Noi 102016
 

      Intr-o comunitate locala  lunile noiembrie si decembrie sunt rezervate  proiectarii, constituirii si supunerii dezbaterii publice a bugetului local. In aceasta perioada se aproba noile taxe locale, de regula la propunerea functionarilor din compartimentul de taxe si impozite  si se proiecteaza de catre compartimentul financiar-contabilitate  noul buget  pe structura anului precedent. Se prezinta primarului si acesta din lipsa de timp sau din lipsa de competenta, viziune, curaj  il afisaza  ( sau nu )  pe site-ul primariei pentru faza de dezbatere publica  iar dupa 30 de zile il inainteaza fara prea mari modificari  consiliului local pentru aprobare. Din pacate in aceasta faza comunitatea este ca si inexistenta.  Comisiile de lucru  mai fac ceva propuneri care de regula nu sunt luate in considerare  de grupul care il sustine pe  primar  si, uite asa, ne alegem cu un buget care  nemultumeste majoritatea cetatenilor.

Dupa aceasta faza incep reclamatiile din partea comunitatii:

- de ce nu se asfalteaza strada  X?

- de ce nu se realizeaza canalizarea in cartierul Y ?

- de ce nu  sunt locuri suficiente  la gradinita ?

- de ce nu avem apa de calitate ?

- de ce nu s-au stabilit corect prioritatile  ?

- de ce….?

- de ce ….?

buget1 Bugetul local altfel

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Pentru a preveni aceste aspecte care nu rezolva mai nimic, contribuind doar la tensionarea relatiilor dintre administratie si cetateni, va propun sa  incepem anul 2017 intr-un alt mod de abordare. Conform legii ,la alcatuirea bugetului local pot face propuneri : primarul, consilierii, asociatiile civile  si cetatenii.  Bugetul localitatii Dumbravita  este de  32 -35 milioane lei , in functie de  ce sume sunt atrase de la Uniunea europeana sau de la bugetul  central. Cheltuirea bugetului are doua componente : cheltuieli de functionare a administratiei si cheltuieli pentru dezvoltarea localitatii.  Fiind o localitate in dezvoltare,  in Dumbravita  se aloca anual aproximativ 20 milioane pentru dezvoltare. Din pacate , datorita unei  gestionari gresite ( nu sunt asigurate conditiile tehnico- legale )  mai mult de jumatate din aceasta suma nu este consumata pentru dezvoltare iar banii sunt cheltuiti in alte scopuri. Deturnarii acestor fonduri  i se asigura o forma oarecum legala prin rectificarile de buget  care sunt aprobate de CL.

      Va propun sa folosim cele doua luni  premergatoare aprobarii bugetului pe 2017  pentru a face propuneri  privind prioritatile de functionare si dezvoltare a localitatii.  Sanse de a fi aprobate de consilieri vor avea proiectele care privesc intrega comunitate  sau cele care constituie urgente pentru anumite cartiere.

      Dunos va crea  pe site-ul www.dunos.ro  o pagina unde se pot posta aceste propuneri . Ele vor fi centralizate si supuse votului grupului Dunos care in curand va numara 3000 de membrii. Cele care vor intruni cele mai multe voturi  vor fi inaintate CL pentru a fi incluse in buget .

     Cei care au rezerve fata de aceasta varianta pot face in nume propriu , sau in grup,  propuneri directe catre primaria Dumbravita.

      Important este  sa eliminam formalismul si superficialitatea din  modul de alcatuire si utilizare a bugetului localitatii. 

 

  8 Responses to “Bugetul local altfel”

 1. Sunt lucruri evidente care trebuie rezolvate prin autosesizarea primariei, cum ar fi craterele din drumurile din cartier care blocheaza accesul locuitorilor la casele lor. Nu trebuie nici "plangeri" nici "voturi" pentru a urmari, rezolva sau preveni lucruri elementare intr-o administratie de sat-cartier.

  Democratia nu functioneaza (majoritatea votanta nu stie administratie) e nevoie de un manager bun gospodar si o echipa executiva libera de obsesia inavutirii care sa nu deturneze fonduri din intreres.

 2. Nu sunt la curent cu ultimele decizii privind decongestionarea traficului pe artera principala dar, ca timisorean deocamdata, mi-ar placea sa vad un sistem similar cu cel de pe strazile Cluj/Sportivilor:

  - Sens unic pe 2 benzi inspre Timisoara + 1 sens pentru transport in comun/taxi/urgente pe artera existenta

  - O noua artera cu 2 benzi cu sens unic, dinspre Timisoara (langa padure?)

  Pe langa faptul ca vor fi doua benzi, sensul unic ajuta la intrarea/iersirea de pe artera, usureaza semaforizarea - posiblia unda verde.

  Nu stiu daca e fezabil tot ce am scris, dar poate fi un punct de plecare pentru o idee rezonabila.

  Scuze daca a mai fost dezbatuta ideea, dar eu nu am vazut-o niciunde pana acum.

  • nu are logica ce zici , fezabil ar fi pe langa calea aradului si largirea principalei

   • Deoarece nu inteleg ce nu este logic, reformulez ideea:

    - Sens unic spre Timisoara pe Petofi Sandor: 2 benzi fara largire, unda verde la semafoare, beneficiaza de viteza sporita atat cei care vin de pe autostrada cat si dumbravitenii + pastrarea unei benzi in sens opus pentru taxi/ratt/urgente/riverani

    - Drum nou cu sens unic dinspre Timisoara, 2-3 benzi, unda verde etc..

    Probabil locatia nu este logica, langa padure, deoarece ar fi utila prea putinor locuitori. In orice caz, ar trebui facute mai multe racorduri de la Calea Aradului intradevar. Cel putin doar pentru intrare in Dumbravita, nu ar incurca cu nimic traficul spre/dinspre Arad.

 3. Important este decongestionarea str. Petofi Sandor in sensul ca cei din zona Cora si Vest sa nu mai naveteze catre si din Tm pe artera principala care este sufocata si de accesul la Autostrada. Ca urmare este f important ca Primaria Dumbravita sa faciliteze accesul zonei Cora si Vest la Calea Aradului cu un Giratoriu la Str. Bucuresti - Calea Aradului; daca ar fi la Petru Tutea ar fi prea aproape de Giratoriu de la Selgros Decatlon Hornbach. In urma cu 3-4 ani erau ceva informatii de un Giratoriu pe Calea Aradului in dreptul strazii Bucuresti; poate cineva din Primarie sau din Consilieri sa ne informeze cu privire la acest proiectcare ar rezolva f. multe probleme ale locuitorilor.

  • Pentru Bogdan, Sergiu, Iulixa 32,

    Descongestionarea traficului  in localitate are in prezent doua solutii in lucru :

   1. Trecerea la 4 benzi pe strada principala ( DJ 691) - proiect finantat de CJ Timis  ( proprietarul drumului ) si aprobat de CL Dumbravita.

   2. Descarcarea traficului din Zona Cora  spre Calea Aradului prin strada Bucuresti cu sens giratoriu, solutie prevazuta in noul PUG  care va fi aprobat in maxim 2 luni de CL Dumbravita. Nu exista termen prevazut pentru realizarea acestei lucrari.

 4. Se vor realiza peste 3 ani probabil, inainte de alegeri asa cum se face de obicei… Nu inteleg de ce in urma cu 2 ani s-au montat stalpi, au facut drumul iar acum, doar acum Primaria sau Consilierii au constatat ca solutia aleasa nu este buna si trebuie 4 benzi in loc de 2/3 benzii. Alo trezirea! Primaria a venit primavara! La treaba cu asfaltarile!!!

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>