita (pentru ca folosesc apa dintr-un put forat) au primit, impreuna cu factura pentru serviciul de canalizare, si o factura pentru 10mc de apa. Pe ce baza s-a emis factura respectiva nu se stie…
   Un alt exemplu de neregula este si facturarea evacuarii apelor meteorice pe care, conform reglementarilor locale, nu este voie sa le evacuam prin canalizare. Deci ce se plateste de fapt? Esta clar ca sunt multe persoane care folosesc canalizarea si pentru apele meteorice dar sunt si persoane care nu fac asta si totusi sunt bagati in aceeasi oala.

 8. Intrarea Dumbravitei sub administratia Timisoarei nu ar aduce schimbari mari in bine. Dezavantaje ar fi insa destule. Poate unii dintre dumneavoastra nu stiu, dar exista si in Timisoara strazi neasfaltate si inca multe. In toate zonele noi in care s-a extins Timisoara exista strazi care stau neasfaltate cam de cand stau si strazile din zona noua a Dumbravitei. Nici cu utilitatile treaba nu sta asa de roz precum s-ar crede. Va invit domnule Mionescu sa faceti cateva vizite prin zone nou extinse din cartiere precum Ciarda Rosie, Calea Urseni, Mures, Ronat si eventual sa intrebati locatarii daca sunt multumiti de serviciile oferite in Timisoara. Asa va puteti face o idee despre ce inseamna  intrarea sub administratia Timisoarei. Sa nu comparam zona Cora cu zone vechi din Timisoara pentru ca nu este o comparatie corecta.
  Sa nu credeti ca sunt de acord cu ce se intampla in momentul asta in Dumbravita la capitolul apa/canal. Ba dimpotriva nu mi se pare deloc normala situatia actuala. Vreau doar sa spun ca ar trebui sa fim mai realisti in ceea ce priveste beneficiile pe care le-ar aduce alipirea la Timisoara si ca ar trebui sa ne concentram energia incercand sa indreptam treburile aici, in Dumbravita, mai degraba decat spre a cere schimbarea in speranta ca va fi mai bine in Timisoara.

  • Domnule Stefan,

   Daca s-ar dori un serviciu in folosul cetateanului, primaria ar fi analizat mai multe optiuni. Sa pleci direct pe o idee, fara sa iei si alte optiuni in considerare, nu e OK. E laudabil sa poti face singur totul, dar sa fim realisti: este fezabil pe termen lung? Nu a analizat nimeni.

   Daca tinem cu dintii de independenta totala fata de Timisoara, de ce acceptam extinderea liniei de troleu, de ce ne dam copiii la scoala in Timisoara, de ce mergem la spital in Timisoara, etc.

   Hai sa fim realisti si sa profitam de ce poate oferi bun Timisoara. Cred ca sunt multe domenii in care putem sa investim energie, fara sa reinventam roata, in totala independenta administrativa.

   Cu stima,

   Octavian Oncioiu

   • In mare sunt de acord cu ce spuneti dumneavoastra. Nu cred ca trebuie sa tinem cu orice pret ca Dumbravita sa ramana independenta de Timisoara. Este in regula sa profitam de tot ce poate oferi bun Timisoara, dar asta nu inseamna ca trebuie sa vedem Timisoara ca un sfant Graal care ne va aduce pe toate planurile numai avantaje. Eu cred ca mare parte din lista de lucruri bune se pot obtine si fara ca Dumbravita sa faca parte din Timisoara.
    La fel cum spuneti ca nu a analizat nimeni daca este fezabil ca Dumbravita sa gospodareasca singura pe termen lung servicii precum cel de apa si canalizare sunt destul de convins ca nu a fost analizata in etaliu nici varianta preluarii acestui serviciu de catre Aquatim. M-as bucura daca aceasta afirmatie ar putea sa fie contrazisa de existenta unor informatii mai concrete care sa arate toate aspectele (atat pozitive cat si negative) pe care le-ar avea o asemenea schimbare.
    Mai apare si un alt aspect. Desi sunt de apreciat eforturile pe care le fac membrii asociatiei DUNOS pentru imbunatatirea serviciilor din Dumbravita, mi se pare ca nu prea exista sustinatori in cadrul consiliuliu pentru astfel de initiative. Trebuie sa recunosc faptul ca nu cunosc legislatia care reglementeaza felul in care se desfasoara lucrurile la nivelul administratiilor locale. Insa, la o prima vedere, mi se pare ca indiferent care ar fi solutia propusa (indreptarea lucrurilor in actuala asociatie sau preluarea de catre Aquatim) totul se va poate bloca usor in sedinta de consiliu prin existenta unei opozitii majoritare (lucru care din pacate pare sa se intample chiar acum).

 9. Stimati cititori,

  Vreau sa aduc o precizare:

  - Organizatia DUNOS NU sustine intrarea Dumbravitei in administratia Timisoara. Organizatia DUNOS sustine furnizarea servicilor publice comunitare, in cazul de fata apa-canal, de catre societati licentiate, alese in urma unei licitatii publice, capabile sa ofere un standard de calitate agreat contractual si dispuse sa investeasca in dezvoltarea retelelor in beneficiul consumatorului.

  Si fara a face o trimitere Aquatim, va invit sa lecturati articolul Apa si Canalizare la Sacalaz, aparut in ziarul online deBanat.

  In cotrapartida cu  articolul de mai sus, domnul Dorel, "zugraveste plastic" situatia din Dumbravita, si  il citez: "Stiti ca pe unele strazi sunt montate pompe care daca nu se curata canalele refuleaza cu scoala si fara scoala d-l janos ce ati facut ptr asta ,credeti ca vor tine cite 2 angajati saptaminal la aceste canale ptr a le curata[vezi str Neptun colt cu Fregventia] stiti ca pe venus a refulat anul trecut dejecti atit pe str cit si la un cetatean in casa".  Alte comentarii sunt de prisos.

  Cu stima,
  Octavian Oncioiu

  • Eu sustin ca Dunosul este creat ptr a face diversiuni si ptr a ataca noi alesi fara a le da sansa a dovedi ce pot .Dunosul reprezinta niste  interese ascunse dar  ale cui ,ca pe noi nu v-am cerut  ori rugat sa ne reprezentati.

   • Domnule Dorel, apreciez faptul ca aveti un punct de vedere asupra intereselor cetatenilor alesi ai comunei. Tinand cont ca desi este noua,  alimentarea cu apa si canalizarea este lasata sa functioneze de la sine fara a se imbunatatii nimic crezandu-se ca o data realizata ea se curata singura sau se redimensioneaza in functie de cerintele noastre. Trebuie sa tinem cont ca nu s-a calculat acum niste ani ca o sa fie asa o dezvoltare. De ce crede-ti ca nu avem vara apa? Oare ca udam prea mult? Deoarece cu putem pompa suficienta apa din puturile forate de catre Primarie? Eu cred ca nu ne tin garniturile si elementele de legatura,  sau nu sunt dimensionate tevile in mod profesional. Oare proiectul de dezvoltare a retelei de apa si canalizare exista? Oare s-a tinut cont de proiectele (care le-am platit) de racordare la apa si canalizare. Eu va spun acest lucru pentru ca in momentul executiei bransamentelor nici nu s-a tinut cont de proiectele autorizate cu autorizatie de constrictie.
    In concluzie as dori sa participati si dumneavoastra la discutiile noastre sa facem si cateva "diversiuni" in sprijinul cetatenilor

   • este drept ca canalizarile sunt subdimensionate si este o problema cu apa .! Canalizarile s au executat dupa un proiect, facut din auzite de un domn Valcaneantu si executate de D-l Popa ,asa vorbeste lumea .Cineva insa a gresit si ar trebui sa cerem primariei sa verifice situatia si sa ia masurile ce se inpun.Aicea sunt de acord cu domniile dumneavoastra dar trebuie sa insistam pe linga primarul ales,asta cred ca ar fi singura solutie viabila,nu sa trcem la Timisoara ptr ca atuncea vom ramine asa cum ne au preluat adica in stadiul actual.Hai sa adunam semnaturi cit mai multe si sa inaintam un memoriu primariei dara nu 300 de semnaturi ci cel putin 3500,4000 de semnaturi si atuncea voi fi alaturi de domniile voastre dar nu cu o mina de oameni.

   • Trebuie sa fac niste precizari pt ca opiniile mele sunt interpretate eronat.
    Nu sunt mebru Dunos si nici nu cunosc vreo persoana din Dunos. Desi locuiesc de 2 ani in Dumbravita ma consider  timisorean si probabil voi ramine intotdeauna un timisorea . Eu  cred ca administrativ Dumbravita trebuie sa faca parte din zona metropolitana nu doar formal ci si cedind responsabilitati pe care nu le poate gestiona
    Primaria Dumbravita indiferent cita bunavointa ar avea d-l Primar (il apreciez dpdv uman) nu are resurse umane si materiale pt a gestiona dezvoltarea acestei comune. Va rog sa va uitati pe harta si sa constatati ca suprafata intravilana a Dumbravitei e imensa concurind orase ca de ex Sannicolau Mare
    Comparatie cu strazile din Timisoara nu o pot face nici macar cu zonele rau famate (unele exemple date sunt depasite) in conditiile in care stau la 400 m vest de vatra veche vest  alaturi de alte familii (toate tinere si cu copii) cu drumuri realizate in regie proprie, cu dezvoltarea utilitatilor prin contributia noastra (apa, gaz, stilpi + curent) si fara ILUMINAT PUBLIC 
    Ideile , dezbateriile dar si  rapoartele sedintelor de consiliu ma fac sa concluzionez ca pe acest forum scriu oameni de  valoare si cu viziune lucru pe care din pacate nu-l o identific la participantii la sedintele consiliu local. 
     

 10. D-l Oncioiu eu cred ca d-v sunteti omul care se crede ca detineti adevarul iar daca cineva nu vrea sa adere idei d-v este omul care nu vrea binele.Haideti oameni buni sa lasam noua administratie un an si apoi sa i criticam iar in legatura cu canalizarea sa inaintam un memoriu ptr inbunatatirea canalizari existente .In legaura cu Timisoara de ce va-ti mutat in Dumbravita daca timisoara va dadeau atitea facilitati si totul era fantastic, nu existau nici un fel de probleme cu  Apa ,este foarte potabila toate drumurile din timisoara sunt ca in palma. Canalizarile sunt ok iar trotuarele nemaipomenite ca in occident ce sa mai spun mai ales in perioada cind ploua drumurile din Timisoara  nu sunt pline de apa. Canalizarile fac fata :ex str Dunarea in spate la gara mare,la viaduct etc .Cum ii dl Oncioiu cred ca vreti cu forta sa ne unim cu tm, faceti aceias campanie ca si cu ciini vagabonzi care miine poimiine vor invada strazile Dumbravitei ptr ca asa a vrut o mina de oameni.

  • Nu cred ca se poate generaliza, majoritatea persoanelor din Dunos fiind persoane de calitate si manate de bune intentii. Din pacate nu acelasi lucru se poate spune despre cel sau cei care "modereaza", altfel nu se pot explica desele manifestari postate sub diferite nume si vadit jignitoare-vezi atitudinea vis-a-vis de consilierul Sperneac si nu numai, vezi doamne "cu o exceptie, d-l Toma toti sunt…etc. etc. "Nu stiu daca se urmaresc anumite interese, nici nu cred ca are importanta, cetatenii din Dumbravita s-au pronuntat si nu cred ca le pare rau, trebuie sa fii surd si orb ca sa nu vezi lucrurile bune facute de actuala administratie. Imi pare rau doar ca sunt si persoane care, pe buna dreptate intampina tot felul de probleme(canalizare, curent electric, apa, asfalt etc.) si care isi pun sperante false ca Dunosul o sa le rezolve problemele. Si ca sa imi spun si eu parerea eu cred ca e bine ca s-a constituit acea societate apa-canal pentru ca nu mi s-ar parea normal sa-i lasam fara lucru pe cetatenii din comuna pentru a veni nu stiu ce firma din afara. In ceea-ce priveste canalizarea si eu am crezut si inca mai cred ca sistemul actual cu pompe nu e cel mai potrivit atata timp cat Dumnezeu ne-a dat gravitatie, dar am mai discutat si cu alte persoane si se pare ca, totusi, in Dumbravita asta este deocamdata cea mai buna solutie. Aici cred ca ar trebui sa-si spuna cuvantul specialistii, dar deja a devenit obositor sa auzi toata ziua buna ziua aceleasi probleme ca si cum cei din primarie nu cunosc situatia. Asa cum il stiu pe domnul primar Malac sunt sigur ca se vor rezolva incet, incet toate problemele, trebuie rabdare, timp si bani. Unii "fani" de-ai mei de pe acest site, sub protectia anonimatului si cu largul sprijin al "moderatorilor" incearca discreditarea mea atribuindu-mi tot felul de epitete sau caracterizari care nu ma ating. as vrea sa stie ca motivul principal pentru care intervin este educatia mea, faptul ca am cei "sapte ani de-acasa", apreciez eforturile fostilor mei colegi din primarie si fac public acest lucru, pentru ca cea mai mare parte a populatiei din comuna gandeste ca mine. Ma dezgusta lipsa de educatie a unora si am sa intervin de cate ori am sa pot pana cand in Dunos se va restabili normalitatea asa cum a gandit-o regretatul dr. Ovidiu Sturz. Si se poate, stiu ca in Dunos exista persoane cu vocatia dialogului, dar si capabile sa puna ordine in propria ograda. S-auzim de bine!

   • Adevar graiti d-l Uta  bravo multi dumbraviteni suntem de acord cu actuala conducere a primariei,avem un primar care noi l am ales asa ca trebuie lasat sa-si faca treaba si ce a promis in campanie,iar in legatura cu D-l av Sperneac cine nu-l cunoaste vorbeste daca la-ti cunoaste capacitatiile na-ti mai vorbi .In legatura cu Dunosul imi mentin parerea si sper din tot sufletul sa nu fie un joc politic

   • Stimate domnule Uta,

    Eu fac parte dintre cei care “modereaza” comentarile. Vreau sa va fac o precizare: nu am cum sa stiu ca sub pseudonimului Uta Ilie posteaza comentarii domnul Uta Ilie, dar stiu ca in Dunos nu sunt oameni care sa publice comentarii sub identitati false. Asa cum considerati ca am moderat comentarii jignitoare asa consider si eu, ca postarea dvs este tendentioasa, dar in spiritul libertatii de opinie si exprimare nu a fost cenzurata.

    Cu stima,

    Octavian Oncioiu

 11. Iulian Toma

   
  Pentru ca au aparut foarte multe intrebari pe site in ultima perioada, voi incerca sa raspund la cateva dintre ele.

  S-a solicitat parerea Dunos referitor la intrarea Dumbravitei sub administrarea Timisoarei. Cu toate ca nu ne-am pus niciodata aceasta problema,  pentru mai multa relevanta , in sedinta  Dunos de luni 01.04.2023 am solicitat  colegilor sa se pronunte pe aceasta tema.  Majoritatea covarsitoare a fost pentru pastrarea  autonomiei  administrative a localitatii asa  cum ma asteptam. Dar cel mai bine se reflecta  pozitia noastra fata de aceasta problema  in articolul de fond – Miscarea Dunos – un mod de actiune articol care a fost scris la inceputul activitatii asociatiei si care este postat pe site.
  In ceea ce priveste serviciile publice comunitare ( apa, canalizarea ,gazul, salubritatea, transportul in comun, etc )  majoritatea membrilor Dunos a fost pentru preluarea acestora de catre firme autorizate, licentiate, capabile sa ofere servicii de calitate si sa asigure dezvoltarea acestora in ritmul solicitat de actualii si viitorii locuitori ai Dumbravitei.

  Nu voi mai reveni asupra modului in care sant asigurate acestea in prezent deoarece s-a  scris  foarte mult pe aceasta tema. Ce trebuie retinut este faptul ca serviciile publice comunitare in localitate sant lipsite de calitate, nu sant asigurate intr-un cadru legal si provoaca mult stres si multe necazuri locuitorilor.
  Va asiguram ca Dunos va urmari si  va actiona pe toate caile legale pentru rezolvarea acestor probleme si  pentru intrarea lor in normalitate.

  Din pacate , fara sprijinul locuitorilor munca noastra nu are eficienta asteptata de dumneavoastra. Exista foarte multa indiferenta  din partea locuitorilor fata de problemele grave din administratie, indiferenta care incurajaza administratia sa actioneze dupa bunul ei plac fara a tine cont de nevoile, prioritatile si asteptarile dumneavoastra.

  Sa va dau doar cateva exemple : organizarea serviciilor publice, intocmirea si executia bugetului local anual, planul urbanistic general, strategia de dezvoltare a localitatii – toate acestea ar trebui aprobate in urma unor dezbateri publice  in care cetatenii sa se poate pronunta asupra acestor probleme de interes general.  Ati fost vreodata solicitati in acest sens ? Categoric  nu.
  Pentru a schimba aceasta situatie , Dunos va initia cat de curand un proiect prin care va ajuta la organizarea locuitorilor in vederea cresterii accesului acestora  la  luarea deciziilor majore privind  functionarea si dezvoltarea localitatii ( constituirea unor Consilii Consultative  de Cartier ).

  Am fost intrebat despre activitatea  si programul Dunos.  Nu este nimic secret, santem o organizatie transparenta ale carei sedinte se tin cu usile deschise. Intalnirile  membrilor Dunos  sant probramate din doua in doua saptamani de regula in ziua de luni incepand cu orele 19, iar ca locatie avem caminul cultural din localitate.  In cazul in care caminul este ocupat cu alte activitati se comunica din timp o alta locatie.  Urmatoarea sedinta Dunos  va  fi in data de 15 aprilie 2013. Cei care doresc sa participle  pot trimite adresa de e- mail  la Dunos . contact pentru a primi convocatorul si programul sedintei.

  Va asteptam cu interes.
   

  • Stiti foarte bine ca puteti domnule Oncioiu pentru ca eu semnez cu numele intreg si aveti IP-ul meu, in schimb postand comentarii ale unor persoane carora doar dumneavoastra le stiti identitatea(Eu, Noi si altii)alimentati suspiciunea ca sunt postate din laboratorul Dunos. Nu va cere nimeni sa cenzurati comentariile, dar macar sa faceti cunoscuta identitatea persoanelor in cauza. Orice comentariu calomnios si nesemnat apartine Dunosului si nu puteti sa ma contraziceti atata timp cat  asteapta sa fie moderat. Ma intreb retoric ce parere au colegii dumneavoastra domnii Toma si Samfira cand un consilier onorabil ca domnul Sperneac este batjocorit pe site. Este, cred eu si explicatia atitudinii conducerii administratiei fata de Dunos. Daca vreti sa fiti respectati castigati-va respectul. Este foarte simplu. S-auzim de bine!

   • Stimate domnule Uta,

    Dumneavoastra sunteti o persoana bine intentionata in general. Pun acuzatiile total nefondate la adresa organizatiei DUNOS,  pe seama faptului ca aveti cunostinte sumare despre Internet si vreau sa va atrag atentia asupra unor aspecte esentiale cand postati comentarii:

    1.  Oricine poate semna cu pseudonimul Uta Ilie. Nu folositi o semnatura eletronica certificata de o autoritate sperioara care sa va identifice in mod unic.

    2. IP-ul asignat de furnizorul de servicii Internet se modifica la ficare reconectare in retea in mod dinamic, deci nu avem cum sa stim cine este persoana care publica anumite comentarii.

    3. Sub  editorul de comentarii, regasiti: "DUNOS recomanda tuturor celor care doresc sa posteze comentarii pe acest site sa isi exercite dreptul la libera exprimare cu buna credinta."

    4. Prin moderare se intelege filtrarea spam-urilor si eliminarea comentarilor care contin injurii, amenintari, etc, dar incurajam libera exprimare cu buna credinta.

    5. Spatiul virtual este considerat spatiu public, deci comentarile calomnioase intra sub incidenta Articolului 206 din Codul Penal. Repet pun comentariul dvs de mai sus pe seama lipsei de cunostinte Internet desi insinuati ca "laboratorul DUNOS" fabrica comentarii pentru a batjocuri pe domnul Sperneac.  (out of the box: Din punctul meu de vedere domnul Sperneac are potentialul de a aduce reale beneficii localitatiii prin activitatea in Consiliul Local)

    6. Identitatea unei persoane se poate afla, in urma plangeri penale. Politia poate solicita furnizorului de servicii Internet,  titularul de contract care a beneficiat de o anumita adresa de IP la ora publicarii  comentariului.

    7. Interventiile dvs sunt bine venite atunci cund sunt facute in mod constructiv si cu obiectivitate.

     

    Cu stima,

    Octavian Oncioiu

 12. Asa este, cunostintele mele despre internet sunt limitate, am facut o simpla deductie logica, acum ceva timp ati facut o demonstratie cu un concetatean de-al nostru. Dar nu mai insist dumneavoastra sunteti specialistul. Imi cer scuze pentru insinuari, ma asteptam ca cineva care administreaza site-ul sa ia pozitie, totusi suntem in Dumbravita, pentru foarte multa lume o comuna de vis. Mi s-a spus de multe ori cu ocazia turneelor de sah pe care le organizez. Nu am nimic cu cei care posteaza pe acest forum daca nu se incalca anumite limite ale bunului simt. In orice caz sper ca ati observat ca de cand ati anuntat ca adresele de IP raman memorate persoanele cu limbaj vulgar se abtin sa mai posteze. Este o mare realizare. Dar eu mai astept ceva de la Dunos. Neutralitate. Adica asteptam si ceva vesti bune. Se intampla zilnic in Dumbravita. Felicitari pentru initiativa, felicitari Consiliului Local pentru actiunea "Dumbravita pe doua roti". Eu tocmai plec din localitate si imi pare rau ca nu pot participa ca sa-l bat pe domnul Toma. La viteza. S-auzim de bine!

 13. Domnule Oncioiu,
  Dvs. explicati Internetul de pe pozitia unui specialist care pentru Domnul UTA este de neinteles. Principiul este ca Dvs. reziliati comentariile care nu va plac sau nu plac anumitor oameni de la Dunos. Deci nu va dati mai destept decit sunteti si daca pricepeti principiile democratice va rog sa le si aplicati. Altfel initiativa Dunos este pentru pisici!
  Sa traiti bine,
  Farkas
   

 14. Domnule Farkas,

  Cel mai bun exmplu ca tratam in mod impartial comentarile pro si contra este publicarea postarii dumneavoastra. Cu tot respectul, dar avem nevoie de comentarii constructive. DUNOS sustine initiativele care sunt in  folosul comunitatii locale.

  Cu stima,

  Octavian Oncioiu

 15. Eu zic sa faceti abstractie de dl Dorel, care vorbeste numa prostii, basca nu cunoaste limba romana… Sigur, asta nu-l face mai putin cetatean, deci sa-i raspundem:
  Domnule Dorel,
  foarte bine vi s-a explicat ca nimeni nu doreste alipirea Dumbravitei la Timisoara. Conform legislatiei in vigoare, uniificarea a doua unitati administrativ-teritoriale se face pe baza de lege, aprobata de Parlament, urmare a unui referendum organizat in ambele unitati administrativ-teritoriale, deci si in Timisoara, si in Dumbravita, referendumuri in cadrul carora jumatate plus unu din participantii la vot trebuie sa se exprime in favoarea unificarii, ceea ce va fi imposibil de realizat vreodata.
  Pe de alta parte, DUNOS propunea in mod logic cooperarea cu entitatile din Timisoara acolo unde se impune, domeniul alimentarii cu apa si al canalizarii fiind cel mai bun exemplu.
  In rest, ce sa mai discutam… diversiuni si alte prostii… Multa sanatate, zic!

  • Mai bine ziceti cei de la Dunos pe cine reprezentati petru ca eu nu stiu romana daR NICI NU STIU SA VA FI DESEMNAT SA NE REPREZENTATI.Dunosul vreau sa stiu ce interese ascunse are vreti cumva locul de primar si nu la-ti optinut la alegeri ptr ca populatia a decis alceva adica PRIMAR MALACU si nu reprezentantul lui Dunos.Repet eu am platit facturi in Timisoara care nui instare sa intretina apa si canalul prt ei darmite daca ne ar prelua si pe noi.atuncea d-l Kadar cine vorbeste prosti dara probabil ati venit in dumbravita te miri se unde si nu din Timisoara ca sa cunoasteti realitatiile a cui carte o jucati
    

   • Domnule Dorel,
    Eu sunt una dintre candidatii la Primaria Dumbravita. Am stiut sa pierd cu fruntea sus si chiar sa-l felicit  pe domnul primar ales si sa-i urez succes. Are cele mai bune carti: numarul de voturi, USL, majoritatea in consiliul local, consiliul judetean, prefectura si guvernul sunt de aceeasi culoare. Asadar are toate premizele si sansele sa reuseasca ce si-a propus.
    Chiar ma gandeam de curand ca sunt recunoscatoare ca am ramas un simplu cetatean activ si implicat. Sa fi preluat primaria cu toate problemele, procesele si datoriile pe care le are m-ar fi impiedicat sa realizez obiectivele propuse. Corect? 
    Altfel, as dori sa cunosc dorinta dv. Ce putem face pt dvs, ca sa fiti multumit respectiv sa puneti si dvs ceva in miscare? Sa veniti cu idei, cu sfaturi cu sustinere efectiva si voluntara. Fiecare dintre noi avem un sambure bun si acela trebuie sa straluceasca pentru a ne fi bine la cat mai multi.
    Macar daca reusiti sa fiti drept si obiectiv. Eu obisnuiesc sa ma judec pe mine, mai intai, daca am facut eu, acelea pentru care urmeaza sa-i critic necrutator pe altii. Abia dupa aceea, pot emite pretentii si comentarii.
    Sunt convinsa ca vom avea in curand un raspuns de la dvs.
    Monica SERE

 16. Parerea mea:
  Pentru ca toata lumea sa stie situatia reala va solicit domnilor consilieri, daca se poate sa ne prezenta-ti starea de insolventa sau de faliment a vechii Societati de Apa si Canalizare. Pentru noua Societate ar fi util sa ne prezentati actele de infintare si restul documentelor de licenta precum si tarifele acceptate de catre noua societate. Daca au in intentie o dezvoltare ar fi util sa fie prezentata intr-un grafic de esalonare a lucrarilor. Periodicitatea reviziilor si intretinerea retelelor de apa si canalizare.
  In alta ordine de idei am putea si noi cetatenii sa infintam o societate si sa incasam consumurile de apa ce la cetateni, chiar si fara NICI UN FEL DE CONTRACT. Sunt sigur ca treaba o sa tina o perioada pana cand lumea se va destepta.
  La calculul tarifelor ar trebui sa se tina seama de cetatenii "ordonati" cei care nu is permit sa arunce in canalizare si resturile menajere. Pe langa cheltuielile de canalizare cei cu pompe mai au cheltuieli de intretinere si inlocuire pompe precum si  cheltuieli de energie electrica. Aceste cheltuieli in timp genereaza sume destul de mari.
  Conducerea celor doua societati de apa si canalizare stiu acest lucru si pe acest motiv nu au luat in calcul la realizarea retelei de canalizare pe metoda gravitationala (casa - canalizare) si realizarea de pompe de capacitate mare amplasate in strada. Este situatia de pe strada Ferventia spre padure unde este prevazut acest lucru dar functionarea este manuala prin aportul angajatiilor dupa fiecare ploaie.
   

 17. Sunt de acord cu d-na Monica Sere dar nu am vazut un comentariu al domniei sale cu atita  incrincenare si cu atita patima ca la ceilalti din Dunos.Oare ei vad numai nerealizari la d-l Malacu si echipa domniei sale,atitea critici la adresa d-l Sperneac oare dunosul reprezinta parerea tuturor cetatenilor din Dumbravita sau numai opiniile domniilor lor,acest lucru deranjeaza si faptul ca daca acel domn Uta A POSTAT UN COMENTARIU A FOST LUAT PESTE PICIOR zicandui ca nui d-l Uta dar noi trebuie sa-i credem ca semneaza cu adevaratul lor nume .Ca urmare eu si multi cetateni din Dumbravita [Uiszentes] nu dorim sa ne reprezinte Dunosul ,care nu ne agreaza parerile. Poate ca noi suntem mai multe voci chiar daca numai pe la colturi momentan le exprimam fara a face un Ong care sa fiie finantart…………Asa ca D-na Monica daca Dunosul ne dovedeste ca reprezinta parerile majoritati Dumbraviteniilor ma inchin fata de d-l lor, dar sa tina cont ca Dumbravita are o populatie de 7500 de pareri.Macar sa aveti acceptul de la 3800 de persoane ok

  • Monica Sere

   Va respect parerea. Noi reprezentam grupul oamenilor care cred ca putem misca lucrurile in sens pozitiv si ascendent, fie ca e vorba de 5, 10, 500 sau 5000 de persoane.
   Cu timpul, lumea se va convinge prin demersurile noastre ce intentii avem cu adevarat.
    

   • Si noi ceilalti ce grup reprezentam,ptr ca nu va consideram legitim sa ne reprezentati pe cei mai multi din dumbravita.

 18. Deci,
  cu tot respectul penru Doamna Sere, trebuie sa-i dau dreptate lui Dorel care prin metoda lui primitiva dar simte ceva. Si parerea mea este ca aceasta organizatie asa numita Dunos, nu reprezinta opiniile cetateanului de rind din Ujszentes ci interesele asa numitilor 5, 50, 50, 5000 de persoane (vorba Doamnei Sere). Jumatate din menbrii sunt in consiliul director iar ceilalti in umbra mediocritatii. Fiecare are dreptul sa infiinteze o astfel de organizatie, si Dvs. Dl. Doru, si sa luptati pentru o idee care daca reuseste, ati ralizat ceva.  In concluzie, nu cu poze de activiste de partid sau texte inteligente sau cu organizarea de concursuri de biciclete veti realiza "cu timpul" ceva in Dumbravita ci cu fapte concrete.
   
  Sa auzim cu bine!

  • Aveti perfecta dreptate!
   Subscriu, d-le Romero.
   Monica SERE

   • Doama Sere , diplomatiica mereu!
     
    multumesc si un Paste fericit!
     

   • Bravo Dle. Oncioiu,
    sunteti derutat nu-i asa? De ce nu ati acceptat comentariul meu? Cu tot respectul, desi nu va cunosc, nu sunteti un om corect ci aveti metode  de om fara caracter!
    Hola,
    Juan de Bivar (daca va spune ceva !)
     

   • Stimate domnule Romero,

    Îmi cer scuze, nu a fost intenționat. Pur si simplu, am fost ocupat in ultimile zile si nu am apucat sa moderez comentarile de pe site.

    Cu stima,

    Octavian Oncioiu

    PS. Daca nu aprob un comentariu, trimit un email persoanei in cauza, cu motivatia deciziei noastre. Nu aveati nici un motiv sa mă jigniti, pentru ca nici alte comentarii nu au fost moderate in aceasta perioada. In plus Juan de Bivar nu îmi spune nimic. Cred ca doreati sa faceti referire la Diaz de Bivar, cunoscut sub numele de Cid.

 19. Domnilor eu nu ii cunosc pe cei de la Dunos dar apreciez ca cel putin mai exista cineva care cenzureaza uneori prostia alteori rea credinta si de care fac dovada acesti alesi pe criterii pur politice
  In plus fac un lucru util pt comunitate informind-o asupra dezbaterilor din sedintele consiliului local. Oare de ce nu face acest lucru Behela TV , televiziunea pe care cu mindrie o sponsorizam in detrimentul iluminatului public, al asfaltului si cainilor vagabonzi.
   

 20. Imi cer scuze pentru Dl. Oncioiu pentru publicarea tirzie al comentariului meu. Nu a fost cu intentie. Se mai intimpla si la case mari! Ma rog,l Juan de Bivar nu va spune nimic dar in loc de  Diaz as accepta mai degraba, Rodrigo, Rodriges in nici un caz Diaz! In rest pe frontul de Vest nimic nou! Un salut calduros la Ujszentes!
  Respect,
  Juan el Andaluz

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>