De ce DUNOS ?

 Posted by on 13 noiembrie 2024
Noi 132024
 

De ce ma implic in DUNOS ?

   Pur si simplu pentru ca imi pasa ! Si pentru ca pot sa fac ceva mai mult!

   Imi pasa de mine si de familia mea, imi pasa de localitatea in care stau si in care imi doresc sa traiesc.  

  Imi pasa de locul in care se joaca copii mei si de scoala in care pot invata.

  Imi doresc- ca toata lumea de altfel- sa traiesc intr-o comunitate civilizata in care sa ma simt in siguranta si sa am confortul necesar. M-am mutat intr-o zona rezidentiala in care am crezut ca am asigurat de catre comuna minimul de facilitati necesare traiului. Marturisesc ca atunci cand m-am mutat in Dumbravita am fost mai mult decat placut impresionat de ea. Am vazut –ca tot omul- o localitate cu un drum (principal) asfaltat, cu un parc central frumos si o scoala moderna. Am laudat si eu Primaria, oamenii gospodari din comuna si m-am bucurat de casa noua. Cu timpul am vazut cealalta fata a monedei: apa care nu are presiune seara, canalizare care se infunda la prima ploaie mai serioasa si inunda strada, drumuri nou asfaltate care se fisureaza… Am intrat pe strazi paralele cu strada principala in care nu puteai sa te dai jos din masina de noroi si am trecut si eu prin spaima cainilor fara stapan.

   Am trait spaima ca mi se vor imbolnavi copii de la apa netratata si am vazut mizeria care se aduna pe marginea drumului. Am suferit si eu din cauza balariilor terenurilor care nu erau intretinute si mi-am dat seama ce diferenta este intre Szentes si Ujszentes.

   Am inteles ca in Dumbravita, avem un primar care nu te refuza niciodata, dar nici nu rezolva vreo problema daca nu are vreun interes. Am inteles ca este nevoie de interventii sustinute pentru a avea iluminat public pe strada. Am inteles ca in Primarie e haos atunci cand am cerut o adeverinta care sa ateste faptul ca stada pe care stau este in proprietatea publica si nu am primit nimic. Am sesizat indolenta unor functionari si faptul ca arhivarea documentelor este neconforma. Sincer nu mi-as dori sa fiu primar si sa am un control real de la o institutie publica.

  Am platit si eu ca orice bun contribuabil toate taxele si am cerut in schimb serviciile corespunzatoare.

  M-am bucurat ca s-a deschis un supermarket la intrarea in Dumbravita si apoi m-am confruntat cu bicisnicia unui sens giratoriu care mai degraba blocheaza circulatia decat o fluidifica.

  Am constatat din proprie experienta ca degeaba ai o scoala frumosa si relativ bine dotata in proximitate daca nu ai cadre didactice care sa asigure un proces educational de calitate.

 Am inteles ca desi Guvernul a aloca bani pentru dezvoltarea localitatii acestia sunt investiti in zonele in care autoritatile locale (mai bine zis primarul) au interese private.

  Cred ca exista abuzuri ale Primariei Dumbravita (sau pur si simplu indolenta) deoarece si eu permit ca acest lucru sa se intample prin nepasarea mea.

Am asitat la sedinte de Consiliu local in care am vazut ca nepasarea merge mana in mana cu diletantismul iar interesul privat cu atacurile la persoana. In conditiile in care un grup de cetateni a reclamat lipsa apei am auzit cum viceprimarul afirma ca isi uda gradina cu apa de la reteaua publica si apoi sa spuna ca “exista apa in Dumbravita”.

  Am vazut atitudinea unui primar care gestioneaza asociatia de Apa-canal si care nu poate da un termen pe cand se rezolva problema apei potabile in Dumbravita in conditiile in care are toate resursele necesare la dispozitie. Am vazut jocuri politice tipic balcanice si m-am saturat!

  Am vazut consilieri care au votat (nu toti, e drept) o rectificare de buget in care practic acesta se dubla peste noapte la capitolul cheltuieli fara nici o justificare.

  Am fost la sedinta Consiliului Local Dumbravita, unde  am vazut ca in ciuda rugamintilor si a doleantelor perfect justificate ale cetatenilor prezenti consilerii au votat in majoritate sa transfere banii de investitii de la drumuri la extinderea Salii de sport a scolii.

  Am vazut cum se dau bani pentru evenimente festive si populiste iar pentru necesitatile stringente ale locuitorilor doar promisiuni.

  Am perceput sfidarea celor care afirma ca sunt alesi de 1000 oameni care au participat la alegerile trecute si am simtit dispretul celor care se considera intemeietorii si coducatorii de fapt a localitatii.

  Am inteles mesajul consilierului (vechi secretar PCR) care a spus ca ca cei care nu au buletin de Dumbravita nu au dreptul sa isi exprime vreo doleanta fata de Primarie deoarece nu sunt cetateni ai urbei.

Am constientizat si strategia Primarului care afirma ca aceia care sunt mutati in noile zone rezidentiale au resursele financiare sa isi poarte singuri de grija.

  Am inteles situatia si mi-am facut saptamana urmatoare buletin de Dumbravita pentru a-mi exercita dreptul de cetatean. Pot sa am grija de familie si sa imi gospodaresc casa dar nu pot sa rezolv singur problema retelei de canalizare de pe strada, nici iluminatul si nici cainii vagabonzi. Pot sa imi rog vecinul sa isi tunda iarba si pot chiar sa il conving sa isi foreze un put propriu dar nu pot (si nici nu intentionez) sa fac treaba Primarului si a celor care si-au asumat managementul serviciilor publice.

 Ca si cetatean (cu drept de vot) pot si imi asum responsabilitatea sa :

 • Imi exprim punctul de vedere (inclusiv prin acest site) fata de problemele noastre
 • Sa particip de cate ori este nevoie la sedintele Consiliului local (sunt publice)
 • Sa propun orice solutie care este fezabila pentru a ne raspunde asteptarilor
 • Sa sustin toate demersurile si proiectele care vizeaza dezvoltarea localitatii
 • Sa imi exercit dreptul de vot si sa aleg reprezentatantii potriviti in Consiliul local

  Ma implic in DUNOS deoarece este o miscare a cetatenilor si este deschisa tuturor.

  Cred sincer ca daca ne exprimam opiniile fata de reprezentantii alesi acestia isi pot schimba atitudinea fata de noi.

  Cred ca daca ne definim exact prioritatile ne este mai usor sa le facem cunoscute si sa insistam sa fie sustinute de catre cei in cauza.

  Cred ca Dumbravita poate (si merita) un destin mai bun!

Si asta depinde de noi toti.

Sa fim impreuna!

Ovidiu Sturz

dece De ce DUNOS ?

 

 

SpradTheWord De ce DUNOS ?
Arrow De ce DUNOS ?
5 De ce DUNOS ?3 De ce DUNOS ?

  7 Responses to “De ce DUNOS ?”

 1. Felicitari pentru articol, toti trebuie sa ne implicam ca sa putem schimba ceva !

 2. Ma bucur ca exista cetateni care se straduiesc sa  aduca imbunatatiri localitatii in care locuiesc. Bravo!  Imi doresc sa fie tot mai multi,pentru ca asa cum spune proverbul:"unde-s multi ,puterea creste".
  Maine imi schimb si eu cartea de identitate,daca asta imi da dreptul de a primi un raspuns calificat.

 3. felicitari!
  domnule sturz, ati facut o alegere ,,spinoasa " , pentru care aveti toata admiratia mea . sunt convins ca , implicandu-ne toti, vom cauta solutii si nu posibili vinovati,usor de identificat din fotoliul de acasa…

 4. De ce Asociatia apa-canal (condusa de primar) nu emite facturi desi din lege reiese altceva? sa fie o forma de avaziune fiscala?
  Cand suntem obligati sa emitem factura ?
  Ordinul 29/2003Art. 1.

  e) furnizarea la domiciliul clientului a energiei electrice si termice, a gazelor naturale, a apei, a serviciilor de telefonie, inclusiv de telefonie mobila, de posta si curier, de salubritate, de televiziune, inclusiv prin cablu, de Internet

 5. PROMIT SA MI FAC BULETIN DE DUMBRAVITA  SI  MA DUC SI LA VOT ………CHIAR DACA PRIMARULUI  I-AR CONVENI SA STAU ACASA  ………………..SA NE MOBILIZAM…………HAIDETI CA SUNTETI  ATATIA TINERI……….. MARIAN O

 6. Ovidiu Sturz

  Ne bucuram ca aveti initiativa de a va face buletin de Dumbravita. Fara el aveti dreptul sa va doriti mai mult, dar fara sa va exercitati un drept fundamental. Altfel spus poti sa injuri dar nu si sa fii un cetatean responsabil. Vom publica in DUNOS care sunt pasii pentru toti cei care doresc sa intre in legalitate si sa-si faca CI pe domiciliul stabil, avand astfel drept de vot in localitate. Asta deoarece ne dorim cu totii (sper) sa votam pentru o (alta) conducere :)

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>