Noi 272024
 

AccesInterzisCjt 236x300 Primarul Szilagyi Geza cere interzicerea accesului cetăţenilor la sedinţele consiliului local Vineri 25.11.2023 Dunos a intrat in posesia referatului prin care domnul primar Szilagyi Geza a propus consiliului local ca in sedinta ordinara din data de 30.11.2023 sa adopte o hotarare prin care sedintele Consiliului Local Dumbravita ,,… care au mai ramas pana la noile alegeri sa fie declarate ….SEDINTE INCHISE !!!!”

Motivul invocat de catre domnul primar Szilagyi in referatul pe care acesta l-a inaintat consiliului local este acela de a evita presiunea contactului direct cu cetatenii acestei comune care, ( ” in special domnul STURZ”) incearca sa intimideze pe consilierii locali in luarea deciziilor.

In finalul referatului, domnul Szilagyi sustine ca, in conditiile mai sus precizate, refuza sa mai ia parte la sedintele consiliului local pe care nu il va mai convoca datorita faptului ca ,,…se incalca democratia si legislatia in vigoare

Intrucat Dunos apreciaza faptul ca atitudinea domnului primar Szilagyi se fundamenteaza pe o intelegere gresita a legii care reglementeaza administratia publica locala si a resposnabilitatilor ce ii revine in calitate de primar, dorim sa facem urmatoarele observatii:

 • Legea administratiei publice locale nu confera primarului prerogativa de a aprecia in mod subiectiv oportunitatea convocarii consiliului local, prin urmare, primarul nu poate decat printr-un abuz in serviciu sa refuze convocarea consiliului local in sedinte lunare.
 • Democratia, domnule primar vine din limba greaca : demos = popor si kratos = putere, intr-un cuvant, puterea poporului sau a cetatenilor.
 • Unul din principiile de baza ale bunei guvernari care reprezinta astazi fundamentul pe care se construieste democratia europeana, consta in implicarea cetatenilor in procesul decizional, care presupune printre altele si consultarea cetatenilor cu privire la proiectele de acte administrative cu caracter normativ pe care administratia locala intentioneaza sa le adopte, stimularea participarii si implicarea cetatenilor in procesul de elaborare si adoptare a deciziilor publice. In aceasta ordine de idei, dorinta cetatenilor de a participa si a se implica in procesul decizional este una legitima, pe care nici un for deliberativ sau executiv din lumea civilizata nu o poate cenzura.
 • Faptul ca cetatenii acestei comune au dorit sau doresc sa le aduca la cunostina alesilor lor problemele locative cu care ei se confrunta ( accesul spre Timisoara din zona Cora, calitatea si presiunea apei din retea, disfunctionalitati in reteaua de canalizare a comunei, circulatia rutiera cu viteze foarte mari pe tronsoane de drum in care se joaca copii, analizarea modului in care se aloca si se cheltuiesc resursele finaciare ale primariei, problema balariilor care afecteaza mediul si aspectul exterior al comunei samd) reprezinta un canal de comunicare, natural, legal si firesc in relatia directa pe care cetatenii ar trebui sa o aiba cu cei pe care i-a mandatat sa le reprezinte interesele.
 • In momentul de fata alesii locali se afla in serviciul colectivitatii si sunt responsabili in fata acesteia (art 3 alin 2 din legea 393/2004 a alesilor locali). Din acest motiv suntem convinsi ca intelegeti modalitatea democratica prin care reprezentantii alesi ai comunitatii primesc feedback-ul legat de activitatea (speram din ce in ce mai transparenta) din cadrul Consiliului local Dumbravita.

Referitor la legislatia incalcata prin exercitarea dreptului la opinie de catre cetateani in cadrul sedintelor de consiliu, consideram necesar sa ii comunicam domnului primar Szilagyi Geza urmatoarele aspecte:

 • Art 42 din Legea 215/2001 privind administratia publica locala prevede faptul ca …”Sedintele consiliului local sunt PUBLICE”
 • Art 3 din legea 52/2003 privind transparenta decizionala prevede faptul ca:In sensul prezentei legi, termenii de mai jos se definesc astfel: i) şedinţa publica – şedinţa desfãşurata în cadrul autoritãţilor administraţiei publice şi la care are acces orice persoana interesatã.

Atentie! Nicaieri in cuprinsul legii administratiei publice locale nu este prevazuta posibilitatea organizarii unor sedinte de consiliu cu usile inchise

 • Art 8 din legea 52/2003 privind transparenta decizionala prevede urmatoarele:

,, Persoana care prezideaza sedinta publica OFERA initatilor si persoanelor care participa din proprie initiativa posibilitatea de a se exprima cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi ‘’

 • Art 14 din legea 52/2003 privind transparenta decizionala prevede faptul ca:

Constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit prevederilor legii fapta functionarului public care ..nu permite accesul persoanelor la sedintele publice sau impiedica implicarea persoanelor interesate in procesul de elaborare a actelor normative de interes public

În concluzie:

Asociaţia apolitică Dunos isi exprima convingerea ca atat domnul primar dar si domnii consilierii locali vor adopta o atitudine responsabila in relatia cu cetatenii comunei asigurand respectarea legii administratiei publice locale dar si a legii privind transparenta decizionala la nivelul Consiliului Local Dumbravita.

Vezi aici referatul.

Comenteaza din contul Facebook

  3 Responses to “Primarul Szilagyi Geza cere interzicerea accesului cetăţenilor la sedinţele consiliului local”

 1. INCREDIBIL ! recunosc ca, daca nu aveati referatul atasat ,nici nu va dadeam crezare ! iar daca domnul Szilagyi  refuza sa mai ia parte la sedintele consiliului local pe care nu il va mai convoca  datorita faptului ca ,,…se incalca democratia si legislatia in vigoare” , poate refuza si  sa ne mai priveasca in ochi cand ne intalnim pe ulitele satului….

 2. Il ascultam intr-o zi pe domnul Geza la un post de radio local. Dansul spunea ca problema in Dumbravita este ca oamenii "dorm" dupa ce ajung de la munca, si nu ies afara ca sa lucreze la intretinerea drumului si a infrastructurii comunei.
  Probabil domnul Geza face usor banii si nu e obisnuit cu munca. Pentru a platii ratele la creditele ipotecare, si pentru a platii taxe (implicit salariul lui Geza) oamenii trebuie sa munceasca, obosesc si poate nu mai au puterea de a-si face singuri drumurile.
  Cand traiesti din spaga e usor. Cand traiesti din munca, e ceva mai dificil.

 3. Orice ar zice domnul Szilagyi, Dvs, ca proprietarul unei case, aveti responsabilitatea sa intretineti si sa curatati spatiul public in fata terenului/curtii Dvs. Daca va scoateti cu scuze patetice ca "obosesc si poate nu mai au puterea…", as avea cateva sugestii sa va usurati viata.

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>