Pornind de la multiplele neajunsuri cu care se confrunta majoritatea locuitorilor Dumbravitei se pune intrebarea fireasca…
Spre ce se indreapta Dumbravita?
Mai explicit, ce va deveni aceasta localitate in urmatorii 10-15 ani daca lucrurile vor continua in acelasi mod? Si raspunsul firesc este – Un rebut urbanistic, o localitate nefunctionala, cu locuitori stresati si nervosi care vor intalni la tot pasul motive de nemultumire datorate lipsei confortului specific zonelor rezidentiale
Principalele greseli urbanistice care afecteaza grav functionalitatea localitatii sunt:
1. Puz-urile s-au intocmit gresit si s-au aprobat fara a exista un PUG ( parcele mici, drumuri inguste, drumuri inchise, lipsa spatiilor verzi, dotarilor sociale, a parcurilor ,gradinitelor, magazinelor;
2. Retele subdimensionate ( canalizare, apa ) si nefunctionale;
3. Inexistenta unui program de dezvoltare a localitatii;
4. Lipsa de transparenta si informare la niveliul Consiuliului Local.
Aceste lucruri induc un grad mare de nemultumire in randul locuitorilor si fac ca foarte multi proprietari din aceasta localitate sa refuze a deveni locuitori cu domiciliul stabil aici sau chiar sa paraseasca localitatea.
Pornind de la aceasta situatie, Grupul Dumbravita noastra (DUNOS) a demarat o actiune de stopare a situatiei de fapt si lanseaza catre locuitorii Dumbravitei invitatia de se implica activ intr-un program ce vizeaza modernizarea si dezvoltarea localitatii pe principii urbanistice corecte, moderne, care sa fie in concordanta cu aspiratiile si asteptarile majoritatii locuitorilor.
Avand in vedere ca intreaga suprafata agricola a localitatii a fost parcelata si introdusa in intravilan, inainte de a elabora un model urbanistic pentru viitorul localitatii trebuie date cateva raspunsuri:
1. Care va fi populatia localitatii peste 10-15 ani.
2. Prin ce se vor caracteriza locuitorii acesteia.
3. Care vor fi preocupariile acestor locuitori
4. Care vor fi aspiratiile si asteptarile acestora.
5. Cum se va raporta Dumbravita la localitatile invecinate.
6. Cum va evolua societatea romaneasca in ansamblu.
Raspunsurile la aceste intrebari, corelate cu situatia existenta in acest moment in localitate, vor constitui punctul de plecare pentru a elabora modelul urbanistic pentru localitatea Dumbravita si pentru intocmirea unei strategii corecte in vederea realizarii acestuia in urmatorii 10-15 ani.
Situatia actuala a localitatii se caracterizeaza prin:
* Vatra veche a Dumbravitei; foarte bine organizata dupa modelul austro-ungar, cu strazi foarte largi, spatii verzi de o parte si de alta a strazilor, cu casele aliniate si cu dotarile necesare unei localitati cu specific rural.
* Zona noua a localitatii, care s-a dezvoltat intre municipiul Timisoara si Vatra veche; se caracterizeaza prin cele mai multe greseli urbanistice din localitate, greseli aprobate de Consiliul Local sub presiunea unor interese personale sau de grup, o zona nefunctionala din urmatoarele motive:
- drumuri foarte inguste ( 5 – 9 m latime ), strambe si infundate, neamenajate deloc ( indicatoare, trotuare spatii verzi, pomi );
- inexistenta dotarilor sociale :gradinite, scoli, baze sportive, spatilor verzi, parcuri, spatii comerciale;
- arhitectura caselor in combinatii inestetice si disproportionate.
- un contrast izbitor intre zona publica si zona privata, in dezavantajul primeia,
* Zona parcelata si neconstruita inca, unde s-au intocmit PUZ-uri ceva mai ingrijit, insa, nici acestea nu corespund standardelor urbanistice ale Dumbravitei anilor 2020.
In momentul in care intreaga zona intravilana a localitatii va fi construita si populata, se estimeaza pentru Dumbravita o populatie de 45-50000 locuitori, conditii in care nu mai putem vorbi de o comuna ci de un oras de nivel mediu.
Avand in vedere pozitia geografica (apropierea de municipiul Timisoara, Padurea Verde, iesirile spre Arad si Lipova ) precum si preturile terenurilor in zona, populatia noua a localitatii va fi constituita din cetateni cu venituri peste medie, in special, din oameni de afaceri, manageri, specialisti de top. Aceasta categorie de populatie, pe langa veniturile mari pe care le are, vor avea si pretentii foarte mari fata de zona in care locuieste.
Avand preocupari la nivel mai ridicat, zonele de activitate pentru majoritatea dintre acestia vor fi in afara localitatii, ei urmand sa foloseasca resedinta numai pentru odihna si agrement. In aceste conditii asteptariile acestora (si a noastra) sunt legate de calitatea aerului, a apei, linistea zonei, posibilitati de deconectare si distractie ( terenuri de sport, parcuri de agrement, sali polivalente, bazine de inot, etc.).
In ceea ce priveste corelarea cu localitatiile invecinate, o mare importanta o are vecinatatea cu municipiul Timisoara, o localitate cu un potential economic urias, cu un ritm de dezvoltare foarte ridicat ceea ce conduce in principal la doua lucruri:
- deplasarea zonelor de locuit in afara orasului si reducerea zonelor verzi si a spatiilor de relaxare, aspect care conduce la popularea foarte rapida a Dumbravitei si altor localitati invecinate si transformarea acestora in zone preponderent de odihna, relaxare si agrement;
- crearea unor fluxuri rutiere foarte mari care vor strabate localitatea cu afectarea linistii si calitatii aerului din localitate, probleme care trebuie solutionate prin noua strategie de dezvoltare.
Un aspect de mare importanta pentru loacalitate il constituie cadrul natural din imediata apropiere, respectiv Padurea Verde si Lacul de acumulare, elemente neexploatate in prezent si care vor constitui capitole foarte importante pentru noul program de dezvoltare.
La toate acestea trebuie adaugat faptul ca in urma cu cativa ani, Romania a devenit membru cu drepturi depline al U.E context in care tara noastra traverseaza o perioada foarte dinamica de transformari in vederea atingerii standardelor de viata a celorlalte state membre cu o vechime mai mare. Pentru rezolvarea acestui deziderat prin programul de aderare Romania urmeaza sa primeasca de la U.E in urmatorii 4-5 ani sume foarte mari pentru realizarea infrastructurii, modernizarea servicilior administrative si cresterea standardului de viata a populatiei astfel incat sa se reduca considerabil decalajul fata de celelalte state europene.
Majoritatea problemelor ce trebuiesc rezolvate in comuna Dumbravita pentru a deveni o localitate europeana pot fi cuprinse in programele de finantare derulate in perioda de post aderare a Romaniei la U.E. Acest lucru este conditionat insa de existenta unei strategii fezabile si agreata de majoritatea locuitorilor comunei.
Tinad cont de considerentele prezentate anterior, Grupul Dumbravita noastra isi propune sa se implice in realizarea si aprobarea unei strategii si a unui program de modernizare si dezvoltare a localitatii care sa rezolve majoritatea neajunsurilor cu care se confrunta locuitorii in momentul de fata si sa asigure o evolutie urbanistica care va transforma Dumbravita intr-o localitate cu adevarat europeana care sa raspunda nevoilor si aspiratiilor tuturor locuitorilor ei.
Pentru intocmirea acestei strategii este nevoie de o informare foarte amanuntita in vederea identificarii tuturor resurselor naturale, materiale, informationale si umane de care dispune localitatea cu scopul de a utiliza toate aceste resurse pentru intocmirea modelului urbanistic corect , fezabil si realizabil intr-un timp cat mai scurt.
Modelul va trebui sa corespunda nevoilor si aspiratilor majoritatii cetatenilor din localitate cu scopul declarat ca acestia sa adere in cunostinta de cauza si sa participe activ la realizarea lui;
Modelul trebuie sa confere o personalitate distincta localitatii(constructii de monumente, muzee, parcuri, locuri de agrement etc. ).
Modelul este necesar sa corespunda scopului pentru care a fost realizat – imbunatatirea conditilor de munca si viata pentru majoritatea locuitorilor Dumbravitei;
a.) sa asigure urbanizarea localitatii
b.) sa tina cont de toate normele ecologice
c.) sa asigure atractivitate pentru turisti (drumuri moderne, hoteluri, restaurante, locuri de agrement )
Modelul trebuie sa asigure instruirea si pastrarea populatiei tinere in localitate precum si implicarea acestora in viata administrativa, de productie si cultural artistica, prin:
a.) dezvoltarea numarului de scoli si cresterea nivelului de instruire;
b.) dezvoltarea de industrii si intreprinderi locale hi-tech, nepoluante;
c.) construirea de biserici, camine culturale, discoteci, terenuri de sport, sali polivalente etc.
Dupa intocmirea modelului urbanistic pentru localitate de catre specialisti autorizati, pe baza datelor furnizate de Grupul Dunos, proiectul respectiv va fi supus dezbaterii publice si completat sau modificat dupa caz, astfel incat, acesta sa capete o forma acceptata de cat mai multi din locuitorii Dumbravitei.
Pentru ca acest lucru sa fie posibil este nevoie ca Miscarea DUNOS -pe care o sustin atat in calitate de simplu cetatean cat si de consilier local-, sa atraga cat mai multi locuitori cu calificari si pregatiri diverse, cu dorinta de a se implica activ in problemele comunitatii, in vederea constituirii unui grup de lucru care sa poata intocmi si coordona strategia si programul ce vor asigura realizarea modelului urbanistic prezentat. Astfel putem avea reprezentativitatea necesara sustinerii proiectelor la toate nivelele decizionale.
Avand in vedere ca acest program isi propune sa transforme Dumbravita intr-o localitate in care speranta de viata va creste cu cel putin 10 ani, este nevoie ca toti membrii DUNOS sa actioneze pentru cunoasterea si acceptarea acestuia de cat mai multi locuitorii actuali si viitori ai Dumbravitei.
15 august 2023
Felicitari DUNOS.ro,
In sfarsit un site care analizeaza problemele comunei intr-un mod obiectiv si realist.
Am sa-l forwardez la cat mai multa lume.
Excelent! Acest editorial ar trebui scos la imprimanta, multiplicat si distribuit fiecarei proprietati de pe raza comunei. Fiecare cetatean ar trebui sa stie care sunt tintele si prioritatile acestei comune, chiar si cei care nu au aflat inca de Dunos sau nu folosesc mediul internetului.
1. Bine formulat. Poate era momentul sa te prezinti, dle Toma, si cine esti si de cati ani te implici in viata comunitatii. Ai ceva in comun cu dl ing Toma de la Raul-Mare Retezat din anii '80?! Sa stim si noi cu cine vb… Poate cei care am crescut in satul asta avem si noi un cuvant de spus?! No offense, dar prea mi se pare ca "astia noi" veniti de pe plaiuri mioritice ne invata cum sa facem "banatenizarea" Banatului. Toata stima pentru bunele intentii, critici stim cu totii sa aducem. Vreau ceva CONSTRUCTIV, m-am saturat de baseisme. E doar o impresie vaga, sau aveti, dle Toma, intentii de a candida la Primarie? Poate discutam liber, odata, la o bere, pe malul baltii, care apropos, are un potential urias turistic/ de agrement si e lasata la mana unor neaveniti?
Ati pus degetul pe rana domnule Nitu, ati intuit corect, domnul Toma este seful PDL-ului local, dar se vede ca ii este rusine sa recunoasca, normal avand in vedere ca reprezinta la nivel local un partid care a aruncat tara in cea mai crunta saracie si la fel ca fostul sau sef este foarte bun la a da lectii. Si-a infiintat propriul site pentru a-si face reclama aratand cu degetul la colegii sai din consiliu. Probabil mai are si dreptate cateodata, dar sa nu uitam ca oamenii care conduc aceasta comuna au facut lucruri bune si nu cred ca este corect sa-i improscam permanent cu noroi, urmeaza alegerile locale si avem ocazia "democratica" de a ne exprima opiniile. Partea buna a acestui site este ca pe langa staful PDL-ului uneste si alte persoane apolitice care chiar doresc binele acestei comune pentru care am toata stima, imi pare doar rau ca sunt atrase intr-un joc politic fara voia lor, bineinteles.
veti vedea dle sau dna Antip (nu imi dau seama din ID-ul folosit, si imi cer scuze … ) ce va fi acum dupa ce PSD plus PNL au aruncat cursul de schimb in aer, veti vedea cum vine scaderea puterii de cumparare cind comerciantii vor urca preturile, veti vedea cum vor fi si mai multi parlamentari odata cu votarea asta idioata a uninominalului si cum incet dar sigur se formeaza dictatura la loc.
asta veti vedea ! veti vedea si mai multi bugetari si o tara aruncata in datorii cumplite ! tot ce s-a facut prin chinurile tuturor romanilor in vreme de guvernare PD deja se duce naibii de catre demagogii astia corupti din USL !
Ar fi frumos cei care intram pe acest site,sa-i pastram scopul si rolul constructiv pe care il are.Persoanele care se implica in mod direct si practic pentru a rezolva problemele cetatenilor si localitatii Dumbravita,merita respect indiferent daca sunt implicati in politica sau alte activitati.Din cate vad pe acest site sunt prezentate aspecte reale si care ar putea fi rezolvate mai usor printr-o implicare concreta si pozitiva a cat mai multor cetateni de buna credinta (indiferent de nationalitate,religie,apartenenta politica,situatie sociala sau alte criterii de dezbinare).Cred ca ne aflam in ceasul al 12-lea si ar trebui uitam pentru totdeauna de cei 3 generali (RAUTATEA,PROSTIA SI INVIDIA) care ne fac viata amara.Gandirea gresita apare la cei care cred in ceea ce le-a soptit altii si nu in realitatea care se poate vedea cu ochiul liber.
Domnule Marian, Sant incantat sa constat ca odata ce ati descoperit site-ul Dunos folositi acest mijloc de comunicare intr-un mod corect si constructiv asa cum si-au dorit si cei care l-au infiintat.
Pe site , in prima pagina, la Membrii, daca tastati pe numele fiecaruia veti gasi CV-urile acestora ,intr-o forma mai restransa, dar suficienta pentru a va forma o imagine despre fiecare dintre noi. Dupa cum veti constata si acolo, nu sant acel inginer Toma de la Raul Mare pe care l-ati cunoscut in anii 80. Sant in Timisoara din 1975 iar in Dumbravita din 2000. In viata comunitatii m-am implicat mai activ din 2007, iar din 2008 sint consilier local.
Activitatea profesionala am desfasurat-o ca inginer la SN Radiocomunicatii unde timp de 20 de ani am fost ( si sant inca ) director de sucursala pe zona de sud vest ( cam un sfert de Romanie ). In perioada de cand sant consilier am avut permanent o atitudine constructiva, dovada fiind cele peste 30 de proiecte, initiate si fundamentate de subsemnatul, care au fost déjà aprobate de consiliul local, proiecte pe care domnul primar refuza sa le puna in aplicare pe motiv ca au fost initiate de mine. Important este ca au fost stabilite locatiile pentru aceste proiecte si la momentul potrivit vor putea fi realizate.
Articolul la care faceti referire nu se doreste a fi o lectie despre banatenizarea Banatului, este doar un punct de vedere in care am afirmat ca modernizarea si dezvoltarea unei comunitati se poate face numai cu consultarea si participarea activa a tuturor membrilor comunitatii. Tot respectul pentru sistemul urbanistic din zona Banatului, dar trebuie sa recunoasteti ca lumea evolueaza si nu putem sa ramanem calati pe acest sistem, trebuie sa imprumutam ceea ce este bun , valoros si in alte zone din tara sau din afara ei. Acesta se dorea a fi mesajul articolului meu. Imi puneti o intrebare directa si va voi raspunde la fel.
Da. Voi candida pentru functia de primar asa cum puteti candida si dumneavoastra si oricare alt cetatean al acestei localitati. Problema care ar trebui inteleasa si de candidati si de alegatori consta in a alege persoana cea mai potrivita, in sensul competentelor pe care le detine, a pregatirii in domeniu, a ofertelor credibile pe care le poate face si sustine si mai ales a disponibilitatii de a se implica total pentru rezolvarea problemelor complexe specifice Dumbravitei, probleme ce nu pot fi comparate cu ale celorlalte localitati din zona.
Mi-ar face mare placere sa discutam despre orice, acolo, pe malul baltii, unde propuneti dumneavoastra, cu atat mai mult cu cat in perioada de primavara –toamna , dupa amiaza, eu merg frecvent cu bicicleta prin padure pana la lac, ma relaxez 20-30 de minute privind luciul apei si visand la cum va arata acel loc cand va intra pe mana cuiva care se pricepe sa-l puna in valoare. Anexat puteti sa vizualizati un proiect de hotarare pe aceasta tema depus de mine inca din 2010 pe care domnul primar nu considera ca e necesar sa-l introduca pe ordinea de zi pentru a fi dezbatut in Consiliul Local Dumbravita.
In final va adresez invitatia sa va alaturati grupului nostru avand suficiente resurse si informatii pentru a contribui constructiv in aducerea localitatii la nivelul asteptarilor locuitorilor ei.
http://dunos.ro/wp-content/uploads/PH-lacul.png
http://dunos.ro/wp-content/uploads/Proiecte_pentru_Dumbravita_aprobate_in_CL.pdf
Eu sunt curios pe unde pedalati si cum va intelegeti cu haita de caini de pe Ghioceilor, langa giratoriu .
Va astept langa lac,
Mircea
Nu credeam ca o sa vina alegerile si nu o sa vad aici pic de politica.
Desi membrii vostrii sunt cadidati pentru primar si consilieri sunt stupefiat sa constat ca nu va promovati in acest spatiu care sper ca va ramane activ si dupa alegeri.
Felicitari pentru ca ati pastrat acesta organizatie curata si nu ati deturnat-o de la scopurile initiale
E mare lucru !
In alta ordine de idei nu trebuie sa ne fie teama, societatea civila poate influenta decizile in administratie inclusiv promovand persoane direct in forurile unde se iau decizii, e o cale mult mai usoara sa iti atingi scopurile organizatiei decat sa pui presiune pe cei care iau decizii. Sper deasemenea ca peste alti 4 ani din acesta organizatie sa promoveze minim 4 consilieri in Consiliul local, asta dupa ce 4 ani vor muncii si vor fi cu ochii pe administratie in interesul cetatenilor.
Succes !
Apropo, in acesta perioada unde va gasim in online ?
Iar mie imi puteti scrie pe adresa de mail [email protected] si va trimit obiectivele mele si veti mai dori sa aflati.
In aceasta perioada am separat conform promisiunii actiunile politice de cele civice.
Pe o parte din noi care sustinem Proiectul de Dezvoltare Locala ne regasiti pe http://www.pdldumbravita.ro