Feb 122012
 

 (Tele)novela Politiei locale Dumbravita       Va povestesc o intamplare relevanta legata de modul in care actioneaza Politia locala Dumbravita:
      Intr-o zi de vara pe una din strazile infundate din localitatea noastra trece cu viteza un taxi, fara sa tina cont de pericolul accidentarii copiilor care se jucau. Un parinte sesizand riscul il ia pe un copil din zona respectiva si ii face semn taximetristului sa incetineasca. Acesta pune o frana lunga, se da jos si incepe o altercatie cu parintele. Copii incep sa planga neintelegand nimic, intervin mai multi vecini care au sesizat evenimentul, escaladeaza cearta spre violenta si ….gata circul.
     Taximetristul pleaca si revine cu un politist in uniforma si un domn in civil care se recomanda tot ca fiind de la politie . Acesta din urma nu se prezinta decat in urma unui apel al cetatenilor la dispecerul de la 112, care identifica dupa masina faptul ca este vorba de Politia locala Dumbravita.

      Investigatia pornita se face pe baza acuzatiei politistilor ca a fost agresat taximetristul, in ciuda marturiilor locatarilor legate de viteza excesiva a taximetristului si a urmelor de peste 3 metri de     frana. Este interesanta sugestia plina de tupeu a reprezentantilor “ordinii publice” adresata mamelor tensionate: aceea de a-si tine copii in casa?! Pentru a fi dosarul complet pe baza procesului verbal al politiei noastre taximetristul (“independent”) cere tot el deschiderea unui dosar penal, reclamand ochelarii sparti in altercatie.

Povestea aceasta de viata mi-a ridicat 3 intrebari:

 1.  Interesele cui le apara politia noastra locala ?
 2.  Exista o procedura prin care politistul actioneaza (legitimare, cercetare fapte, etc.)?
 3.  Cum pot sesiza cetatenii eventualele abuzuri ale celor care ar trebui sa vegheze la ordinea si siguranta noastra?

  Telenovela are si o urmare (episod cu titlul de va urma): primarul a promis cetatenilor ca le va instala pe strada limitatoare de viteza, cererea fiind fundamentata de numarul de 18 copii care domiciliaza in zona. Parintii astepta de peste 6 luni instalarea lor, fara sa stie ca de fapt au primit doar o reclama comerciala (este adevarat ca tot pe banii nostrii).

      Partea buna este ca citind aceste randuri sper ca autoritatile locale sa faca un plus de efort in a-si onora obligatiile. Primarul va avea aceeasi dilema: banii (pentru limitatoare) sau viata (copiilor). Vom vedea cum pune problema in prima sedinta de Consiliu local.

  6 Responses to “(Tele)novela Politiei locale Dumbravita”

 1. Politistii locali vor fi intodeauna, asemeni oricaror altor institutii care furnizeaza  servicii publice la inaltimea gradului de  interes pe care comunitatea il manifesta fata de atributiile lor. Daca cetatenii participa la toate rapoartele lor de activitate sesizandu-le politistilor problemele cu care se confrunta, daca vor cere audiente la sefii acestor structuri, daca le vor scrie,daca vor reclama scris neregulile comise de politisti, atunci lucrurile se vor schimba daca nu….platiti-va o firma de paza care sa aiba grija de malaiul si viata fiecaruia din voi.

 2. Chiar asa sa fie?

 3. Nu stiu in ce masura se mai implica politia locala in viata comunei. Stiu doar ca in majoritatea timpului e lacat pe usa. Poate sunt la datorie ( mi-as dori!!) sau dau raportul la sediul din Oras ( lipovei, am inteles, si nu inteleg de ce e asa).
  In schimb…de 1-2 ori pe saptamana ma abordeaza taximetristi sau simpli vizitatori, intrebandu-ma de cutare sau cutare strada. De unde sa le stiu??!! Au rasarit mai rau decat ciupercile, incep de nicaieri si se termina niciunde, o harta a masivului Retezat la poale de Hateg e mai explicita… de ce ma mir, cand pana si strada copilariei mele a fost re-denumita?!
  N-a fost bun Janos Fonagy, probabil ungur fiind, acuma-i zicem Kos Karoly. E greu, domnilor, sa punem, spre informare, niste tablite cu noile strazi aparute?! Sau o harta, pusa in centru?! Ca zau ar fi mai interesanta decat temperatura locala sau premiile la ping-pong.
  Pe vremuri, erau si niste refugii in statiile de autobuz. S-au deteriorat. e de inteles, dupa zeci de ani. Ca s-au demolat de tot, iarasi e de inteles. Dar  de ce stau copiii nostri in ploaie si vant, fara un umbrar, barem,  si asculta povestile bunicilor despre cat de bine era in statie pe vremea ceausista, si cand autobuzul umbla din 20 in 20 min….??

 4. De ce va mirati???Claudiu Sperlea se lauda ca face bani multi ,,facand favoruri la medici,,,taximetristi,,politisti,,,am si dovezi,,dar pe cine intereseaza???Are pile

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>