Dec 022024
 

 Primarul Szilaghyi Geza si a retras propunerea de desfasurare a sedintelor de consiliu cu usile inchiseIn sedinta de consiliu din data de 30 noiembrie 2024, primarul localitatii Dumbravita a cerut presedintelui de sedinta retragerea de pe ordinea de zi a propunerii sale referitoare la interzicerea accesului cetatenilor la sedintele consiliului local.

Cu aceasta ocazie, domnul primar Szilaghyi a tinut sa reaminteasca celor prezenti in sala de consiliu faptul ca, nici o persoana din randul cetaatenilor care participa la sedinta consiliului local, nu poate lua cuvantul fara incuvintarea sa prealabila, invocand in sprijinul domniei sale prevederile art 52 din Legea 215/2001 privind administratia publica locala in care se prevede faptul ca,,…. la sedintele consiliului local pot asista si lua cuvantul fara drept de vot : prefectul, presedintele consiliului judetean, deputati sau senatori, ministrii….precum si persoanele interesate, INVITATE de primar”.

Pentru a face o demonstratie a autoritatii absolute cu care se considera investit de legea administratiei publice locale, domnul primar Szilaghyi Geza, i-a interzis domnului Ovidiu Sturz, vicepresedinte DUNOS sa intrebe motivele care au dus la excluderea din consiliu local a unui consilier in conditiile in care parea ca acesta a fost exclus deoarece a incercat sa asigure respectarea legii transparentei decizionale la nivelul consiliului Dumbravita. Aceeasi atitudine de interzicere initiala a exprimarii in public a avut-o d-nul primar si fata de d-na Monica Sere, membra in conducerea DUNOS.

Ceea ce continua in mod deliberat sa ignore domnul Szilaghyi este faptul ca, legea transaprentei decizionale ( piatra de temelie a democratiei participative intr-un stat de drept ) IL OBLIGA pe consilierul care prezideaza sedinta consiliului local sa ofere atat INVITATILOR (domnului primar) dar si PERSOANELOR CARE PARTICIPA LA SEDINTELE DE CONSILIU DIN PROPRIE INITIATIVA posibilitatea de a se exprima cu privire la problemele aflate pe ordinea de zi ( art 8 din Legea 52/2003).

Alte aspecte de interes rezultate in urma sedintei de consiliu

In cazul in care contractul de parteneriat pentru desfaurarea acestei lucrari va fi semnat in cursul lunii martie 2012, linia de troleibuz ar putea fi operationala in maxim 6 luni de la acel moment. Troleibuzul va merge pana in Dumbravita in cazul in care sunt calatori pentru aceasta destinatie iar in caz contrar va intoarce la sensul giratoriu situat pe strada Ion Ionescu de la Brad a tinut sa precizeze domnul Szilaghyi. Traseul troleibuzului 14 ar putea fi Piata Marasti (Cinicile Noi) - Bulevardul Ghioceilor

  • Cel tarziu la sfarsitul anului 2012, traseul trolelibuzului 14 ar putea fi prelungit pana la intersectia cu bulevardul Ghioceilor, in cadrul unui proiect derulat de catre Primaria Municipiului Timisoara impreuna cu primaria Dumbravita, obligatia primariei Dumbravita in cadrul acestui proiect fiind aceea de a asigura montarea stalpilor de sustinere a firelor electrice, o statie de transformare si locul pentru amplasarea statiilor de asteptare destinate calatorilor.
  • Taxele pentru obtinerea divortului pe cale administrativa (la primaria Dumbravita ) au fost stabilite de consilierii locali la 700 de lei , iar cele de casatorie la 300 lei (in zilele nelucratoare)
  • taxa de cosit in intravilan a fost stabilita la valoarea de 0,30 lei m 2
  • valoarea celorlalte taxe si a impozitelor pentru anul 2012 se mentin la nivelul actual (nu sunt modificate de 3 ani, dupa cum a subliniat d-nul Forai, lucru de apreciat de altfel)
  • d-nul Sperneac Adrian Nicolae din partea PSD a fost validat pe postul de consilier local dupa ce formatiunea politica condusa de domnul Titus Bojin a comunicat excluderea din partid a d-nului Ioan Popa
  • s-a aprobat proiectul Centrului de zi pentru ingrijirea copiilor cu nevoi speciale, cladirea urmand sa ramana in final patrimoniul comunitatii
  • A fost numita comisia pentru aplicarea legii nr. 15/2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinte proprietate personala

Comisia este alcatuita din 9 membri din care fac parte consilieri locali si personal administrativ din cadrul primariei Dumbravita, aceasta avand sarcina ca, in timpul cel mai scurt sa stabileasca criteriile in baza carora se vor acorda terenurile puse la dispozitie de catre primarie, propuneri ce vor fi supuse ulterior validarii consiliului local. Pana in acest moment la nivelul Primariei Dumbravita s-au depus un numar de 400 de cereri fiind solutionate favorabil doar 9 cereri in decurs de 8 ani. Consilierii care aveau conflict de interese sau nu au agreat o formula extinsa de comisie s-au recuzat.

La propuneare d-nului Toma Iulian au fost incluse pe ordinea de zi si cererile depuse in termen de membrii DUNOS (problema balariilor si a canalizarii localitatii), lucru aprobat de consilerii prezenti.

In privinta balariilor d-nul primar a promis ca vor fi aplicate de catre Politia comunitara direct amenzi celor care nu isi curata proprietatea conform normelor in vigoare. In privinta canalizarii deficitare d-nul primar ne-a informat ca exista proiect (din mandatul trecut) de realizare a canalizarii in Dumbravita, canalul colector principal realizandu-se pe o conducta cu diametrul de 600. D-nul Iulian Toma a solicitat deviz si grafic de executie.

In final putem spune ca a fost una din cele mai lungi sedinte (peste 4 ore), dar si o sedinta publica in care in mod cert prezenta cetatenilor a influentat pozitiv modul in care s-au desfasurat lucrarile Consiliului local.

Mai putin episodul legat de d-nul Popa (care este un precedent periculos, dar previzibil in contextul actual) credem ca a fost una din cele mai constructive sedinte prin votul exprimat de consilieri si proiectele sustinute.

Ne dorim ca in urmatoarele sedinte consilierii si cetatenii sa fie informati asupra agendei de lucru a sedintelor Consiliului local pentru a se putea pregati in mod corespunzator asupra subiectelor de interes comunitar.

Comenteaza din contul Facebook

  2 Responses to “Primarul Szilaghyi Geza si-a retras propunerea de desfasurare a sedintelor de consiliu cu usile inchise”

  1. Buna ! ce se poate acorda la tineri casatoriti de la primaria dumbravita, casa sau pamant ? avem buletine  de dumbravita.

  2. Munca si bani baiatule, munca si bani!!!!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>