Noi 132024
 

  

santier5 Bine ati venit ...În Dumbraviţa !     Am umblat mult prin Romania ( si in afara ei ) si , oriunde am intrat intr-o localitate am intalnit un panou cu numele localitatii si urarea Bine ati venit.

    Noi cei care locuim aici in Dumbravita nici nu mai observam lipsa acestei urari, dar nu se poate sa nu observam de fiecare data hidosenia sub care se prezinta intrarea in localitatea noastra dinspre Timisoara.

   M-am intors daunazi dintr-o deplasare mai lunga prin tara si impresionat de locurile frumoase pe unde am trecut ( zona Transilvaniei ), am privit cu mai multa atentie intrarea in localitate. Ca sunt multe santiere la intrarea in Dumbravita e un lucru pozitiv si firesc pentru o localitate in dezvoltare, dar pentru faptul ca nu exista nici-o regula privind aspectul acestor santiere, cu asta nu ma mai impac.

Ne punem intrebarea ,, De ce nu exista aceste reguli ?"

   Raspunsul e dezarmant de simplu: Pentru ca nu se vrea, mai precis ,pentru ca executivul primariei nu vrea. Si ma voi explica, – Toate lucrarile publice din localitate sunt executate de asociatiile nonprofit cu scop lucrativ conduse de d-l primar Szilagyi Geza. In aceste conditii , cum ar putea d-l primar sa adopte niste reguli prin care sa se sanctioneze singur pentru aspectele negative din santierele sale ?

  Si pentru a ma exemplifica , ma voi referi la santierul deschis in urma cu 6 luni prin care d-l primar, fara proiect, fara autorizatie de constructie si-a propus sa dubleze canalul colector pentru apele uzate de pe strada principala. Acest canal, modernizat pe bani publici in 2004 prin montarea unei conducte cu diametrul de 60 cm, a devenit foarte repede insuficient pentru cei 8000 de locuitori ai Dumbravitei (asta deoarece lucrarea s-a facut ca de obicei fara studiu de fezabilitate, studiu de impact si fara proiect ). Dandu-si seama ca a gresit, d-l primar, tot fara proiect, fara autorizatie de constructie si fara aprobarea Consiliului local, a gasit solutia (a visat-o peste noapte) si anume , sa mai instaleze un canal colector tot cu diametrul de 60cm pe partea cealalta a strazii.

  Pentru aceasta , prin Asociatia Dumbravita al carei Presedinte este, s-a apucat in urma cu 6 luni sa faca in zona PETROM o subtraversare a drumului judetean pentru a realiza o insumare a celor doua canale colectoare paralele. Numai ca trezindu-se prea repede din vis d-l primar (inginer) n-a aflat ca daca cele doua canale au sectiuni comparativ egale, insumarea trebuie facuta in Y nu in T pentru a evita infundarile periodice. In timpul lucrarilor a fost sparta conducta principala de apa potabila lasand Dumbravita mai bine de 12 ore fara apa si asta pentru ca nici alimentarea cu apa nu s-a facut pe baza de proiect. A fost acea zi in care cu totii am constatat ca privarea de apa este un chin (ca sa nu zic tortura).
……………
   Si cum conduceam eu relaxat pentru ca tocmai ajunsesem acasa , imi atrage privirea un luciu de apa pe partea dreapta, inainte de statia PETROM. M-am oprit, am coborit din masina si , nu-mi venea sa cred: o balta de aproximativ 20 m2 de ape uzate, inverzite la suprafata, ceea ce denota ca trecusera citeva zile de cind stateau acolo, cu un miros corespunzator, se formase tocmai peste lucrarea de canalizare executata de d-l primar de 5 stele prin firma sa Asociatia Dumbravita avandu-l ca sef de echipa pe viceprimarul Victor Malac.
………………
Si acum imi pun intrebarea:  Cine pe cine sa sanctioneze ?

Cine cui sa dea comanda pentru a rezolva de urgenta aceasta situatie care constituie un pericol pentru viata copiilor, batranilor si animalelor de companie din localitate (ca sa nu mai amintesc de impactul asupra mediului).
 

Din fotografiile alaturate se observa cum cele 5 stele ale  Primarului Comunei Dumbravita  au cam intrat in ……………ape uzate.

Ing. Iulian Toma

santier3
santier2
santier1
santier5
santier4
santier3
santier2
santier1
«   »

 

Comenteaza din contul Facebook

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>