Feb 222012
 

Suntem la 3 luni de la infiintarea asociatiei Dumbravita noastra-DUNOS si putem spune ca pana acum am reusit sa reunim un grup de oameni care nu numai ca doresc ci chiar se implica din ce in ce mai mult in solutionarea problemelor din localitate. Valorile care ne unesc sunt  lucrul in echipa, increderea, trasparenta, sinceritatea si determinarea in obtinerea rezultatelor.

Principala reusita credem ca este mobilizarea cetatenilor de a participa la sedintele Consiliului local Dumbravita si prin prezenta lor sa influenteze in bine conduita consilierilor alesi. Din momentul in care acestia din urma au avut concetatenii prezenti (in spate) atitudinea lor a fost spre o mai mare colaborare in sensul ascultarii si reprezentarii intereselor noastre. Impresia generala a fost ca inainte discutiile alunecau rapid spre clasicele acuze politice si atacuri personale mai degraba decat spre decizii constructive.

In urma solicitarilor DUNOS  am reusit sa includem in arealul preocuparilor autoritatilor zona Cora. Astfel cu sprijinul presedintelui C.J. Timis si a prefectului s-a deblocat accesul spre/din calea Aradului. Solutia este paleativa, dar pe moment este considerata de locuitorii din zona acceptabila.

Au fost ascultate doleantele cetatenilor si primaria Dumbravita a achizitionat o coasa mecanica pentru a taia buruienile (inclusiv celebra Ambrozie care ne provoaca atatea alergii). Nu ne ramane dacat sa promovam un Regulament de ordine publica care sa permita executivului sa intervina si la cei care nu-si fac curat in ograda. Evident ca ne vom asuma in continuare sarcina de a semnala celor in cauza neregulile constatate (terenuri in paragina, gunoaie aruncate aiurea, etc) pentru a fi rezolvate. Mai mult, intentionam sa dam si un bun exemplu mobilizand forta voluntara a oamenilor pentru a ingriji spatiile comune si a pastra curatenia.

Ne bucuram si de lucrurile marunte facute in urma reclamatiilor noastre, de genul repararii conductei de apa si a astuparii gropii de langa statia Petrom. Am apreciat ca de asta data d-nul viceprimar Victor Malac a facut o treaba buna.

Tot la capitolul care speram sa fie un prim pas spre reglementarea problemei presiunii apei in localitate este faptul ca s-a adoptat in urma propunerii noastre un tarif diferentiat de plata in functie de consumul fiecaruia. Continuam demersurile noastre de a avea racordul tuturor puturilor de apa si de a avea asigurata nu numai presiunea cu si calitatea acesteia (inclusiv dezinfectia ei conform cerintelor legale in vigoare).

Succesul pe care l-am avut prin asocierea in vederea depunerilor litigiilor pe cale legala (instanta) a fost de asemenea un mare plus al experientei noastre de pana acum. Vom continua in acelasi mod pentru a ne obtine de la toti furnizorii serviciile contractate la parametrii corespunzatori (apa-canal, electricitate, gaz, etc.).

Extinderea liniei de troleibuz 14 spre Dumbravita vine si ca urmare a cererilor repetate adresate de cetateni Consiliului local. Este un exemplu cum se pot intalni interesele noastre cu ale politicienilor si sa fie multumiti in final cu totii (inclusiv UE de la care vin majoritatea banilor). Solicitarile noastre au vizat si includerea in planul arhitectural al statiilor de troleibuz a locurilor special amenajate pentru parcarea bicicletelor cetatenilor.

Poate reusita cea mai mare este tocmai acest site (www.dunos.ro) deoarece el asigura atat instrumentul de a vedea mai bine ce fac alesii nostrii, dar si ne permite sa comunicam unii cu altii. Faptul ca executivul (si nu numai el) citeste cu regularitate opiniile noastre este un prim pas spre a ne solutiona (poate) mai bine problemele. Pentru cei care se multumesc cu atat le atragem atentia ca batalia pentru o administratie publica in interesul exclusiv al cetatenilor este continua daca speram cu adevarat sa obtinem ce ne dorim (curatenie, canalizare functionala, apa potabila curenta la presiunea adecvata, drumuri practicabile, siguranta asigurata de fortele de ordine, fluidizarea traficului, gradinite si parcuri pentru copii, etc.). O mare victorie va fi supunerea discutiei publice a bugetului de venituri si cheltuieli al Dumbravitei pe 2012. Din el vom vedea clar ce investitii sunt pentru acest an, inclusiv cate (si care) strazi vor fi asfaltate de exemplu. Am solicitat oficial dezbaterea publica a bugetului si nu adoptarea lui printr-o sedinta extraordinara (cum a facut pana acum d-nul primar cu rectificarile bugetare).

Obiectivul nostru prioritar pentru urmatoarea perioada este de a supune dezbaterii publice un Cod al administratiei publice locale Dumbravita care sa includa modul in care cetatenii isi pot face cunoscute doleantele in fata autoritatilor, comunicarea cu acestia, dar si aspecte ce tin de responsabilitatea partilor (inclusiv a noastra) pentru mentinerea ordinii, a curateniei si a unei convietuiri civilizate in localitate.

Obiectivele DUNOS pentru 2012 includ si:

 • monitorizarea constanta a activităţii autorităţilor
 • determinarea administratiei locale de a actualiza Planul de urbanism general al localitatii si de a adopta o strategie de dezvoltare in urma unor dezbateri publice
 • susţinerea în fiecare şedinţă de Consiliu Local Dumbravita a minim 2 solicitări de interes comun ale cetăţenilor (paza si siguranta, dotari sociale, curatenie, etc.)
 • solutionarea serviciilor contractate (apa-canal, iluminat public stradal, electricitate, gaz)
 • organizarea unor actiuni culturale si concursuri sportive pentru toate varstele (ciclism , role, etc.).

Echipa DUNOS - Dumbravita Noastra

P2170742 Un prim bilant DUNOS  Dumbravita Noastra

 

No related posts.

  4 Responses to “Un prim bilant DUNOS - Dumbravita Noastra”

 1. Nu stiu, zau cati citesc si mai ales pun la suflet ce se scrie pe aici. Recunosc ca azi am dat intamplator de site ( Faceti RECLAMA in MONITOR!!!). Problemele localitatii sunt mari si multe. Toata stima pentru realizarile din ultimii ani, putine comune din tara se pot mandri cu asa ceva. DAR… exista si un DAR!!! Problema apei potabile e una marunta, se va rezolva. ce facem cu zona inundabila din zona FROPIN?! Mare parte din locuitori sunt ori prea tineri, ori prea noi in zona ca sa stie ca in 1970 si in 1975 apa in zona aia, pana la padure, masura can un metru. Psecuiam din pragul casei unui prieten de pe Petofi 103.
  Soseaua e prea ingusta pentru traficul actual. O pista de biciclete e imperios necesara. Sensul giratoriu de la Kaufland e absolut inutil. In schimb accesul ( foarte util!!) de pe Aradului ( ce iese in spatele Real) e absolut neabordabil, bine ca avem semafoare in intersectiile cele mai necirculate…
  Si daca vatra veche a satului a beneficiat de o consultanta binevenita austro-ungara, cu spatii generoase, etc, de ce n-am trage la raspundere pe cei care au dat autorizatii de constructie ABSOLUT fantasmagorice, cu stradute infundate si inguste, de parca am fi in miezul Evului Mediu?!! lipseste o linie de metrou sau pasaje supraterane sa fluidizam circulatia in zona noua…, multumesc Domnului ca nu stau pe acolo!

 2. Dunos,

  Felicitari sincere pentru initiativa civica pe care oamenii de buna credinta din spatele acestei organizatii o au (ma bucur sa aud de voi (noi), desi din pacate suntem inca putini in Dumbravita). Citind acest articol am dat peste cuvantul transparenta (care la figurat inseamna: Care poate fi usor înteles sau ghicit; limpede, clar). Politica nu are ce cauta in actiunea asta “civica” - mai ales in tara noastra (cunoscuti fiind politicienii nostri). Oameni buni - ori este actiune civica ori este una politica (oarecare). Am auzit multe lucruri bune despre dl. Toma si sunt convins ca are capacitatea de a conduce aceasta comuna - insa modul de a-si face propaganda murdarind vechea conducere a Dumbravitei - este poate doar un lucru demn de politicieni romani. Si aici mi-ar fi cam rusine si ca inginer, si ca dumbravitean, si ca roman. Mai ramane sa ne luam de Cuza, Stefan cel Mare sau de Burebista ca nu s-au gandit la asfaltul din Dumbravita.

  Ca au fost greseli in actuala administratie - spuneti unde si cine a fost perfect (poate la Timisoara, Bucuresti, Viena, New York samd). Fiecare om are limitele lui sau altfel spus “intr-o ierarhie orice angajat tinde sa fie promovat pana la nivelul lui de incompetenta”.

  Ca Dumbraviteni - haideti sa aratam cu ce putem fi noi mai buni - nu cu ceea ce altii au fost mai putin buni. Haideti sa ne concentram asupra problemelor pe care le avem si nu a oamenilor a caror actiuni/performante nu se ridica la pretentiile noastre.

  Nu am nici asfalt, nici gaz, nici 4×4, nici presiune la apa vara. Dar sunt convins ca primarul nu a vrut vreodata sa-mi faca rau…

  P.S. Treaba cu firobusul si cu DUNOS nu are nici o legatura.

  • Urmaresc si eu de ceva vreme aceasta intitiativa civica, preferand sa stau totusi in umbra. Sunt in multe puncte de acord cu d-voastra d-le/ d-na Ujszentes, dorind insa sa va intreb retoric: chiar domnul Primar nu a vrut sa ne faca rau (la toti), cand si-a tras prin asociatiile sale bani, a dat contracte apropiatilor, pavele la cine doreste etc? Nu ne-a facut rau dirijind banii intr-o directie, in loc acuma toata comuna sa fie si mai bine pusa la punct?

  • Ca sa ne facem viata mai frumoasa,sa perseveram si sa mergem inainte cu ce este bun si frumos,in primul rand trebuie sa cunoastem realitatea de 100%.Daca apreciem doar ce s-a facut bine si nu luam masuri, pentru ce s-a facut rau sa nu se mai repete, timpul va trece in defavoarea noastra si ne vom zbate ca pestele pe uscat,iar problemele vor ramane nerezolvate.

 Lasă un mesaj

Intreaga responsabilitate pentru continutul comentariilor postate pe site-ul DUNOS revine autorilor acestora. DUNOS recomanda tuturor celor care doresc sa posteze comentarii pe acest site sa isi exercite dreptul la libera exprimare cu buna credinta. Siteul stocheaza in mod automat adresa IP

   
Toate drepturile rezervate DUNOS © 2024