Aug 132013
Întrucât problemele respiratorii generate de prezenţa ambroziei în imediata apropiere a locuinţelor continuă să afecteze un număr însemnat de cetăţeni ai comunei Dumbrăviţa, DUNOS, îşi propune să iniţieze o campanie de sesizare a autorităţilor locale, plecând de la reclamaţii punctuale la cetăţenilor.
Domnul Mureșan Cosmin reclamă următoarele:
Așadar, așteptăm și alte sesizări (dacă sunt) pentru a le transmite autorităților locale.
Sesizările pot fi trimise prin postarea de comentarii la acest articol sau însoțite de poze la adresa de email: [email protected]
PS. Metodele de combatere, au fost tratate in articolul "Ambrozia, o problema ce trebuie rezolvata"
Comenteaza din contul Facebook
Langa Fropin e o adevarata livada de ambrozie.
Nici macar nu e ascunsa…e la drumul mare! Anul trecut era fix la fel!
Coordonatele Google Maps: 45.791605,21.23882
Da domnule Castanul din vecin,
sa asternut linistea in Dumbravita. Se pare ca oamenii sau cam plictisit, sunt in vacanta sau au alte preocupari. Era de asteptat sa se intimple asa. Ciinii se plimba ca inainte Doamna Vio e la mare, Doamna Sere are alte preocupari iar Domnul Sturz se uita din cer ce a devenit din initiativa "Ma implic"!
Tot asa inainte!
Romero
Mai sunt livezi de ambrozie pe terenul de langa magazinul Kaufland. Apoi mai sunt livezi de ambrozie si pe terenul de pe strada Barcelona, dintre blocuri. Se pare ca vecinii nostri din Timisoara vor sa impuna amenzi grele proprietarilor de terenuri care nu isi curata terenul de aceste plante. Poate ca ar fi o solutie buna si pentru Dumbravita.
Responsabil din parte primariei de a curata terenurile si de a distruge cainii maidanezi este domnul Claudiu Sferlea (0730112620) care nu reuseste sa-i convinga pe cei de la firma Danyflor sa vina sa stranga cainii maidanezi, acestia spunand ca nu pot sa prinda cainii ca fug Tot el este responsabil de a contacta proprietarii de terenuri pentru ai forta sa le curete.
Am inteles ca sunt peste o 100 de procese pe rol impotriva primariei Dumbravita… si acum inteleg de ce. Aceasta comuna a fost votata acum cateva luni ca fiind cea mai bogata din tara, dar se pare ca la administratia locala este printre cele mai sarace.
La fel ca anii trecuti in special pe marginea drumului, deci pe spatiul public vegetatia e plina de ambrozia care provoaca atatea probleme celor cu alergie. Semnalez in mode special strazile Ferventia (partea de la Fropin spre Padure), Soarelui, Quasar, Zenit. Fiind vorba in special de domeniul public, daca primaria nu mai poate sa o taie, ca in anii trecuti, atunci nu ar trebui sa someze prorietarii imobilelor ca sa faca acest lucru ? (in special: Str. Quasar nr. 5, Casa fotbalistului Alexa de la coltul Ferventia/Zenit, casa de la Coltul Ferventia/Quasar, parcela de la coltul Ferventia/Saturn, casele incepute la coltul Ferventia/Soarelui, dar si altele din zona). Asta cu atat mai mult cu cat in Giroc de exemplu (dar nu numai), angajatii primariei vin sa iti taie iarba din jurul locuintei (partea de pe domeniul public), la fiecare 2 saptamani. La noi in Dumbravita nu s-ar putea macar de 2-3 ori pe an ? Ce putem face ca acest lucru sa devina o practica si la noi ?
Chiar nu are nimeni de gand sa faca nimic in legatura cu Ambrozia? Ce facem? drumnuri nu se fac si traim ca in evul mediu, acuma trebuie sa plecam de-acasa din cauza Ambroziei…Parca se doreste parasirea satului, Dumbravita asta a devenit pur si simplu o bataie de joc.
Nu trebuie cautata planta, trebuie sa existe doar bunavointa, ca pe orice strada o iei sunt adevarate culturi de ambrozie, iar primaria nu ia absolut nici o masura. Exista hotarari ale CL, exista multe alte mecanisme de fortare a proprietarilor sa isi ingrijasca terenurile…mai e firma ce se ocupa cu administrarea domeniului public…Exista Primar, Viceprimar, Consilieri si asa mai departe, chiar pe nimeni nu intereseaza?
Ce face Primaria? sarbatoreste zilele comunei? ce putem face pentru a se lua masuri ? avem vreun mecanism, sau singura noastra sansa e sa plecam de-acasa 2 luni in fiecare an? de o parte si alta a drumului, in toata zona cora, nu trebui sa o cauti, e pretutindeni atat pe domeniul public cat si pe cel privat..nu pot sa cred ca exista atata nepasare si lipsa de respect fata de noi , platitorii de impozite. La urma urmei pentru ce anume se platesc impozitele astea? ce ne ofera la schimb Primaria inafara de drumuri execrabile, ambrozie si apa cu tzaraita?
D-nei Lucia ,
Asa cum am promis la ultima sedinta a Comisiei nr. 3 , de administrare locala, am solicitat prezenta sefului Politiei Locale si prezentarea unui raport asupra aplicarii HCL nr. 12 / 2012 privind intretinerea parcelelor neconstruite si a spatiilor publice. S-a prezentat d-l Sperlea Claudiu fara niciun raport scris spunand ca va raspunde la toate intrebarile consilierilor comisiei. Prima intrebare care i-am pus-o a fost daca este multumit de modul in care arata localitatea . Raspunsul a fost ca arata mai bine ca in anii anteriori si ca politia locala a facut tot ce a putut ca sa imbunatateasca situatia. La replica subsemnatului ca este depasit de situatie si ca nu cunoaste realitatile localitatii a inceput sa se lamenteze ca nu are personal suficient , ca nu este ajutat de nimeni si ca mai mult nu poate face. In aceste conditii eu i-am propus sa-si dea demisia si sa lase pe altul mai competent. Raspunsul a fost ca eu sant rautacios si nu ii apreciez munca si devotamentul sau fata de localitate. L-am intrebat cate amenzi a dat pentru neintretinerea spatiilor neconstruite. Mi-a spus ca foarte multe.I-am cerut registrul de amenzi si am constatat ca cele foarte multe erau doar 11. Replica a fost ca au dat foarte multe somatii si in urma acestor somatii proprietarii si-au cosit parcelele. Referitor la plantatiile de ambrozie din zona Cora , raspunsul a fost ca prioritatile politiei sant parcelele mici din zonele mai dens populate. Zecile de Ha din zona Cora nu intra in preocuparile lor.
M-ati intrebat daca exista un mijloc de a schimba ceva . Da exista : organizare si implicare. Dunos intentioneaza de mai mult timp sa sprijine organizarea locuitorilor la nivel de cartiere ( UTR uri cum sant definite in noul PUG ). Fiecare UTR va trebui sa aiba un Consiliu consultativ ales dintre locuitorii cartierului ,care doresc sa se implice in schimbarea sistemului actual de administrare, si care sa se zbata pentru rezolvarea problemelor cartierului respectiv . Am incercat in doua cartiere dar cand s-a ajuns la faza de implicare ( consultarea locuitorilor si mobilizarea acestora ) entuziasmul a scazut.
Ce mai eficienta masura de a schimba situatia in care se gaseste localitatea ramane insa implicarea tuturor locuitorilor in alegerile locale. Mai sant 9 luni si se poate schimba calitatea celor ce administreaza localitatea. Pentru asta trebuie ca toti dumbravitenii sa aiba buletin , sa participe la vot , sa propuna candidati valorosi ( persoane competente, cu experinta profesionala si in administratie, buni gospodari , cu initiativa, cu viziune, cu calitati comunicative, care sa iubeasca localitatea si sa se dedice problemelor comunitatii ) sa-i sustina si sa-i voteze pe cei mai buni.
Altfel, ne vom balaci ani buni in aceeasi mocirla.
Buna ziua,
Locuiesc pe strada Ferventia II spre camp, iar ambrozia este pretutindeni…nu pot sta cu geamurile deschise cat despre statul afara in curte este un lux. Masina politiei locale sta mai mereu parcata langa unitatea militara..la siesta ma gandesc ca oricum gunoiul si ambrozia mustesc in jurul ei. Am sunat la ei la dispecerat, domnisoara mi-a spus sa vin sa fac o sesizare la registratura. I-am raspuns frumos ca am masina de la Politia Locala la 200 de metrii cu usa deschisa in ambrozie. M-a sfatuit sa merg sa discut cu ocupantul masinii si sa le spun unde am vazut ambrozia :). Pana aici conversatia mi se pare ridicola, pentru ca nu trebuie eu sa merg sa zic unde o vad pentru ca e evidenta…ok birocratia Romaneasca. M-am conformat si am purtat o discutie cu domnul Politist. Mi s-a spus ca momentan sunt zilele Dumbravitei si ca nu este timp pentru altele dar ca eu sa fac plangere la registratura, oricum sa nu imi pun sperante pentru si dansul sta in Dumbravita si oricum de atatia ani nu se rezolva nimic. Am dat din umeri, a dat si el din umeri, si am revenit acasa.
Ziua urmatoare m-am inarmat cu rabdare si am depus sesizare la registratura. In timp ce scriam plangerea, a mai sunat o doamna tot in legatura cu ambrozia. M-a notat doamna de la registratura in acel registru plin cu sesizari, si m-a asigurat ca ma va cauta cineva. A trecut o saptamana iar eu continui sa stranut :), intentionez sa revin in fiecare saptamana si sa umplu acel caiet de sesizari pana eu si doamna de acolo ne vom cunoaste foarte bine. Evident nu putem avea un site al primariei si un mod civilizat de a face sesizari cu un formular online…e ok, in loc sa muncesc si sa castig bani in acel timp, mi-l petrec la Primarie. M-as oferi sincer sa il fac gratis acel site daca as stii ca se foloseste sau imi coseste Primaria ambrozia de pe domeniul public.
Acum intrebarea mea domnule consilier Toma, in afara de promisiuni ca se vor lua masuri sau interpelarile care le faceti unul altuia la sedintele faimoase de consiliu, se face totusi ceva in Comuna asta dezorganizata. Sau la urmatoarele alegeri nu va mai alegem pe nicicare din cei prezenti acum la Primarie, si va dam si in judecata pe toti? O sa asist si eu la o sedinta de Consiliu desi am impresia ca mai mult ma voi enerva pentru ca tot ce vad pana acum e ca dati cu totii vina unul pe celalalt. Chiar nu se poate sa avem un manager bun inconjurat de o echipa competenta pe postul de conducator al Dumbravitei?
Mentionez ca am facut o gramata de alte sesizari pe langa, de la lipsa unui indicator cu numele strazii (e penibila scuza data la Primarie "nu s-a montat pentru ca nu a facut nimeni sesizare ca nu ar fi prezent un indicator", pana la cainii comunitari sau praful lasat de masinile primariei pe santierele deschise pentru asfaltare. Prin praf a se intelege noroi si nisip de 2cm pe tot drumul.
Poate eu nu vreau sa astept 9 luni, poate imi doresc un drum asfaltat, sa nu inhalez praf si polen de ambrozie, sa pot iesi din casa fara sa ma atace cainii vagabonzi si sa nu trebuiasca sa directionez taxi-urile sau alte masini prin telefon mereu pentru ca Primaria nu binevoieste sa isi marcheze strazile. Bataie de joc e putin spus, incompetenta crasa si nepasare.
Cu respect, un locuitor (inca) al Dumbravitei si (inca) al Romaniei.
Revin cu o completare. Conform acestei Ordonante de Guvern, tot ce am mentionat eu sunt fapte ce pot fi sanctionate contraventional sau penal dupa caz, deci si Primaria si Consiliul local pot fi trase la raspundere. Sincer cred ca asta ar fi ultima alternativa, dar sunt convins ca Primaria are multe procese pe rol. Ce incerc sa scot in evidenta este ca nu doar Primarul este acolo ci si Consiliul Local. Noi avem o problema, mereu e altcineva de vina, si cu totii avem impresia ca ne pricepem mai bine, nu vreau sa intru in categoria asta dar chiar va sugerez sa si faceti ceva…altfel ramanem la nivelul de vorbe. Primarul nu e un dictator si unic lider suprem cu putere maxima decizionala…sau ma insel?
<blockquote cite="
Dunos intentioneaza de mai mult timp sa sprijine organizarea locuitorilor la nivel de cartiere ( UTR uri cum sant definite in noul PUG ). Fiecare UTR va trebui sa aiba un Consiliu consultativ ales dintre locuitorii cartierului ,care doresc sa se implice in schimbarea sistemului actual de administrare, si care sa se zbata pentru rezolvarea problemelor cartierului respectiv . Am incercat in doua cartiere dar cand s-a ajuns la faza de implicare ( consultarea locuitorilor si mobilizarea acestora ) entuziasmul a scazut. "><i>-> Ok eu ma implic. Ce trebuie sa fac, unde trebuie sa merg, cu ce pot sa ajut?</i>
<blockquote cite="
Ce mai eficienta masura de a schimba situatia in care se gaseste localitatea ramane insa implicarea tuturor locuitorilor in alegerile locale. Mai sant 9 luni si se poate schimba calitatea celor ce administreaza localitatea. "><i>-> aici nu sunt de acord. Cea mai eficienta solutie este ca toti oamenii din Primarie sa isi faca treaba pentru care sunt platiti de locuitori. Nu sa-i schimbam cu altii care vor face exact acelasi lucru.</i>
<b>(a se citi cu atentie ca ordonanta se adreseaza nu doar Primarilor ci si Consiliilor locale).</b>
<em>
ORDONANŢĂ nr.21 din 30 ianuarie 2002
privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale
Art.8 Obligaţiile şi răspunderile consiliilor locale şi ale primarilor
a) măsurile necesare pentru protecţia sănătăţii publice, cu sprijinul şi sub supravegherea organelor de specialitate ale statului;
g) repararea şi întreţinerea străzilor, a drumurilor comunale, podurilor, podeţelor, curăţarea şi amenajarea şanţurilor, modernizarea drumurilor existente şi realizarea unor drumuri comunale noi;
j) organizarea de acţiuni pentru salubrizarea şi igienizarea localităţilor;
CAPITOLUL V
Sancţiuni
Art. 19. - Nesocotirea sau neîndeplinirea obligaţiilor şi responsabilităţilor stabilite prin prezenta ordonanţă atrage răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, după caz, a persoanelor vinovate şi se sancţionează potrivit legii.</em>
Pentru Daniel Ighisan,
Pentru ca va cunosc de cand erati un pusti, atunci l-am angajat pe tatal d-voastra la DRTv Timisoara, imi permit sa va spun ca imi place atitudinea d-voastra civica si in acest context va voi da raspunsuri la toate intrebarile puse. In primul rand trebuie inteles cum functioneaza o administratie locala : aceasta are doua componente ( componenta decizionala - Consiliul local si Componenta executiva - primarul si aparatul sau) care sant alese prin vot direct de catre cetatenii localitatii. Deci in prezent Dumbravita are in fruntea sa reprezentantii alesi de cei care au mers la vot. Inseamna ca cei care au mers la vot asta si-au dorit si probabil sant multumiti de prestatia lor pentru ca nu am sesizat nicio revolta in localitate. Asa cum am mai spus ,cei care au alte pretentii si asteptari din partea administratiei trebuie sa se implice, sa se organizeze si sa nu mai lase decizia si soarta localitatii pe seama incompetentilor. Degeaba exista pretentii si asteptari, ei atata pot. In ceea ce priveste amenintarile cu legea si ordonanta ei nu au nicio teama pentru ca la multiplele sesizari care s-au facut la garda de mediu, prefectura , etc , raspunsul a fost ceva de genul : ce va plangeti, in alte localitati lucrurile stau si mai rau.
Intr-o localitate un primar are de regula sustinerea unei majoritati politice deci are un grup de consilieri ( mai precis ,un grup de interesati ) care-i asigura votul pentru toate propunerile, proiectele si actiunile care sant in interesul grupului . Problema este ca in Dumbravita grupul de interesati este destul de mare ca sa faca numai ce le convine. De ce credeti ca am apelat permanent la d-voastra sa participati la sedintele CL. Pentrun ca in prezenta locuitorilor nu mai au tupeul sa voteze in functie de interesul personal sau de grup.
Ati afirmat ca doriti sa va implicati. Foarte bine. Consider ca problemele sesizate de d-voastra sant si ale celorlalti locuitori din cartier ( zona ) . Mai atrageti 4-5 vecini in sustinerea problemelor pe care le ridicati, veniti la prima sedinta Dunos ( data o vom publica pe site ) si va vom asigura consultanta si logistica necesare pentru infiintarea Consiliului de Cartier. In pasul doi vom determina CL sa va accepte ca partener in luarea deciziilor privind administrarea si dezvoltarea cartierului in care locuiti.
buna ziua d-le Toma
am o intrebare-membrii Dunos pot participa la sedintele CL?si ce conditii trebuie indeplinite ca sa devii membru Dunos?ok-si inca una-cine raspunde de zona Lac din partea Dunos?
si o propunere pe care eventual sa o faceti in CL.Am inteles ca scoala are multi dascali extrem de priceputi si pasionati—oare s-ar gasi printre ei un pasionat care sa faca acel site al primariei?ar fi grozav sa mai fie sustinatori ai acestei initiative.
de asfaltari am inteles ca n-are rost sa mai intreb dar ma voi duce la biserica sa ma rog la AL DE SUS sa mai dea minte alora de jos care invart banul public dupa bunul lor plac!
sa aveti un weekend placut!
Domnule Toma,
Intradevar va stiu de cand eram un pusti, si va apreciez ca persoana si mod de organizare. Tatal meu mi-a spus mute lucruri pozitive si stiu ce s-a facut la DRTV (Radiocom) atunci cand erati in functia executiva. Si eu la randul meu ma aflu in acest moment intr-o functie de executie, intradevar cu mai putini oameni decat Radiocom dar destui cat sa stiu cat de greu e sa lucrezi cu oamenii si sa setezi niste asteptari, standarde si un mod de lucru. Am dezavantajul sa fi locuit in US 2 ani si sa ma fi plimbat mult in Europa, iar de aici vin si asteptarile mele de la o viata mai buna, si nu vesnicul dezinteres autohton.
Eu consider ca ma implic, daca aveti alte sugestii si imi spuneti cu ce as putea sa ajut pentru a pune componenta executionala a Primariei in miscare, ma voi implica si mai mult.
"Degeaba exista pretentii si asteptari, ei atata pot. In ceea ce priveste amenintarile cu legea si ordonanta ei nu au nicio teama pentru ca la multiplele sesizari care s-au facut la garda de mediu, prefectura , etc , raspunsul a fost ceva de genul : ce va plangeti, in alte localitati lucrurile stau si mai rau."
-> Sa inteleg ca Primaria a venit cu raspunsurile acestea sau Garda de Mediu si Prefectura (ma gandesc ca cele din urma). Daca acestea sunt raspunsuri de la autoritati, atunci nu ma mai mira nimic. Pana la urma asta a fost raspunsul primit si de la Aqua Dumbravita cand am facut multiple sesizari in privinta presiunii apei si a mirosului urat. "Sa ma bucur ca am apa macar".
Problema este ca in Dumbravita grupul de interesati este destul de mare ca sa faca numai ce le convine. De ce credeti ca am apelat permanent la d-voastra sa participati la sedintele CL. Pentrun ca in prezenta locuitorilor nu mai au tupeul sa voteze in functie de interesul personal sau de grup.
-> Bun, voi participa la fiecare sedinta de Consiliu de acum inainte daca asta va ajuta cu ceva.
Ati afirmat ca doriti sa va implicati. Foarte bine. Consider ca problemele sesizate de d-voastra sant si ale celorlalti locuitori din cartier ( zona ) . Mai atrageti 4-5 vecini in sustinerea problemelor pe care le ridicati, veniti la prima sedinta Dunos ( data o vom publica pe site ) si va vom asigura consultanta si logistica necesare pentru infiintarea Consiliului de Cartier. In pasul doi vom determina CL sa va accepte ca partener in luarea deciziilor privind administrarea si dezvoltarea cartierului in care locuiti.
-> Ok, o sa ma ocup de asta si o sa strang un consiliu de cartier. Si mai mult de atat voi face o pagina de Facebook a cartierului si un Site cu un forum, rubrica de sesizari, calendar de activitati, etc. Sa vedem cati din buni locuitori ai Cartierului in care locuiesc vor mai mult decat sa ajunga acasa, sa incuie usa si sa aibe zero interes fata de ce se intampla in jur.
O sa am rugamintea sa publicati o harta pe site-ul Dunos (google maps de preferinta) cu cartierele clar marcate si delimitate. Mie mi-a fost greu sa identific strazile din pdf-urile postate pe site. Daca nu o puteti posta pe site mi-o puteti trimite pe email.
Multumesc pentru raspunsuri. Dar cu Ambrozia tot am ramas, si cu strada ne-asfaltata si nemarcata, presiunea la apa scazuta, haitele de caini comunitari, traficul infernal de dimineata si multe altele.
Cu respect,
Daniel Ighisan
In noul Cod Fiscal, care e in chinurile facerii acum in parlament, e prevazuta o masura prin care impozitele pe terenuri neingrijite pline de balarii toxice poate creste si de 10 ori. E un mod prin care Primaria poate lovi in proprietarii de terenuri care nu isi curata parcelele de la anul.
Problema cea mare va fi cum, cu ce bani si in ce mod va curata de balarii primaria partea de teren public de la drum la frontul parcelelor.
deci
primaria Mosnita si-a achizitionat un utilaj care curata terenul-100 lei/ha.,un fleac.Vine somatia,apelezi la primarie,vine utilajul promt.Nu cureti,vine amenda!
deci
se poate
de ce nu si la cea mai bogata comuna din SV Europei?
aveti raspunsul la fiecare pas aproape.Noroc cu proprietarii caselor care de rusinea oaspetilor isi curata singuri imprejurimile.Si atunci unde merge impozitul?
cred ca ar trebui creat un grup de cetateni ,constituit legal,care sa poata trage la raspundere acest CL,care mi se pare compus din oameni care si-au cam facut plinul,terenuri,case,afaceri etc.,blazati si poate incompetenti promovati pe liste de partid doar ca n-au avut altii mai buni,Sau astia au fost cei mai BUNI?Cat mai costa un loc pe listele partidelor?
+
MAI E MULT PANA IN 2016?
intrebare retorica
cunosc raspunsul
pleaca astia……vin alti mai nesatui…..si tot asa
pana nu explodeaza mamaliga si cei care merita primesc cate un spit in cu…r!
bine-exista riscul sa ajuna mai sus
asa ca mai bine sa lasam totul asa cum e!
NU-I ASA?
Cu drag……
D-lui Daniel Ighisan:Urmaresc cu interes discutiile purtate pe acest site si raspunsul Dv.mi-a placut, dand dovada ca pleaca de la un tanar inteligent,realist si bine intentionat.Felicitari!As dori doar sa va amintesc ca in 89 au murit tineri nevinovati ca noi acum sa avem libertate de exprimare,sa ne construim case decente,sa circulam cu masini mai performante,sa putem iesi din tara,etc.aspecte de care beneficiem noi, care am ramas in viata sau cei nascuti dupa 89.Armele noastre ,a celor civilizati in ziua de azi sunt libertatea de exprimare si caile de atac conform legilor democratice in vigoare cu care, e mult mai greu de a rezolva problemele existente ce ne apasa atat pe plan local cat si national.Bucuria si linistea noastra nu trebuie sa existe numai daca le rezolvam 100%!Si daca rezolvam 10% din ce ne dorim si e mai mult decat nimic!Astfel copii nostrii vor avea o viata putin mai buna decat cea de acum.Sau cum ar fi daca absolut nimeni nu s-ar mai implica?Cu stima!
Pentru Daniel Ighisan, ing.Marius,Emilian, un cetatean si altii,
Este o incantare pentru mine sa constat ca dupa 4 ani de incercari am intalnit in sfarsit tineri si cetateni care sant interesati de soarta localitatii si mai mult, doresc sa se implice in schimbarea in bine a lucrurilor.
Da , de astfel de locuitori are nevoie o comunitate aflata in proces intensiv de dezvoltare pentru a asigura lor, copiilor si nepotilor un mediu sanatos, modern si in acelasi timp reconfortant in care sa traiasca.
Nu cred ca are rost sa ma pierd in o mie de raspunsuri punctuale la cate intrebari mi-ati pus . Va invit si va rog sa participati la urmatoarea sedinta Dunos care va avea loc in data de 14 septembrie 2015 , orele 19 , la Caminul cultural din localitate Acolo vom avea ocazia sa clarificam foarte multe dintre nelamuririle d-voastra , sa stabilim o strategie de actiune pentru rezolvarea unor probleme de cartier sau de comunitate si mai ales sa gasim cele mai bune solutii pentru maibinele tuturor. Mi-am notat intrebarile si pana atunci voi incerca sa obtin raspunsuri de la persoanele sau institutiile competente.
Undeva pe Ferventia inspre padure intre strada Neptun si strada Saturn este un minunat gard viu din AMBROZIE chiar pe Domeniul Public. La primaria Dumbravita nu sunt inspectori care trebuie sa verifice situatii de acest gen. Exista chiar si persoane apropiate de primarie care trec zilnic pe acolo si nu iau nici o masura. Situatia prezentata este pe o strada asfaltata, ce sa mai zicem acolu unde nu sti nici macar pe unde este drumul.
Am reusit sa merg din nou la Primarie vineri pe la ora 1. Zi scurta (cumva ma asteptam, doar e institutie de stat…in timp ce eu muncesc si 12 ore pe zi, ei pleaca la pranz). Se serveau prajituri, ma simteam ca la scoala in ultima zi…atmosfera de vacanta. Ajung la registratura si doamna de acolo (amabila de altfel), ma trimite la Politia Locala de langa, domnul Hancig se ocupa, imi zice ea. Degeaba incerc sa explic ca am facut sesizare acum o saptamana si ceva..si ca m-au trimis la Registratura…da din umeri. Merg in incaperea alaturata…"e plecat domnul Hancig, mai inainte a fost dar revine el". Al naibii cum l-am ratat la fix, dar insist si il suna doamna de acolo. Port apoi o conversatie de 30 minute in care aflu ca sunt doi oameni angajati de Primarie si doua trimere, se vrea sa se angajeze inca doi oameni dar nu sunt fonduri sau nu se gasesc doritori si pana la urma Primarul e de vina pentru ca dansul cartografiaza zonele, a dat o multime de somatii dar lumea plateste in 24 de ore si nu se strang bani, sau nu se gasesc proprietarii de parcele. Sunt invitat sa vin la sedintele de Consiliu iar domnul Hancig ma asigura ca dansul face tot ce tine de el, ca stie situatia dar mai mult nu se poate. Cand i zic ca Ambrozia e pe domeniul public, urmeaza o pauza mare "aaa daaa?!". Pana aici doar bune intentii, dar observ si de la dumneavoastra domnule Toma si de la domnul Hancig acelasi gen de raspunsuri…Primarul e de vina…noi incercam, dar trebuie sa va implicati si voi locuitorii comunei, iar Primarul e capul rautatilor, toti angajatii lui se pare ca sunt impotriva dar i executa ordinele fara nici o problema. Discutia a mai continuat pana cand am expus transant problema ca i dau in judecata daca nu curata domeniul public. Raspunsul a fost halucinant…"pai cum domle sa ma amendez singur, adica sa amendez Primaria?"…radem amandoi, eu mai mult amar…"da..e un cerc vicios..".
Imi da adresa dansului: [email protected], sper a i transmite legea care am citit-o eu si obliga Primaria sa intretina domeniul public :). Va invit sa-i trimiteti harti cu ambrozia, legi, si cat mai multe lucruri care sa il ajute in mod pozitiv si sa ne faca viata mai usoara. Sper sa nu se supere ca o fac publica. Oricum nu ma asteptam ca cei din primarie sa aibe adrese de email dedicate (desi e un lucru banal si se obtine in 30 de minute cu costuri minime).
Am revenit cu hartiile in mana inapoi la Registratura, doamna de acolo s-a aratat simpatetica si mi-a zis ca si ea sufera de alergie dar asta e situatia, nu sunt oameni dar ei fac tot ce pot. Sa le trimit harti cu zonele unde e ambrozie si sa fiu linistit ca se curata pana la urma…"cand vine iarna…" am mormait eu.
Am atins si problema indicatorului lipsa de strada, am primit numarul de telefon al vice-primarului si urmeaza sa il sun. Sincer, un haos mai mare si un dolce far niente de a da vina unul pe celalalt nu am vazut asa ca in Primaria Dumbravita. Toata lumea e plina de bune intentii, dar mereu sunt altii de vina.
Cei drept s-a tuns ambrozia de pe strada Ferventia in locurile unde am marcat-o eu o zi mai tarziu, s-o fi sesizat cineva. Partea trista stiti care e Domnule Toma, ca s-a tuns doar unde am marcat-o eu pe harta…cativa metrii mai incolo nici nu s-au atins de ea…tara lu nimanui. Dar e ok, mai fac o sesizare si inca una, poate asa incet incet pe banii mei, pe timpul meu, se rezolva.
Sa auzim de bine.
Si Radio Timisoara a luat legatura cu Primaria Dumbravita. Pentru cei curiosi sa auda acelasi lucru care l-am auzit si eu la Primarie, pot asculta inregistrarile aici http://radiotimisoara.ro/2015/09/06/capitalele-ambroziei-la-dumbravita-timis-si-promisiunile-primarului/
Parca s-au inteles ce sa transmita la fiecare persoana care i trage la raspundere….