Am fost sesizat de mai multi locuitori ai Dumbravitei ,care si-au construit case in Zona Cora, ca in momentul cand au solicitat autorizatia de constructie , Primarul Szilagyi Geza le-a promis ca vor fi racordati la reteaua de canalizare in termen de un an de zile.
In acest sens , o parte din proprietari au incheiat contracte de lucrari cu Asociatia de Apa- Canal Dumbravita al carei Presedinte era si este si azi primarul Szilagyi Geza. In aceste contracte, a caror valoare este de peste 3000 lei fiecare, se prevedea ca, in contul acestei sume, Asociatia de Apa- Canal va realiza un canal colector magistral la care vor fi racordate toate locuintele din zona in termen de un an de zile de la data realizarii platii.
Primele contracte au fost incheiate in anul 2004 si de atunci pana in prezent , cu toate ca locuitorii au platit sumele prevazute in contract si detin chitante in acest sens, nu s-a realizat nici-un racord de canalizare la o retea publica in zona respectiva.
In anul 2005, Consiliul Judetean Timis a invitat si Localitatea Dumbravita sa faca parte dintr-o Asociatie Intercomunitara la nivelul judetului care sa beneficieze de un proiect si o finantare europeana nerambursabila de 350 milioane euro prin care sa se rezolve retelele de canalizare ale localitatilor respective. Domnul primar Szilagyi Geza si Consiliul local de atunci au refuzat participarea pe considerentul ca isi pot rezolva singuri problemele prin asociatiile proprii din care faceau toti parte.
Avand in vedere ca Asociatia Apa -Canal este o persoana juridica privata nonprofit, bilanturile anuale prevad incheierea exercitiilor financiare fara profit. In aceste conditii inseamna ca banii dumneavoastra , fie au fost cheltuiti de o asociatie falimentara (neeficienta ), fie au fost investiti in retelele de canalizare realizate pe parcelele detinute de domnul primar, parcele care au in prezent toata infrastructura necesara (retele de apa, canalizare, gaz, electricitate).
Pentru ca si canalul colector principal al localitatii(cel de pe strada Petofi), realizat fara o documentare serioasa in urma cu 5-6 ani, a devenit subdimensionat provocand diferite probleme in cartierele noi dinspre Timisoara, Ascociatia Apa -Canal a decis sa mai realizeze inca un canal colector pe strada principala, paralel cu cel existent (pe cealalta parte a strazii) de aceleasi dimensiuni (Φ60 cm), solutie de linistire temporara a cetatenilor care locuiesc in zona respectiva.
Pentru realizarea acestei lucrari (in fapt, repararea unei greseli), domnul primar Szilagyi Geza a decis sa foloseasca suma de 500.000 lei primita de la Guvernul Romaniei in decembrie 2024 pentru Dezvoltarea Retelelor de apa si canal din localitate.
In aceste conditii nu intrevad nici-o posibilitate ca lucrarile prevazute in contractele incheiate cu Asociatia Apa- Canal Dumbravita privind racordul la reteaua de canalizare sa mai fie realizate deoarece banii au fost cheltuiti.
Recomand tuturor celor care detin astfel de contracte sa se alature grupului de cetateni care au decis sa apeleze la Instanta Judecatoreasca si alte institutii ale statului pentru a-si recupera sumele respective cu majorarile si penalitatile prevazute in contract, deoarece timp de mai multi ani au fost prejudiciati de serviciile pentru care au platit.
Pentru detalii suplimentare si stabilirea legaturii cu grupul care s-a hotarat sa apeleze la instanta puteti suna la numarul de telefon 0720 767 889.
Ca si in alte situatii , Dunos va sugereaza sa va cereti drepturile si se ofera sa va acorde consilierea juridica necesara.
Oare prin ce minune atunci se puteau face intr-un an de zile si acum nu se mai pot face deloc lucrarile de canalizare pentru o zona aflata in camp. Acum aud ca sunt inclinatii, ca nu urca apa ca trebuie gandit proiectul in fel si chip atunci pur si simplu se faceau intr-un an?
De ce nu a intrat si Dumbravita in Asociatia comunitara - numai CL Dumbravita stie. Dar doar asa ca si chestie - oare cine a fost viceprimar intre 2004 - 2008 dar nu a rezolvat aceste nereguli?
http://www.dunos.ro/transparenta-decizionala-motiv-de-excudere-din-psd/
Pe partea cu "magistrala" de canalizare aveti intr-un fel dreptate. E totusi dificil de prevazut o crestere urbanistica si demografica de genul Dumbravitei. Putina clementa totusi!
De ce este greu de prevazut evolutia unei zone cand o transformi in zona de locuit, faci PUZ-uri pentru ea, creezi strazi si vinzi terenuri pe bani frumosi? S-a creat presiune sa se faca bani din vanzarea de terenuri si s-au ignorat aspectele de urbanism. Greul a ramas pe spatele locuitorilor finali. Aceastia sunt de 2 tipuri: carora nu le pasa de drumuri, gaz si altele, isi iau o masina de teren si merg pe oriunde, au gaz adus in cisterna, fantana forata la 100 de m cu statie de dedurizare, curentul bagat cu spagi de la Enel si tras pe stalpi de lemn sau pur si simplu cu cabluri pe jos; mai sunt oamenii care nu au bani sa isi faca ei tot si care cauta solutii la aceste probleme. Sa fim seriosi daca se respecta legea nu am fi avut voie sa avem fose septice de toate felurile, nu ar fi trebuit sa fie constructii in locuri fara utilitati si drumuri amenajate, nu ar fi trebuit sa se faca PUZ-uri de catre privati pline de parcuri si gradinite fictive pentru ca in final sa ne trezim cu strazi principale de 13 m latime si zona sufocata de case fara parcuri, mijloace de transport, gradinite, etc.
Trebuia plecat de la vatra comunei si facuta o dezvoltare durabila prin extindere controlata. In schimb s-a facut dezvoltare rapida pentru a scoate bani usor si repede cu legea-n fata. Daca ma trezesc acum cu o bucata de teren mostenita in mijlocul Padurii Verzi nu ar trebui sa fiu lasat sa o transform in zona de locuit dupa bunul plac ci interesul public ar trebui sa domine si eventual sa fiu despagubit sau sa primesc alt teren la schimb.
Terenurile care s-au vandut in Dumbravita nu trebuiau lasate sa fie pracelate pentru case si drumuri fara sa fie incluse si costuri de utilitati si drumuri. Ele ar fi ridicat pretul dar nu cu atat de mult cu cat se ridica acum cand totul se face dezorganizat.
Cristi, daca ar fi fost sa se faca intai utilitatile - noi nu am mai fi avut case aici, sau eventual doar in vatra veche - cam cum e la Giroc. Pur si simplu nu exista bani pentru o asemenea dezvoltare fabuloasa. Cand m-am mutat am stiut asta si cred ca majoritatea au stiut. Se va interpreta, dar macar la noi primaria s-a ocupat de a trage curent si gaz si apa prin camp. Situatia nu este roza pentru tot campul - e clar - dar nu e nici ca la Mosnita sau Sacalaz - unde fiecare PUZ se descurca cu utilitatile (mai mult sau mai putin).
Este o situatie ne-multumitoare cu performanta canalului - e clar pt. toata Dumbravita. Din pacate articolul de mai sus are rolul secundar de a prezenta problema reala a canalizarii si rolul principal politic. Si e mi se pare pacat ca un potential primar se ocupa preponderent de concurenta, poate in detrimentul situatiei.
Nu trebuie ca noi romanii sa reinventam tot timpul roata. Ne putem uita in Vest si la cum se face nu numai la ce rezulta. Proprietatile trebuiau sa fie preluate de firme imobiliare, ele trebuiau sa obtina planuri de zonificare impreuna cu primaria si la crearea lor sa se tina cont de anumite reguli. Dezvoltarea infrastructurii ar fi trebuit facuta de aceste firme deci ele ar fi trebuit sa investeasca inainte sa vanda. Aici e problema, s-a dorit investitie minima si castig maxim chiar daca se incalca anumite legi, reguli, planuri urbanistice. Avand in vedere ca oricum multe terenuri sunt luate cu credit plata preturilor generate de realizarea utilitatilor ar fi fost realizata de cumparator tot in timp. Si acum tot in timp e realizata dar mai greu, in hop-uri nu constant. Daca eu personal detin bani de canalizare pentru spatiul din fata casei mele, la ce o leg? Cand am cumparat terenul stiam ce cumpar e adevarat. Si ca sa spun clar ce stiam: stiam ca voi plati personal curentul si stiam cat va costa, stiam ca voi plati apa si stiam cat va costa. Si mai stiam ca va fi si canalizare dar inca nu sunt hotarate detaliile. Stiam lucrurile astea de la Primarie si daca de la Primarie le stiu atunci ar trebui sa pot sa ma bazez pe ele pentru ca totusi e o autoritate. Nu stiu daca neaparat celor din Mosnita sau Sacalaz li s-a prezentat ce lucrari se vor face poate ca li s-a spus din start ce nu se va face.
Ca sa fiu mai clar, explic putin care e nemultumirea mea. La fel ca multi probabil m-am tot gandit cum sa facem sa rezolvam problema canalizarii, a drumurilor, drenarea apei si altele. Studiind chestiuni clare legate de costuri si procedurile necesare mi-am dat seama ca am pierdut startul, ele trebuiau facute inainte de case. Acum multi asteapta sa faca Primaria ceva insa Primaria nu are bani pentru asa ceva. Daca am fi zona rurala poate am primi bani pe programe de dezvoltare rurala dar suntem zona periurbana si nimeni nu da bani pentru dezvoltarea strazilor intr-un cartier de vile de la marginea unui mare oras.
Singura solutie pe care o mai vad este urmatoarea: Se face un plan de dezvoltare care sa includa toata zona noua. Aceste plan sa prevada cati oameni vor fi, cate posibile afaceri pot sa apara, cate scoli se vor construi, cate parcuri, cate poluri de comert, de tehnologie, etc. Pentru un asemenea program cred ca s-ar putea absorbi fonduri europene sau nationale. Asta ar insemna ca proiectul de dezvoltare sa fie foarte bine facut si batut in cuie pentru ca finantatorii se bazeaza ca drumurile construite de ei vor aduce venit datorita faptului ca firmele care apar in zona vor aduce venit si slujbe noi. Oamenii care vin in zona construiesc case si vor plati impozit, vor aduce locuri de munca in constructii si vor lansa o economie pe orizontala in domeniul materialelor, mobilei, serviciilor necesare. Finantatorii nu au nici un dubiu ca o astfel de zona ar aduce un boom in economia pe orizontala. Problema este sa sti sa le prezinti pe hartie o astfel de zona si sa dai dovada de asertivitate in realizarea obligatiilor pe care le semnezi cand primesti banii. Ca sa dai o astfel de dovada, planul tau de dezvoltare trebuie sa fie integrat cu planul orasului mare langa care te afli, trebuie sa fie integrat cu interesele si strategia economica a tarii in care traiesti. De exemplu nu cred ca m-ar finanta nimeni daca as face o zona de pensiuni turistice langa Timisoara pentru ca nu au ce turisti sa vina si ei nu vin decat daca se decide crearea unei/unor mari atractii turistice gen Disneyland, Olimpiada de Vara, Campionat Mondial de Fotbal, deci cum spuneam chestiuni discutate pe larg nu doar in odaia din mansarda unei primarii.
DOMNILOR CAND CITESC COMPONENTA ASOCIATIEI APA CANAL DIN ACTUL DE CONSTITUIRE MA INGROZESC CAND VAD CA E PROPRIETATEA VICEPRIMARULUI SI A PRIMARULUI …..PE STRADA MEA AM INCERCAT SA IDENTIFIC VRE-O GURA DE CANAL INSA NU E NICI UNA SI ACUM VOR PUNE ASFALT DACA SE INFUNDA CEVA CUM SE VA INTERVENI/???????????PARCA JUCAM INTRUN FILM CU PROSTI UNII ISI BAT JOC DE NOI SI NOI VOTAM IN CONTINUARE SA NE-O TRAGA CA SI IN BANCUL CU URSU IN PADURE……………….CRED CA A INCEPUT SA NE PLACA SA-SI BATA JOC DE NOI PRIMARUL SI VICEPRIMARUL SI TOATA SLEAHATA LOR DE INCOMPETENTI……..CUM PUTEM SA STAM CAPRA LA MANA UNOR INCOMPETENTI CAND SUNT CATEVA MII DE FAMILII TINERE IN SAT SI CULMEA TOTI OAMENI CU SCOALA…….. CRED CA AVEM CEL MAI MARE NUMAR DE INTELECTUALI DIN TARA IN DUMBRAVITA SI TOTUSI NU NE PUTEM MOBILIZA SA FACEM CEVA CU PATDUREA VERDE LANGA NOI SI CU LACUL DIN CAPUL SATULUI !!!!!!! SA FIE ADEVARAT CA MAMALIGA NU EXPLODEAZA?????????????? ORICUM DOMNILOR STATI ACASA LA VOT NU VOTATI SI ASTEPTATI CA DAN DIACONESCU VICEPRIMARUL PSD SI PRIMARUL UDMR SA SI BATA JOC DE NOI INCA 4 ANI CU FIRMELE LOR DE SMECHERI ……….DE FAPT SA TRAIM CUM AM VOTAT ……NE MERITAM SOARTA
MARIAN