Audiere publica Padurea Verde

 Articol scris de Ovidiu Sturz on 25 aprilie 2012
Apr 252012
 

   Audierea publica desfasurata in 25.04.2023 in sala de consiliu a Primariei Timisoara a constituit un succes. Spun asta cu satisfactia ca asociatia Dumbravita Noastra - DUNOS a fost parte activa in organizare acestui eveniment deosebit, facand parte din Grupul de initiativa metropolitana Padurea Verde format din 5 ONG.

Tema Padurea Verde-Paradisul nostru?! a suscitat interesul atat a cetatenilor cat si a reprezentantilor diverselor organizatii si institutii. Astfel la solicitarea ONG initiatoare au raspuns un numar de peste 50 participanti, audierea fiind facuta conform procedurilor Academiei de Advocacy.

   Evenimentul demonstreaza ca partenariatul intre societatea civila si primarie poate fi benefic pentru toate partile: pe de o parte cetatenii sunt ascultati inainte de a se lua decizii care-i privesc si pe de alta parte deoarece specialistii din primarie isi pot valorifica munca. Pentru cei care le pasa cu adevarat de ce se intampla cu Padurea Verde pot spune ca expertii au spus la finalul audierii publice că apreciază implicarea cetatenilor si că vor tine cont de dorinta, aproape generală, ca în apropierea orasului pădurea să devină un spatiu curat, sigur, în care se pot desfăsura activităti non-invazive în ceea ce priveste mediul natural.

  „Trebuie sa avem in vedere functia ecologica a Padurii Verzi, cea recreativa, acea utilizare pentru anumite alei pietonale, nu ATV motorizate, nu caini, nu pisici, nu este in interesul comunitatii sa intram cu animale de companie. Exista in zona si Muzeul Satului si Gradina Zoologica care aduna mai mult de 100.000 de timisoreni intr-un an. Vom avea o cladire multifunctionala la Zoo, unde va exista o functie educationala intensa”, a explicat Iudit Bere-Semeredi, consilier Directia de Mediu din cadrul Primariei Timisoara.

   Din Asociatia noastra au sustinut depozitii d-nul Iulian Toma (in dubla calitate de presedinte si consilier) si d-na Nicoleta Daraban. Am apreciat faptul ca destul de multi cunoscuti din localitate au depus depozitii scrise, opinia lor fiind utila expertilor in vederea rezolutiilor finale.

Daca ar fi sa concluzionez as spune ca imi doresc ca si in Dumbravita sa existe deschiderea primariei pentru audierea oamenilor asupra problemelor de interes general (PUG, buget-investitii, dezvoltare servicii, etc.). Astfel as avea convingerea ca vocea noastra ar fi ascultata de autoritati si ar fi un prim pas spre ceea ce se numeste”democratie participativa”. Evident ca ea se bazeaza si pe interesul aratat de cetateni pentru solutionarea unor aspecte ale localitatii noastre.

Altfel spus pe implicarea tuturor!P4250442 300x225 Audiere publica Padurea Verde

 Dumbravita Noastra DUNOS

Related posts:

 1. Pădurea Verde - Paradisul nostru ?
 2. Audiere publică

  6 Responses to “Audiere publica Padurea Verde”

 1. Buna ziua ,am si eu o intrebare ….Daca in paduricea de la lac unde se fac gratare si mizerie ,nu este voie cu animale de companie (catel ),atunci unde este sau se va face si pentru caini un loc special ? Deoarece este vorba de caini de rasa ,care au nevoie pentru sanatatea lor si de a alerga liberi intr-un spatiu mai mare decat o curte . Noi nu tinem caini ca si taranii care au un oarecare caine in curte doar pentru a apara curtea si a latra si nimic mai mult. La acest aspect nu v-ati gandit ? se poate totusi amenaja un astfel de spatiu destinat animalelor de companie care este considerat un membru al familiei pentru multi dintre noi si nu doar un amarat de caine in curte .   Nu trebuie investit nimic ,doar un spatiu de langa lac undeva si taiata iarba pentru a nu avea probleme cu capusele,eventual un gard pentru a delimita acest spatiu.Sper sa nu fie cu suparare dar va intreb in numele mai multor locatari a comunei Dumbravita detinatori de animale companie .    Astept un raspuns daca se poate . Va multumesc anticipat .                                                                                                                        Cu respect . 

  • Ovidiu Sturz

   Buna ziua,
   Aceasta problema a fost ridicata in cursul audierii publice iar solutia propusa a fost de a se amenaja la liziera padurii spatii speciale pentru cainii cu stapan, inclusiv zone pentru plimbarea acestora. Singurul risc care a fost discutat a fost legat de faptul ca fauna din padure poate fi alungata de prezenta acestor caini in proximitate. Cine si cum va amenaja aceste spatii speciale este o provocare pentru autoritatile locale (si pentru noi ca societate civila sa militam pentru aceste doleante). Deoarece subiectul Padurii Verzi este foarte complex am cazut de acord ca sa mai fie organizate o serie de 3 audieri publice pe aceasta tema. Va informam din vreme asupra acestora si va invitam sa va sustineti direct cauza in depozitiile scrise si sustinute public. Parerea mea este ca va fi amenajat prioritar de catre PMT zona din fata Muzeului Satului, noi dumbravitenii urmand sa gasim solutia pentru zona lacului. Vom trimite o solicitare in acest sens Ocolului Silvic pentru a vedea exact unde si ce se poate face cu ajutorul Primariei Dumbravita. As fi multumit daca s-ar pune la inceput macar pubele, s-ar delimita spatiul de picnic, cel pentru caini si evident daca s-ar igieniza putin arealul.

   • Buna ziua ,va multumesc mult pentru raspuns , si cu tot respectul as dori sa va intreb despre aceasta fauna din padure . De 3 ani nu am vazut alte vietuitoare in padure in afara de tantari , serpi ,soareci , soparle ,broaste ,(plin de capuse )…care toate aceste vietuitoare le gasim foarte des si la noi in curte (ma refer la toate strazile de langa lac ),ceea ce dupa parerea mea este cam daunator si pentru oameni si mai ales pentru animale de companie ( aceste vietati putand fii infestate cu diverse boli ) . As dori sa pun intrebarea : Aceste vietuitoare periculoase pentru sanatatea oamenilor si a animalelor de companie se risca disparitia lor ? Nu se face nimic nici in aceasta privinta de a nu mai fii in numar mare in curtile oamenilor.Anul trecut nepotelul vecinei s-a imbolnavit de la o broasca raioasa din curte . Daca lasam usa deschisa ne intra serpi si broaste si soareci in casa . Daca edilii despre aceasta fauna le e frica sa dispara ,atunci nu am cuvinte .De trei ani nu am vazut macar un arici in padure sau alta vietuitoare .Acum cu cainii vagabonzi care sunt multi in preajma padurii nu dispare fauna doar cu un loc amenajat pentru animale de companie ? Voi face tot posibilul sa mentin cauza direct in depozitiile scrise si sustinute public .Va multumesc inca o data . Cu respect .

  • Buna ziua!
   Ma scuzati ca intervin in subiect, dar problema  animalelor de companie ma afecteaza direct si nu numai a celor de companie, mai noi exista si de semi-companie sau semi-adoptare(ziua sta in curte seara pe strazi sau azi il adoptez maine este din nou maidanez sa nu-mi murdareasca terasa, dar ii mai dau papa ca e frumusel).
   Majoritatea propietarilor merg in padurea verde ca la o toaleta publica, in padurea verde sunt si caprioare, fazani, iepuri chiar si porci mistreti, noi suntem cei care le invadam teritoriul si lasam in urma noastra dezastru.
   In padurea verde merg si copii, insotiti de parinti, care ar dori sa se plimbe fara sa fie permanent atenti sa nu calce pe o movila de rahat lasata de un ,,catel frumusel"
   Locuiesc in apropiere de padurea verde si pot sa va spun ca am intrat de nenumarate ori in dispute cu propietari de caini care isi lasau ,,dragul de catel" sa urineze si sa-si faca nevoile pe spatiile verzi amenajate de propietari.
   Este normal sa ai animal de companie, este normal sa-ti doresti ca animalul tau de companie sa se bucure de libertate, padure, dar la fel de normal este ca propietarul sa-si asume  acest animal de companie si atunci cand isi face nevoile in spatiul destinat agrementului sau spatiul public, sa curete dupa el. Cati propietari de caini ati vazut cu punga pentru fecale? 
   Imi pare rau ca exista o incompetenta maxima la nivel de politie locala si in general, nu este normal sa fie permis accesul in padure cu atv-uri, caini, autoturisme etc.
   Strazile asfaltate sunt pline de pamant de la strazi adiacente in constructii, atv-uri, utiaje ….primaria nu face nimic ….dar noi ce facem?  daca primaria nu face… lasam noroiul si praful sa se urce pe noi? lasam buruienile sa  ne invadeze  pentru ca spatiul verde de langa gard nu ne apartine?… din pacate raspunsul este DA si nu stim decat sa  ne manifestam nemultumirile …sa spunem ca primarul este de vina, viceprimarul …..este de vina, poate chiar si postasul ….dar nu suntem in stare sa ne analizam pe noi, sa vedem fiecare in parte cat de vinovati suntem pentru maidanezi, capuse, soareci, serpi ….. daca langa gard buruienile sunt de doi metri este nomal sa fie serpi si capuse, daca in curte avem resturi din constructii, scanduri si iarba de doi metri este normal ca soarecii sa creada ca sunt tot in padure si partea proasta  este ca si daca tu ca si propietar ai curata propietatea si vecinu' nu are …. sarpele nu are abs ….normal ca isi urmareste directia.
   Avem padurea verde  dar din pacate ne lipsesc valorile umane care sa transforme aceasta padure intr-o oaza de relaxare si sport.
   Mi-as dori ca pe terasamentele mari din padure sa se amenajeze terenuri de tenis, volei, baschet.
   Poienite tematice cu flori plantate(poienita narciselor, ghioceilor, trandafirilor etc). 
   Banci pentru lectura, si de ce nu gradinitele din oras si nu numai sa beneficieze de zone unde micutii sa planteze  flori, sa invete sa ingrijeasca plantele.
   Locuri de joaca pentru cei mici si bineinteles piste pentru biciclisti si alei pentru plimbare, sa nu se foloseasca decat materiale care au un impact minim pentru flora si fauna(lemn, zgura, piatra). 
    
   Problema cainilor maidanezi este in primul rand problema oamenilor, a lipsei de educatie si modul gresit de a percepe convetuirea cu vecinii.
   Avem si noi probleme cu cainii maidanezi si nu doar maidanezi, in primul rand se gaseste cate un ,,milos'' sa hraneasca acesti caini  fara stapan, dar din pacate nu-si asuma responsabilitatea de ai adopta.
   Acesti caini fara stapan nu sunt singura problema, mai nou  si cainii cu stapan au devenit o problema, deorece seara elibereaza animalul de companie si-l lasa liber pe strazi, au fost si incidente(postarita a fost muscata, consulul german a fost muscat etc). dar nu este suficient, trebuie sa moara cineva muscat de caini ca sa reactionam, deocamdata nu gasim solutii….incredibil ….. nu gasim solutii….
   Problemele Dumbravitei noastre sunt problemele natiei noastre si problema natiei noastre este pentru marea majoritate lipsa de educatie, nu stim sa ne bucuram de viata si de tot ceea ce ne creeaza placere fara sa-i afectam pe cei cu care convetuim.
    
   In urma cu doi ani am adunat dupa liziera si poteca de langa liziera 200 de saci plini de peturi, covoare, deseuri menajere, dupa doua zile un vecin de-al meu plateste un carutas sa-i duca deseurile din curte.
   Bineinteles ca nu am reusit sa tac si l-am intrebat pe vecin unde isi inchipuie ca o sa arunce acel carutas mizeria lui? mi a raspuns ca i-a promis solem ca o sa le duca la groapa de gunoi, l-am urmarit pe carutasi si la 100 de metri de casa vecinului  si a mea, pe liziera padurii arunca putin cate putin din deseurile vecinului, mi-am luat vecinul si i-am aratat ………. ce credeti ca a mi a zis ……? 
    
    
    

 2. Ovidiu Sturz

  Va inteleg perfect deoarece si noi am avut soricei in casa si anul trecut de mai multe ori curtea ne-a fost invadata de broaste. Daca ar fi sa analizam corect, noi, oamenii am invadat natura si de aceea putem considera ca soriceii de camp sunt pe teritoriul lor:) In cazul nostru pisica din curte a rezolvat problema.

  Pentru documentarea legata de ecosistem va sugerez sa lecturati un studiu excelent facut de Primaria Timisoara in cadrul proiectului BIOTOWNS (vezi http://www.biotowns.ro). Daca-l solicitati la Directia de mediu al PMT sunt convins ca va pun la dispozitie CD respectiv (studiul are cateva sute de pagini). Vorbind cu specialistii am inteles ca Padurea Verde este unul din putinele locuri unde s-a refugiat vanatul (si daca va uitati in jur nu prea mai are unde).

  Problema cainilor vagabonzi a fost ridicata de cetateni de mai multe ori in Consiliul local iar administratia primariei noastre s-a declarat neputincioasa, desi exista oferta ONG de profil pentru sterilizare si ingrijire .

  Legat de pericolele semnalate cred ca un medic veterinar ne poate lamuri. Avand si eu doi copii solutia pe care o vad este de a-i invata sa se protejeze singuri (sa nu atinga de exemplu vietati necunoscute). Asta tine de noi, restul de specialisti. Pentru cainii cu stapan repet: cereti si vi se va da. Noi prin DUNOS putem sa va sustinem cererile si sa solicitam ca asociatie legal constituita dolenatele D-voastra.

 3. FAUNA NU TREBUIE SA DISPARA!!!
  Noi suntem cei care ne-am construit casele aici. Da - avem si soparle si broaste si serpi. Sa le luam pe rand soparlele sunt inofensive. Broastele nu transmit boli (daca nu le inghitim). Serpii sunt de asemenea infoensivi fiind serpi de casa (protejati in tari civilizate). Este necesara prudenta in raport cu reptilele. Totusi - nu vrem serpi - avem multe broaste - scapam de broaste - ne umplem de insecte samd… Trebuie notata intai importanta escosistemului si indreptarea populatiei spre cunoastere. Ma bucur sincer ca "edilii"  nu au facut nimic in a distruge speciile de reptile din zona. Vor dispare oricum din cauza limitarii habitatului si a necunoasterii noastre.
  Cu soriceii - sunt o prezenta constanta peste tot in lume. Au capacitatea de a se inmulti foarte rapid daca au hrana din belsug. Din "fericire" - cum nu mai exista agricultura in zona - nu e cazul.
  Raportat la taranii cu "un caine oarecare" - as zice no comment! Totusi nu cred ca e rau nici sa fi taran - nici sa "infiezi" un maidanez - totusi poate ca merita investit pentru niste catei nobili sa fie afectata o zona din padurea verde pe baza de pedigree.

 Lasă un mesaj

Intreaga responsabilitate pentru continutul comentariilor postate pe site-ul DUNOS revine autorilor acestora. DUNOS recomanda tuturor celor care doresc sa posteze comentarii pe acest site sa isi exercite dreptul la libera exprimare cu buna credinta. Siteul stocheaza in mod automat adresa IP

   
Toate drepturile rezervate DUNOS © 2024