PUG-ul TIMISOAREI in derulare,

 Articol scris de Octavian Oncioiu on 4 decembrie 2012
Dec 042012
 

pe cand  al DUMBRAVITEI ?

Marti, 04.12.2012  incepand cu orele 9:30 a avut loc in sala de consiliu a municipiului Timisoara dezbaterea profesionala sectoriala a noului Plan de Urbanism General  al localitatii cu privire la sectorul  ,,Mediu, agrement, sport".

            La aceasta dezbatere au fost invitate si cele 3 asociatii aflate in parteneriat : Gipro reprezentata de Adi Stoica, APZR reprezentata de  Rodica Militaru si Dunos  reprezentata de Iulian Toma,  datorita implicarii lor in etapele anterioare de elaborare a PUG-ului.

Pentru ca problemele prezentate pe parcursul celor 3 ore de dezbateri au fost complexe si de interes major in special pentru timisoreni, voi face  referire doar la  problemele ce au vizat localitatea noastra.

Atat in timpul prezentarii proiectului de catre echipa care se ocupa de realizarea PUG-ului cat si in timpul dezbaterilor, localitatea Dumbravita  a  fost amintita, de cel putin 10 ori, ca model ,, asa nu,, ( asta ca sa ma exprim elegant , pentru ca termenii folositi au fost  mult mai duri : neprofesionalism,  nefunctionalitate, nelocuibil, rebut urbanistic , etc ).

Sectorul  Mediu , agrement, sport al PUG-ului Timisoarei  nu poate fi realizat fara a fi incadrat in zona ,respectiv , fara a include  si localitatile  periurbane. Daca pe celelalte directii  exista in acest PUG prevazute strategii de dezvoltare, pe directia Dumbravita proiectul contine un dreptunghi alb in care nu este  prevazut nimic.

Asta pentru ca , in prezent :

1.     Dumbravita nu are un PUG si o strategie de dezvoltare adaptate la normele europene;

2.    Nimic din ceea ce exista  deja in Dumbravita,  nu poate fi preluat pentru o dezvoltare armonizata si coerenta a celor doua localitati ( pe segmentul  mediu, agrement, sport).

In interventia mea  am solicitat atat proiectantilor cat si reprezentantului administratiei Timisoara ( arh. Sorin  Ciurariu ), ca in baza contractului de parteneriat Polul de crestere  Timisoara din care fac parte ambele administratii, sa colaboreze si sa negocieze cu administratia Dumbravita  pentru ca in cadrul acestui PUG sa  se gaseasca solutii la urmatoarele probleme :

-         Reteaua rutiera,

-         Reteaua de canalizare,

-         Reteaua de apa potabila,

-         Reteaua de transport in comun,

probleme care prin nefunctionalitatea lor afecteaza  calitatea vietii locuitorilor  din ambele localitati (  a nu se uita ca jumatate dintre locuitorii Dumbravitei  au   inca buletin de Timisoara  sau isi desfasoara activitatea in Timisoara ).

                         Pentru ca in cadrul proiectului a fost  prevazuta amenajarea partiala a Padurii  verzi  ca  parc si zona de agrement si sport, am  solicitat ca la dezbaterile privind proiectele de amenajare sa fie invitata si administratia  Dumbravitei in calitate de localitate  cu cea mai mare zona de invecinare cu Padurea verde.

Am aratat ca e necesar  ca prin acest proiect sa fie  rezolvate si problemele parcurilor, zonelor de agrement si sport  pentru o mare parte dintre locuitorii Dumbravitei respectiv pentru cei ce au domiciliul  in perimetrul: liziera padurii, B-dul Constructorilor, Str. Petofi. Str. N. Balcescu, perimetru in care nu exista niciun parc sau zona de agrement.

            Propunerile au fost apreciate si s-au primit asigurari ca se va colabora cu administratia Dumbravitei pentru a se gasi solutii la problemele prezentate.

            Urmatoarele dezbateri pe problemele PUG-ului Timisoarei  vor avea loc in a treia saptamana a lunii ianuarie 2013.

Imi pun intrebarea  fireasca : la Dumbravita,  cand vor incepe ?

                                                                                                                      Ing.     Iulian TOMA

1 big PUG ul TIMISOAREI  in derulare,

Related posts:

  1. Mirajul Timisoarei-Dumbravita

 Lasă un mesaj

Intreaga responsabilitate pentru continutul comentariilor postate pe site-ul DUNOS revine autorilor acestora. DUNOS recomanda tuturor celor care doresc sa posteze comentarii pe acest site sa isi exercite dreptul la libera exprimare cu buna credinta. Siteul stocheaza in mod automat adresa IP

   
Toate drepturile rezervate DUNOS © 2024