Dec 022024
 

PB270756 224x300 Tranparenţa decizională face victime la Dumbrăviţa

Consilierul IOAN POPA, a fost exclus din PSD dupa ce in sedinta ordinara a consiliului local din luna octombrie si-a permis sa ofere cetatenilor care au participat la sedinta posibilitatea de a-si exprima opiniile pe marginea problemelor aflate pe ordinea de zi a Consiliului Local Dumbravita, pe care acesta il prezida.

In interviul pe care DUNOS l-a luat domnului IOAN POPA puteti afla care a fost punctul de vedere pe care domnia sa a tinut sa il precizeze pe marginea excluderii sale din PSD si din consiliul local.

Reporter Dunos :

Cine sunteti domnule Popa si in ce conditii v-ati pierdut pierdut mandatul de consilier local ?

Popa Ioan :

Pentru o mare parte a locuitorilor actuali ai Dumbravitei sint  fostul viceprimar al localitatii in perioada 2004-2008, fostul  presedinte al Organizatiei PSD din localitate, inginer mecanic de profesie si locuitor al Dumbravitei  din anul 1980 .

Pierderea mandatului de consilier constituie  incheierea  unei actiuni de hartuire  la adresa mea inceputa de primarul Szilagyi  Geza  impreuna cu  actualul presedinte al organizatiei PSD viceprimarul  Malac Victor, actiune demarata  dupa alegerile locale din  2008  cind s-a constituit actualul  Consiliu Local.

Reporter  D:

Ce a determinat aceasta  atitudine din partea celor doi ?

Popa I :

In consiliul format dupa alegeri, o parte dintre consilierii  noi, respectiv  Iulian Toma, Ioan Marinescu, Vasile Paucec, Marius  Mihaies au adus cu ei un val de prospetime promovind in cadrul consiliului  competenta, profesionalismul , legalitatea si transparenta decizionala,  prioritizarea intereselor cetatenilor. Convins ca acest mod de lucru este cel corect, am sustinut si votat  majoritatea proiectelor propuse de acesti consilieri, fapt ce a declansat  actiunea de hartuire la adresa mea din partea primarului si viceprimarului. Prima etapa a constat in inlaturarea mea din functia de presedinte al organizatiei PSD, a urmat o hartuire a sotiei in activitatea sa de Director al gradinitei din localitate  pina la inlaturarea din functie, apoi excluderea mea din partid  si implicit  pierderea mandatului de consilier local.

Reporter D  :

Si totusi ,care a fost motivul concret  pentru care vi s-a retras mandatul de consilier local?

Popa I.:

La sedinta  consiliului local din data de 20.10.2024, pe care subsemnatul a prezidat-o, au participat  si  aproximativ 20 de cetateni ai localitatii.  Inainte de votarea ordinii de zi, consilierul Toma I. a propus sa fie discutate in sedinta respectiva  si doua cereri care fusesera depuse in termen, respectiv ; Rezolvarea accesului in zona Cora  si  Reducerea vitezei  pe Bulevardul Ghioceilor, dar se omisese introducerea lor pe ordinea de zi, cereri care constituiau de fapt motivul prezentei in acea sedinta a celor 20 de locuitori.

In timpul derularii sedintei ,  asa cum prevede Leea 52/2003 ( legea transparentei decizionale in administratie ) la art. 8, am acordat cuvintul unor cetateni din sala pentru a-si sustine cauza in problemele pentru care venisera la lucrarile consiliului. Viceprimarul Malac Victor mi-a reprosat acest fapt , spunind ca nu aveam dreptul sa acord cuvintul acestor cetateni decit la sfirsitul sedintei, dupa terminarea lucrarilor de pe ordinea de zi, lucru total ilegal,care putea sa atraga sanctionarea mea  in conformitate cu art. 14 din legea 52/3003.

Reporter D:

Regretati faptul ca ati adoptat o atitudine contrara intereselor de partid ?

Popa I:

Nu. Nu regret deloc acest lucru  pentru ca atitudinea mea a fost in spiritul legii, in spiritul juramantului pe care l-am dat  la inceperea mandatului de consilier, acela de a reprezenta interesele cetatenilor care mi-au  dat votul lor si eu asta am facut.

Reporter D:

Exista momente de opozitie intre interesele partidului pe listele caruia un consilier a castigat alegerile si interesele cetatenilor apartinand comunitatii pe care consilierul s-a angajat sa o slujeasca ?

Popa I. :

In mod normal Nu, dar, in situatia de fata, tinind cont ca Organizatia PSD Dumbravita  este condusa de  un fost tinichigiu auto, cu 8 clase  a carui capacitate de intelegere a fenomenelor complexe ale unei administratii ca Dumbravita este limitata, Da , exista.

Reporter D:

Daca da, in fata  constrangerilor precizate mai sus cum ar trebui sa actioneze un consilier?

Popa I:

Daca se respecta  pe el si comunitatea din care face parte, atunci trebuie sa actioneze in spiritul  legii, in interesul cetatenilor care l-au votat, ignorind interesele de alta natura.

Reporter D:

Cum apreciati cererea  domnului primar Szilagyi Geza de a declara inchise sedintele de consiliu local?

Popa I. :

Primarul Szilagyi Geza este de 20 de ani in aceasta functie. In aceasta perioada a aratat tot ce poate, nu mai are ce sa ofere acestei localitati. In momentul de fata este depasit de situatie. Toate greselile pe care le-a facut in perioada sa de mandat incep sa iasa la suprafata ( blocarea traficului in localitate, subdimensionarea retelelor de apa si canal, aspectul general al localitatii, etc ), lucru ce induce multa nemultumire in rindul locuitorilor. D-l primar nu mai stie cum sa faca fata acestor nemultumiri, dar nu mai este la curent nici cu legislatia in vigoare legislatie care interzice aceste practici nedemocratice, netransparente.

Reporter D

Ce stiti despre Dunos ?

Popa I:

Domnul consilier Iulian Toma, unul din initiatorii acestui  grup, a fost colegul  meu in Comisia nr. 2 a Consiliului local si mi-a vorbit deseori despre initiativele voastre. Da,  cunosc actiunile Dunos si le apreciez in mod deosebit.

Reporter D

Cum caracterizati prezenta cetatenilor  din Dumbravita in cadrul sedintelor de consiliu?

Popa I.

Dumbravita este o localitate in plina dezvoltare. Fara implicarea cetatenilor in procesul decizional prin care se coordoneaza aceasta dezvoltare, localitatea nu va deveni niciodata ceea ce locuitorii ei s-ar astepta sa devina. Administratia locala ar trebui sa consulte permanent cetatenii in proiectele majore pe care le deruleaza, lucru care nu se prea intampla.

Reporter D:

Reprezinta publicul care asista la sedintele de consiliu un factor de tensiune menit sa perturbe buna functionare a consiliului local

Popa I :

Cand cetatenii din Dumbravita vin la sedintele Consiliului local inseamna ca sant intr-o situatie disperata. In aceste conditii ,consilierii ar trebui sa constientizeze ca este nevoie de tact si receptivitate din partea lor pentru a nu se ajunge la situatii tensionate.

Reporter D :

Cum apreciati dorinta cetatenilor din Dumbravita de a se implica activ in procesul decizional la nivel local?

Popa I :

Cred ca aceasta dorinta nu este prea dezvoltata in momentul de fata. Poate ca aici grupul Dunos are un camp de lucru in perioada urmatoare. Asa cum am mai spus, consider ca implicarea cetatenilor este foarte importanta si necesara.

Reporter Dunos

Credeti ca prezenta si implicarea cetatenilor in procesul decizional la nivel local lezeaza autoritatea primariei sau a consilierilor ?

Popa I :

Cetatenii unei localitati  ( si ai Dumbravitei in mod deosebit )constituie cea mai importanta resursa in dezvoltarea acesteia. O administratie competenta,  inteleapta trebuie sa stie sa foloseaca in modul cel mai eficient aceasta resursa. Leziunile apar atunci cind interesele celor doua parti sint contradictorii.

Reporter Dunos:

Intentionati sa va mai implicati in probleme administrative ?

Popa I :

Am fost viceprimarul acestei localitati in perioada 2004-2008 . In acea perioada, sub coordonarea mea directa s-a construit o scoala noua, s-au modernizat scoala veche, gradinita si cladirea primariei, s-au asfaltat majoritatea strazilor din vatra veche a localitatii. In perioada dupa 2008 nu prea s-a facut mare lucru. Localitatea este in dezvoltare, are nevoie de foarte multe dotari sociale si de  infrastructura (gradinite si  scoli in cartierele noi, policlinica, complexe sportive si de agreement,100 km de strazi de asfaltat , etc ). Daca administratia locala va ajunge in mana unor persoane capabile sa faca aceste lucruri, nu voi  ezita sa ma alatur acestora.

Reporter D :

 Va multumesc domnule Popa  si va doresc toate cele bune.

Popa I. :

Va multumesc si eu si sper sa reusiti pe drumul pe care ati pornit

  11 Responses to “Tranparenţa decizională face victime la Dumbrăviţa”

 1. Problemele personale ale dl-lui consilier cu dl. vice ar fi fost bine sa ramana personale. Intotdeauna sunt cel putin 2 variante la aceeasi poveste. Nu prezentati decat una! Va transformati incet in ceva de genul Antena3. Administratia Dumbravita este depasita, si in aceeasi masura si populatia Dumbravitei sper ca depaseste coeficientul de inteligenta al privitorilor de antene si OTV.. Daca doriti sa schimbati ceva - faceti-o cu decenta.

 2. Respect pentru acest site! Ideea acestui interview are o conotatie democrativa, si in sfarsit initiativele civice au inceput sa faca valuri! Bravo si felicitari!!! N-am cum sa impart parerea domnului Virgil, deoarece problema intre cei 2 este de natura politica, administrativa, si ne priveste pe toti. Transparenta este ceea ce avem nevoie in Dumbravita, ca doar nu vorbeau despre unde-si vor petrece sarbatorile de craciun…
  Speram sa mai gasim si pe viitor informatii si actiuni din comuna noastra, si nu va fie frica sa publicati ce se-ntampla!
   

 3. P.S. respect si domnului Popa Ioan, care nu se teme de repercursiunile din partea celor enumerati in articol.

 4. Ce repercursiuni domule “drac” (ca sa traducem termenul)? Faptul ca dl. Popa a fost vice si acum este un alt vice vi se pare anormal..? - noua (unora) ni s-ar fi parut anormal sa fie acelasi pt. totdeauna! La fel cum ni se pare anormal sa avem acelasi primar pentru totdeauna. Faptul ca doamna Popa nu mai este directoare la gradinita (n-am stiut, desi avea un stil foarte comunist in dansa si culmea lasa intotdeauna sa se stie ca “sefu’ ” parea a fi dl. primar)! Mi-e rusine (despre dv dle Popa.) sa aflu cum ca, calitatea unui om este data de nivelul de invatamant (cum ar fi “de un fost tinichigiu auto, cu 8 clase”), dar nu de alte lucruri (si aici a nu fi interpretat gresit - dar stim cum totii cum se obtin sau mai degraba se obtineau fel de fel de diplome). Felicitari DUNOS pt. publicarea acestui articol chiar daca este “aranjat”. Dumbravita are nevoie de cetateni care sa se implice, dar mai ales de o conducere competenta - pacat de jocurile astea de doi lei (vechi) in pofida calitatii locuitorilor acestei comune.

  • Stimate d-le Ujszentes ( nu stiu daca am scris corect), normal este sa fie destituit un om pe motive obiective, bazate pe ratiune! Niciodata insa pe motive subiective, ca sa nu folosim cuvantul ''manevre''. Nu l-am vazut in viata mea pe acest domn Popa, insa sa fii ''executat politiv'' doar pentru ca ai alta parere, imi aminteste de anii 30-40 ai lui Stalin…   Nu doresc sa intru in polemica, doar imi exprimasem o parere personala. Parere personala, care insa prin aceste parti ale Dumbravitei, nu sunt bine venite niciodata, cum se poate vedea la toate nivelurile.
   In concluzie as mai dori sa va spun, ca iarasi gresiti referindu-va la raportul educatie-functie de conducere! N-am abosult nimic cu oamenii fara educatie superioara! Din contra, ii respect atata timp cat sunt cinstiti, isi cunosc limitele, si tin sa precizez ca si eu provin dintr-o familie de muncitori.
   Probleme acestei lumi, razboaie, crize, nenorociri, etc. sunt provocate insa de oameni inculti, lacomi si egoisti. Dumbravita nu face exceptie de la asta, si cu totii am vazut ce a insemnat pentru Romania sa fie condusa de cizmari, ciobani, si acum poate tinichigii…
   Poate d-voastra o doriti, eu insa nu vreau sa fiu condus de tinichigii, smecheri, ''despoti'', etc.
   Promit sa nu-mi mai exprim parerea pe acest blog, deoarece se simte clar cum ''domnul'' Geza isi manevreaza (si pe Internet) trepadusii, sa saboteze orice initiativa civica.
   Stima!

 5. Stimate D-le Popa tot respectul pt dvs sunteti un intelectual cu sudii superioare ,Sotia dvs cadru didactic nimic de comentat …dar ce va determinat sa fiti prieteni cu Un tinichigiu cu 8 clasesi si cu o nulitate ca si consoarta lui tot cu 8 clase, dar care e mult sub nivelul mediu de cultura se vede cu ochiul leber ,am pretentii de la dvs aparativa intersele.

  Sunteti un intelectual

 6. Cu intarziere am luat si eu cunostinta de grupul "Dunos". Aproape fusesem convins de bunele intentii ale membrilor acestui grup pana am citit acest interviu. Va cunosc foarte bine domnule inginer Popa de pe vremea cand erati viceprimar si de aceea nu-mi explic limbajul jignitor folosit la adresa actualului vice si fostului dumneavoastra coleg de partid. Eu va stiam un om educat si, chiar daca nu sunteti prea diplomat intotdeauna am avut o parere buna despre dumneavoastra. M-am aplecat cu mai multa atentie asupra componentei acestui grup si mi-a devenit foarte clar ca de fapt este vorba de o actiune bine gandita si condusa de catre domnul Toma, seful PDL-ului local. Spun bine gandita pentru ca a fost suficient de abil ca sa coopteze in grup un om deosebit cum este domnul doctor Sturz. Personal cred ca multe din nemultumirile exprimate pe acest forum sunt intemeiate, dar disfunctionalitatile din functionarea unei primarii sunt inerente, loc de mai bine va fi intotdeauna, dar am un sentiment de amaraciune ca oameni de mare valoare se pun in slujba de fapt a unui singur om care vrea sa se cocoteze pe scaunul de primar prin orice mijloace.
   

  • Monica Sere

   Domnule Antip!
   Apreciez  sinceritatea dvs. si  va respect parerile.
   Intr-adevar colegul nostru dr. Ovidiu STURZ este un om de mare valoare, chiar ne face placere sa va invitam la sedintele DUNOS, asta pt a va putea face o parere mai complexa.
   In cel mai rau caz veti mai cunoaste si alti colegi de valoare.
   Cu deosebit  respect,
   prof. Monica SERE

   • Multumesc de invitatie, in masura in care am sa ma conving ca nu exista un interes politic am sa particip cu drag, deocamdata sunt convins de contrariul. Dar subiectele puse in discutie sunt importante pentru toti implicati sau neimplicati politic si am sa le urmaresc cu cea mai mare atentie. Deasemenea doresc sa precizez ca am un mare respect pentru persoanele care se implica voluntar in viata societatii si din acest punct de vedere apreciez efortul celor care mediaza discutiile pe acest forum, respectiv domnul Toma si domnul Sturz.
    In ceea-ce priveste activitatea consilierilor locali mi se pare corect sa li se dea ocazia si celor din tabara adversa sa-si spuna punctul de vedere.
    Cu stima si consideratie,
    prof. Nicolae Antip

 7. Buna ziua Domnule Antip,
  Multumim pentru interesul aratat. As dori doar sa precizez pentru a fi transparent ca discutiile pe acest for sunt libere, singura conditie fiind ca cei care scriu sa isi asume responsabilitatea afirmatiilor. Singura interventie (tehnica) este de a elimina eventualele spam-uri (le vedeti si d-voastra cand apar, dar nu dureaza mai mult de 24 ore). Imi asum raspunderea ca oricare om care doreste sa isi prezinte punctul de vedere onest legat de o problema de interes comunitar sa o poata faca liber. In acest sens am si apelat direct la cei a caror nume a aparut pe site-ul noastru in articolele postate pentru a avea posibilitatea de a-si sustine opinia (inclusiv sub forma unui articol). Dorinta noastra este ca http://www.dunos.ro sa fie o platforma de comunicare intre cetateni si administratie (si invers) si de aceea nu vad doua tabere ci un interes comun. 

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>